időjárás
Ha szeretnél hosszú életet, ezt a zöldséget máris vedd fel az étrendedbe! Kiderült ugyanis, hogy a lila édesburgonya nemcsak finom, de több fronton is támogatja az egészéget, így kiemelkedő szerepe lehet az egészséges öregedésben.
Egy amerikai író, Dan Buettner évek óta kutatja, mi lehet a hosszú élet titka; annak jár utána, miért lehetséges, hogy a világ egyes tájain magasabb az átlagéletkor, mint máshol. Japánban végzett kutatásai során felfedezte, hogy a lila édesburgonya lehet az egyik kulcs a hosszú, egészséges élethez. Ugyanis, amikor Okinawa szigetén kutatásokat végett, megismerte a 104 éves Ushi Okushimát, akinek az étrendje egész életében zöldségekben gazdag volt, és akárcsak a sziget többi lakója, szinte minden nap fogyasztotta a Beni Imót, vagyis a lila édesburgonyát, írja az Express. A szigeten nemcsak az asszony élt meg szép kort, a helyiek között igen magas a száz év felettiek aránya.
Buettner leírta, hogy ez a zöldség annyira a mindennapok része a szigeten, hogy van, hogy reggelire, ebédre és vacsorára is kerül belőle a tányérra. Amikor éhínség tombolt Okinawa szigetén, a helyi lakosság szinte csak erre a zöldségre számíthatott, és szerencséjükre a lila édesburgonya olyan kulcsfontosságú tápanyagokat tartalmaz, mely hozzájárult az egészségükhöz: rostokban gazdag, bőségesen tartalmaz C-vitamint, karotinoidokat, flavonoidokat, és lassú felszívódású szénhidrátokat.
A karotinoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bírnak; ezek megvédik a sejteket az oxidáció okozta károsodásoktól, így segíthetnek a rák és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében. A flavonoidok kutatások alapján erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatásaik vannak, védenek a szabad gyököktől, így rendszeres fogyasztásuk segít megelőzni a szívbetegségek, a daganatos betegségek, a cukorbetegség kialakulását. A lila édesburgonya magas C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert, a benne található rostok támogatják az emésztőrendszert, a lassú felszívódású szénhidrátok pedig úgy táplálnak, hogy nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet.
Aki vásárolt már lila édesburgonyát, az tudja, hogy sokkal drágább, mint a többi fajta édesburgonya. Hazánkban is megterem, de a termesztése nehézkes, ugyanis nagyon érzékeny a környezeti feltételekre, ezért a betakarításkor sokan szembesülnek azzal, hogy sokkal kevesebb gumó van a tövek alatt, mint más fajták esetében. A lila édesburgonyának 120, akár 140 napra is szüksége lehet ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű termést hozzon, ami hazákban legtöbbször nem megvalósítható. Azonban ha jól időzíted az ültetés és a betakarítás időpontját, kimaxolhatod itthon is a termés mennyiségét. Érdemes korán elültetni, amikor már a fagyok nem veszélyeztetik, és csak akkor kiásni, amikor leállt már a gumók növekedése; de természetesen az őszi fagyokat ne várd meg vele! A lila édesburgonyának sok tápanyagra van szüksége, így tápanyagban gazdag, kötött talajban a legjobb termeszteni. Ha óriási termésed nem is lesz belőle, ha van hely a kertedben, érdemes ültetni ebből az egészséges szuperzöldségből néhány sorral!