Létrehozva: 2024.10.24. 13:00

Jön az óraátállítás - tényleg ez lesz az utolsó?

Most vasárnap, azaz október 27-én újra át kell állítani az analóg órákat, kezdetét veszi ugyanis a téli időszámítás. Mióta tekergetjük az órát és a mostani lesz az utolsó óraátállítás? Íme, a válaszok!

Mielőtt még bevezették volna a nyári és a téli időszámítást, az emberek a Föld minden pontján a téli időszámítás szerint éltek. Majd jött az ipari forradalom, és hamarosan bevettek egy új időszámítást, a nyárit. Mióta létezik óraátállítás Magyarországon és a mostani lesz vajon az utolsó?

óra óraátállítás álmatlanság alvászavar álmosság rémálom
A mostani lesz vajon az utolsó óraátállítás? Fotó: Sergey Mironov / Shutterstock

Kinek az ötlete volt egyáltalán az óraátállítás?

A nyári időszámítás ötletét sokan Benjamin Franklinnek tulajdonítják, ez azonban tévedés. Ő 1784-ben ugyanis valójában a korai kelésre buzdította az embereket és nem az óraátállítást szorgalmazta a Wikipédia szerint. A modern kori óraátállítást elsőként 1895-ben valójában George Vernon Hudson új-zélandi rovarszakértő javasolta. Hudson akkor még kétórás óraátállítást javasolt: októberben 2 órával előre, márciusban 2 órával vissza. Javaslatát 1898-ban egy cikkben is ismertette, és bár volt érdeklődés az ötlet iránt, végül nem vezették be. Azt ezt követő első komolyabb próbálkozása egy angol politikusnak, William Willettnek volt, aki 1905-ben azzal állt elő, hogy az órákat nyáron állítsák előbbre a hosszabb nappali világosság jobb kihasználása miatt. Javaslata 20 perces lépésekből állt, amiket április négy vasárnapján hajtottak volna végre, majd szeptember négy vasárnapján vissza. A javaslatát végül nem szavazták meg.

Akkor mikor és hol vezették be először az óraátállítást?

  • Az országok közül elsőként a Német Császárság és az Osztrák–Magyar Monarchia alkalmazta a nyári időszámítást, amit 1916. április 30-án 23:00-kor vezettek be a két birodalomban. Az óraátállítás célja ekkor a világító gáz és villanyáram előállításához szükséges kőszénnel és kőolajjal való takarékosabb gazdálkodás volt, a mesterséges világításra való igény csökkentésével. 
  • Ezt a gyakorlatot az első világháború átvette az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok és sok más ország is, de a háború végével az országok visszaálltak a normál időszámításra. 
  • A második világháború kitöréséig aztán nem is merült fel az óraátállítás kérdése. Akkor ismét a háborús erőforrásokkal való spórolás miatt vezették be sok országban.

Mióta állítgatjuk át az órákat Magyarországon?

Magyarországon 1954-57-ben a munkanapok esti csúcsterhelésekor jelentkező kapacitási nehézségek enyhítésének reményében alkalmazták. Az akkori Minisztertanács az óraátállítás miatt felszabaduló villamosenergia-kapacitást leginkább az alumíniumkohászatban hasznosította. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban pedig újra bevezették villamosenergia-megtakarítási céllal. 1996-ig -az európai egységesítésig- a jelenlegitől eltérően egy hónappal rövidebb volt a nyári időszámítás: március utolsó vasárnapjától szeptember utolsó vasárnapjáig tartott.

Miért lenne jó, ha végre eltörölnék az óraátállítást?

Az átállás leginkább a gyerekeket, az idős embereket és azokat viseli meg, akik alvászavarban szervednek. A biológiai kockázatok mellett a balesetek gyakoriságának növekedését is megfigyelték az óraátállítás után.

Ezúttal előre vagy hátra kell az órákat állítani?

2024-ben a téli időszámítás kezdete október 27-én, vasárnap, 3 órakor lesz. Vagyis ezúttal az órákat 3 óráról 2 órára kell majd visszaállítani, így egy órával többet alhatunk, de már öt óra után sötét lesz. 

óra óraátállítás ősz tél idő
Vasárnapn kezdődik a téli időszámítás Fotó: Berit Kessler / Shutterstock

Ez lesz az utolsó óraátállítás?

2018-ban az Európai Bizottság javaslatot tett az óraátállítás eltörlésére, miután egy online közvélemény-kutatásban az európaiak 84 százaléka támogatta ezt. 2019 márciusában meg is szavazták az óraátállítás eltörlését, ennek értelmében pedig már 2021-ben fel kellett volna hagyni az órák tekergetésével, csakhogy jött a koronavírus járvány és az orosz–ukrán háború. Így a végső döntés az időzónáról és arról, hogy nyári vagy téli időszámítás legyen-e Magyarországon, a legoptimistább forgatókönyv esetén is legkorábban 2025-ben lesz döntés.

Vannak országok, ahol már eltörölték

Régebben még a Föld országainak fele állítgatta az órát, ma már csak a harmada. Többek között Oroszország, Fehéroroszország, Törökország, Brazília, Ázsia, Afrika nagy részében és Iránban sem állítgatják az órákat. Az ukrán törvényhozás pedig nemrég fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely 2025-től eltörli az óraátállítást a nyári és a téli időszámítás között.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek