MEDICINA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.26. 17:00

Így zavarja meg a szervezeted működését az óraátállítás

A meteogyógyász elmondta, meddig tarthat a folyamat. Az óraátállítás 2024 októberében is mindenkinek összezavarja a szervezetét, de emellett más negatív hatások is érkeznek.

Továbbra is egy anticiklon hatása érvényesül, mely a szombati nap már távolodik. Nem ez ugyanakkor az egyetlen jelenség, mely október utolsó hétvégéjén hat rád. A meteogyógyász arról is beszélt, hogy az óraátállítás 2024 októberében milyen hatással lehet a szervezetünkre.

óraátállítás 2024
Az óraátállítás 2024 októberében is összezavarja a szervezetünket Fotó: Pesti Tamás

Mozgalmas lesz a szombat, mert szombatról vasárnapra virradóan az órát át kell majd állítani

– mondta dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója. A folyamatnak nyilvánvalóan vannak pozitív és negatív hozadékai is. Sokan úgy állnak hozzá, hogy ilyenkor egy órával többet alhatnak, viszont hamarabb sötétedik majd be.

Az emberek többsége úgy gondolja, egy óra ide vagy oda nem nagy dolog. Pedig ez óriási tévedés! Ebben az időszakban jelentősen nő a halálozások száma, ahogy gyakoribb az infarktus és a sztrók kialakulása is

– figyelmeztetett a szakember, miközben a szervezet működéséről és a biológiai óránk fontosságáról beszélt.

Sokan nem is gondolnák, hogy az ébredés és az elalvás fázisai, a napi fényviszonyok váltakozása, a vérnyomás, az aktivitás, a pihenés mind meghatározó. Ha ezek a megszokott napi ritmusunkhoz képest eltolódnak, azt még hosszú ideig megérezzük

– fogalmazott a meteogyógyász.

Az óraátállítás hatása napokig érezhet lesz

Míg a többségnek elég 5-7 nap az átállásra, addig akadnak olyanok is, akinek ez a folyamat akár 10-14 napig is eltarthat. Ráadásul ilyenkor gyakori a fejfájás, a migrén, az alvásprobléma, a szív- és érrendszeri terhelés növekedése.

Ehhez jön most hozzá, hogy a gyenge légmozgás miatt a levegő minősége sem megfelelő. A tartósan 20 fok feletti hőmérséklet ugyan azzal kecsegtet, hogy a szabadba menj, de nem biztos, hogy most kell ezt tenned.

Egy közelgő frontálzóna hatása jelenik meg a nyugati területeken, egy erőteljes melegedési folyamat is zajlik, ami melegfront jellegű panaszokat okoz

– tette hozzá dr. Pintér Ferenc, miközben a hétvégét érintő nehézségekről beszélt. Ezek alapján pedig jobban teszed, ha ezt a hétvégét a pihenésnek és a kikapcsolódásnak szenteled, hogy a szervezetednek legyen elég ideje regenerálódni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek