Krausz Gábor
Fantasztikus ez a zöldség, ki ne dobd a levelét! Cékla a piacokra már általában a levele nélkül érkezik. De, ha mégis sikerül húsos levelekkel megvásárolni, használd ki, mert legalább olyan egészséges, mint a gyökere. Mutatjuk, mit készíthetsz belőle.
Fantasztikus és nagyon egészséges ez a zöldség. A cékla levele ráadásul tele van tápanyagokkal, így nemcsak a gyökerét használhatod. Ráadásul rendkívül finom, édeskés íze van, érdemes megkóstolni. Nagyon jó a szervezet számára, hiszen jó vérképző, de a máj működését, így a méregtelenítést is segíti. Tartalmaz A-, B1- és C-vitaminokat, található benne folsav, foszfor, nátrium, kálium, magnézium, és természetes vas is. Ne pazarold el a leveleket, ne dobd ki a kukába még véletlenül sem! Készíts belőle valami nagyin ízletes ételt!
Értékes vitaminokat nyerhetsz vele, ha a gumó mellé a reggeli italodhoz a leveleket is beleteszed. Facsard le és hidd el az íze is finomabb, mint a megszokott céklalé.
Párolva is ízletes és egészséges. Húsok vagy rizs mellé is jó köretnek. Vágj apróra 1-2 csomag céklalevelet, fonnyaszd meg kevés olajon, adj hozzá 2-3 gerezd fokhagymát és fél citrom levét, sózd, borsozd és készen is van a párolt cékla levél. Nagyon egyszerű elkészíteni.
Készíts salátát cékla leveléből: Vágd fel őket hosszúkás szálakra, adj hozzá rukkolát, egy kevés narancshúst, 1-2 gerezd fokhagymát és locsolj rá egy kis olívaolajat. Öntettel is nagyon finom: keverj össze 2 evőkanál mézet, 1 evőkanál mustárt, néhány csepp citrom levét, sót, borsot. Mehet bele egy kevés a gumóból is, az is jót tesz a friss salátádnak. Szuper kombináció.
Vesekőre hajlamos embereknek vigyázniuk kell a cékla fogyasztásával. Benne lévő oxálsav olyan vegyület, mely kalciummal összekapcsolódva vesekövet hoz létre.