RETRO RÁDIÓ

Mégis mennyi cukor a megengedett?

Létrehozva2025. 05. 19. 11:00

A napi cukorfogyasztásunk jócskán meghaladhatja az ajánlott mennyiséget. Ennyi cukor lenne valójában a megengedett.

Sokan hajlamosak vagyunk legyinteni egy-egy kis édességre, mondván, ennyi „még belefér”. Az igazság azonban az, hogy a hozzáadott cukor nemcsak a süteményekben és a csokoládékban lapul meg – hanem számos feldolgozott, sőt egészségesnek hitt termékben is. Így a napi cukorfogyasztásunk észrevétlenül is jócskán meghaladhatja az ajánlott mennyiséget. Ahogy azt a Mindmegette megírta, a túlzott cukorfogyasztás nemcsak esztétikai problémákat okoz, hanem komoly fizikai és mentális betegségekhez is vezethet.

cukor
Mennyi cukor a megengedett? Fotó: Pexels /  Pexels (illusztráció)

Mennyi cukor a megengedett?

Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság (AHA) szerint:

  • nők esetében a hozzáadott cukor napi mennyisége nem haladhatja meg a 6 teáskanálnyit (25 gramm),
  • míg férfiaknál ez a határ 9 teáskanálnyi (38 gramm).

Fontos tudni, hogy a „hozzáadott cukor” nem az, ami természetes módon van jelen az ételekben (például gyümölcsökben), hanem az, amit a gyártók utólag adnak hozzá az íz fokozása érdekében. A következő hét komoly betegség mind a túlzott cukorfogyasztás következményei:

Szív- és érrendszeri megbetegedések

A szívbetegségek továbbra is vezető haláloknak számítanak. Egy tanulmány szerint azoknál, akik kalóriabevitelük 17–21%-át cukorból fedezték, 38%-kal magasabb volt a szív- és érrendszeri halálozás kockázata, mint azoknál, akik csupán 8%-ot fogyasztottak.

2-es típusú cukorbetegség

A túl sok cukor inzulinrezisztenciát okozhat – ez pedig a 2-es típusú diabétesz egyik előszobája. Már napi 150 kalóriányi cukor is 1,1%-kal növeli a lakossági cukorbetegség arányát.

Daganatos megbetegedések

A túlsúly, a krónikus gyulladások és az ingadozó inzulinszint mind fokozhatják a daganatok kialakulásának esélyét. Egyre több kutatás lát közvetett kapcsolatot a cukorfogyasztás és bizonyos ráktípusok között.

Bőrbetegségek

Egy 2020-as kutatásban több mint 25 ezer ember vett részt, és kiderült: a magas cukor- és zsírtartalmú italokat fogyasztóknál gyakoribb volt az akné megjelenése. A vércukor gyors emelkedése gyulladást válthat ki a bőrben.

Köszvény

A cukorfogyasztás fokozza a húgysavképződést, ami a köszvény nevű, fájdalmas ízületi gyulladáshoz vezethet. A panaszok leggyakrabban a lábfej, a boka és a térd környékén jelentkeznek.

Energiaingadozás, fáradékonyság

Bár sokan cukorral próbálnak „feltöltődni”, a hatás gyakran ellentétes. Egy átfogó vizsgálat szerint a cukrot fogyasztók rövid időn belül fáradtabbak, tompábbak lettek, mint azok, akik kihagyták a cukrot.

Depresszió

Több mint 60 000 nő részvételével készült kutatás szerint, akik a legtöbb hozzáadott cukrot fogyasztották, nagyobb arányban szenvedtek depressziótól. A cukor ugyan rövid távon örömérzetet adhat, hosszabb távon azonban épp az ellenkezőjét váltja ki.

Mit tehetünk a cukorfogyasztás csökkentéséért?

Kerüljük az édesített italokat: ide tartoznak a szénsavas üdítők, jeges teák, cukros limonádék. Válogassunk a desszertek között: ha nem muszáj, mondjunk nemet a felesleges édességekre! Fontos az is, hogy elolvassuk a címkéket: glükóz, fruktóz, maltóz, szirup – mind rejtett cukorforrás, és persze törekedjünk a természetességre: a friss, feldolgozatlan élelmiszerek általában jóval kevesebb cukrot tartalmaznak.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.