Létrehozva: 2024.10.12. 07:30

Újra kiverte a biztosítékot az óraátállítás: ez fog most történni

A legtöbben nem szeretik az óraátállítást, és évek óta rengeteg a vita róla, hogy egyáltalán szükség van-e még rá. De egyelőre még nem törölték el, így idén októberben is vissza kell tekerjük az órát.

Ha megkérdezed a környezetedben lévőket, a legtöbben nem szeretik sem a tavaszi, sem az őszi óraátállítást. Idén október 27-én hajnali háromkor kell 2-re visszatekerni az órát, és ezzel megkezdődik a téli időszámítás, írja a mindmegette.hu. És bár visszakapjuk a tavasszal elvesztett egy órát, a pozitív hatásai mellett rengeteg negatívuma is van az őszi óraátállításnak.

Alarm,Clock,With,Autumn,Foliage,,End,Of,Daylight,Saving,Time
Felborítja az alvási ciklusunkat az óraátállítás. Fotó: Berit Kessler / Shutterstock

Miért van rá egyáltalán szükség?

Október utolsó hétvégéjén egy órával többet alhatunk, ez sokak számára jó hír, de ez azt is jelenti, hogy sokkal korábban véget ér a nap, hiszen az egy órás visszaállítás miatt úgy fogjuk érzékelni, hogy korábban sötétedik. Hogy meddig marad velünk az óraátállítás, az egyelőre bizonytalan, de azt pontosan tudjuk, mióta van velünk: első alkalommal 1916-ban vezették be a nyári időszámítás rendszerét az USA-ban, és még abban az évben hazánk is átvette a rendszert. Az óraátállítás kisebb-nagyobb kihagyásokkal működött hazánkban egészen 1954-ig, majd 1958 és 1979 között teljesen megszűnt. Aztán 1980-ban vezették be újra, és később, 1997-ben az Európai Unió is egységesítette a tagállamokban a használatát. Minden alkalommal a villamosenergia-megtakarítás volt a célja a nyári időszámítás bevezetésének.

Mi a helyzet a spórolással?

Az elmúlt években jelentősen megváltozott nemcsak hazánk, de az EU többi országának az energiafogyasztása is, így az óraátállítással jelentős energia-megtakarítást nem lehet már elérni. Ugyanakkor rengeteg az egészségre káros hatása, ami leginkább az alvászavarokra vezethető vissza. Emiatt egyre több a vita, vajon maradjon-e, vagy hagyják el az országok az óraátállítás gyakorlatát. Manapság a közvilágítás rendszere már a sötétedéshez kerül igazításra, így azon nem spórol az óraátállítás, de emellett az emberek szokásai is megváltoztak. Például egyre többen néznek esténként tévét, és elterjedtek a légkondicionálók is, így ma már a nyári időszámítás nem hoz már olyan jelentős megtakarítást, mint 5-10 évvel ezelőtt. Egy amerikai kutatás során három éven keresztül mérték hétmillió háztartás áramfogyasztását, és megállapították, hogy az óraátállítás után sem csökkent a fogyasztásuk – írja az Alternatív energia. 

Melyik az „igazi?”

Az EU-ban évek óta vita, hogy megszüntetésre kerüljön-e az óraátállítás. De melyik időszámítás maradna, ha megszűnne? A válasz egyszerű: a téli. Vagyis ha jövőre úgy döntenének a döntéshozók, hogy nem lesz több óraátállítás, akkor a téli időszámítás maradna érvényben.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek