RETRO RÁDIÓ

Közeleg az influenzaszezon: ezekkel az ételekkel előzd meg a betegséget

B. V.
Szerző
B. V.
Létrehozva2025. 09. 12. 11:30

Két fajtájú vitamin fogyasztása rengeteget segíthet. Mutatjuk, hogy védekezz az influenzaszezon ellen.

A nyári időszak végével, a hidegebb napok közeledtével érkezik az influenzaszezon is, amelyen nem segít az sem, hogy elkezdődött az ovi és a suli is, ahonnan a gyerekek gyakran visznek haza kórokózókat is. Egy háziorvos, dr. Kaywan Khan azonban kiemelte, semmi nincs veszve. Sőt, bizonyos ételek fogyasztásával sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. Lássuk is, melyek ezek.

Így előzd meg a betegséget az influenzaszezonban.
Így előzd meg a betegséget az influenzaszezonban Fotó: Képünk illusztráció: pexels.com 

Fontos kiemelni, hogy a táplálkozás mellett a minőségi alvás és a további egészséges, mindennapi szokások beépítése is jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkenjen a megbetegedés kockázata az őszi-téli hónapokban, írja a Mirror.

A kiegyensúlyozott étrend erősíti a szervezet képességét a szezonális betegségekkel szemben. Az immunrendszernek szüksége van alapvető vitaminokra és ásványi anyagokra, amelyek támogatják az antitestek működését, és segítik a fertőzött sejtek semlegesítését. A színes gyümölcsök, zöldségek és sovány fehérjék nemcsak létfontosságú tápanyagokat biztosítanak, hanem erősítik a fehérvérsejt-termelést, illetve a nyálkahártya-barrierek működését is, amelyek az orr, a torok és a tüdő első védelmi vonalát jelentik

 - közölte Dr. Khan. 

A lényeg két kulcsfontosságú vitamin az influenzaszezonban:

1. C-vitaminban gazdag ételek

  • Citrusfélék: narancs, grapefruit, citrom, lime, mandarin
  • Bogyós gyümölcsök: eper, málna, áfonya, feketeribizli
  • Trópusi gyümölcsök: kivi, mangó, papaja, ananász, guava, sárgadinnye
  • Paprika: piros, zöld, sárga
  • Keresztesvirágú zöldségek: brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta
  • Leveles zöldek: spenót, kelkáposzta, vízitorma
  • Egyéb zöldségek: burgonya, paradicsom, zöldborsó
  • Dúsított gabonapelyhek

2. D-vitaminban gazdag ételek

  • Zsíros halak: lazac, szardínia, makréla, hering, tonhal
  • Csukamájolaj
  • Tojássárgája
  • Marhamáj
  • Gombák (különösen UV-fénnyel kezelt fajták)
  • Dúsított tej és növényi tejek (mandula-, szója-)
  • Dúsított gabonapelyhek
  • Dúsított narancslé
  • Dúsított joghurt és margarin

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.