MEDICINA

Szerző WB

Létrehozva: 2024.10.27. 15:30

Hihetetlen, de a gombfóbia tényleg létezik!

A fóbia gyakori jelenség. Retteghet valaki a pókoktól, a magasságtól, a bezártságtól és sok egyéb mástól is. Vannak azonban olyanok, akikből egy teljesen ártalmatlan dolog vált ki irracionális félelmet, például egy gomb látványa, vagy akár csak annak gondolata.

Bizonyos fóbiák viccesnek tűnhetnek azok számára, akik még soha nem szenvedtek tőlük, de valójában az, aki ezt megéli, iszonyú kínokat él át, és az egész életét úgy szervezi, hogy még csak véletlenül se kerüljön kapcsolatba a félelme tárgyával.

Hunyadi Donatella
Ezt a ruhát nem venné fel egy gombfóbiás! Fotó: Gaspari Janos

Mit nevezünk fóbiának?

"A fóbia a szorongásos zavar egyik fajtája – mondja dr. Makai Gábor pszichoterapeuta. – Ha valakinek fóbiája van, mindent meg kell tennie, hogy elkerülje a szorongása forrásával való érintkezést, különben mérhetetlen pánikba eshet és ennek súlyos fizikai és mentális tünetei lehetnek. Vannak olyan tárgyak, élőlények vagy körülmények, amelyeket viszonylag könnyű elkerülni, például, ha valaki fél a bezártságtól, akkor nem száll be egy liftbe. Akadnak azonban olyanok, amelyeket szinte képtelenség elkerülni, mint például egy gomb. Nem lehet megkérni az összes embert, hogy ne viseljen gombos ruhát, vagy egy szállodában nem lehet betiltani a gombos ágyneműhuzatot és nem lehet megszüntetni az összes távirányítót, billentyűzetet, vagy bármilyen konyhai gépet, műszaki berendezést. De vajon mitől fél az, aki gombfóbiában szenved? Gyakorlatilag mindentől. Azt gondolja, hogy a gomb biztosan szennyezett, vagy mi van, ha véletlenül lenyel, esetleg belélegez egyet, de már az is rettegést vált ki belőle, ha meg kell érintenie, vagy csak rá kell néznie. Sok olyan gombfóbiás él, aki még azt is kerüli, ami csak nyomokban emlékeztetheti egy gombra. Ilyen például a gyöngy, apró érmék vagy kavicsok, bármi, ami gömbölyű vagy kör alakú. De vannak olyanok is, akik nem szűkítik le a félelmeiket alakra, és a szögletes gomboktól is kiakadnak" – tette hozzá.

 

Egy kis érdekesség

Az Apple egykori vezérigazgatóját, Steve Jobs-t gyakran nevezték gombfóbiásnak, mivel állítólag mindig is idegenkedett a gomboktól. Sokan azt feltételezik, hogy ezért viselt mindig belebújós pulóvereket, és ezért népszerűsítette az érintőképernyőket.

 

Milyen tünetei vannak?

A fóbiák különböző módon érintik az embereket. Vannak, akik csak enyhe szorongással reagálnak, amikor félelmeik tárgyával szembesülnek, míg mások súlyos tüneteket tapasztalnak vagy pánikrohamot kapnak. A tünetek közé tartozhat a szájszárazság, túlzott izzadás, hányinger, gyors szívverés, szapora légzés, légszomj, megfeszült izmok, gyomorgörcs, remegés, de jel lehet az is, hogy az illető képtelen világosan beszélni vagy gondolkodni. A betegeknél nem a félelmük tárgya jelent veszélyt, hanem az arra adott reakciója.

 

Mennyire gyakori?

A gombfóbia nem a leggyakoribb fóbiák közé tartozik, de azért nem is túl ritka. Becslések szerint minden 75 ezredik ember él együtt ezzel a problémával. A pontos adatot nehéz meghatározni, mivel sokan nem ismerik be, hogy ebben szenvednek, és úgy vélik, ők egyszerűen csak nem szeretik a gombokat.

 

Hogyan alakul ki?

A pszichológusok úgy vélik, hogy a gombfóbia lehet akár genetikailag örökletes, valamint kiválthatja egy rossz élmény, esetleg trauma, amely bármilyen módon összekapcsolódik egy gombbal. Ehhez elég csupán annyi, hogy például az, aki az illetőt egyszer valaha bántalmazta, gombos pólót vagy inget viselt, vagy amikor pici volt, véletlenül lenyelt egy gombot, esetleg bedugta az orrába. Bárki lehet érintett, kortól, nemtől, társadalmi háttértől vagy családi állapottól függetlenül.

 

Elkerülő üzemmód

A pszichológus elmondta, hogy a probléma megoldása, a kezelési módok eltérőek lehetnek, attól függően, hogy a betegből mi és milyen reakciót vált ki.

"Cseppet sem mindegy, hogy valaki csak a műanyag gomboktól retteg, vagy kizárólag a ruhagomboktól, rá tud-e nézni, vagy mindössze a megérintése jelent gondot számára – magyarázza. – Mint minden fóbia esetén, ennél is az elsődleges ösztönös stratégiája a betegnek az elkerülés. Ám emiatt nagy a veszélye annak, hogy az illető elszigetelődik, nem mer kimozdulni otthonról, mert csak ott érzi biztonságban magát, hiszen ott kialakította a neki megfelelő környezetet. Elképzelhetetlen számára például az is, hogy elmenjen egy ruhaboltba vagy egy műszaki áruházba, ezért inkább mindent online rendel, amire csak szüksége lehet. Ám sajnos az is lehetetlenné válik, hogy például bemenjen a munkahelyére vagy társadalmi életet éljen. Ráadásul az elkerülő magatartás paradox hatást fejt ki, és inkább erősítik a fóbiát, mintsem megoldják. A gombokkal való érintkezés akár pánikrohamot is kiválthat, ami ugyan nem életveszélyes, de igen ijesztő és akár súlyos következménye is lehet. A legtöbb pánikroham öt perctől fél óráig tart. Ha lehetséges, fontos, hogy a beteg ilyenkor megpróbáljon egy helyben maradni, amíg a szorongás el nem múlik" – tanácsolja a pszichológus.

 

A megoldás: Szembeszállás

Ezek után felmerül a kérdés, hogyan küzdhetjük le a gomboktól való szorongásunkat.

"Ha az illető nem menekül a félelme tárgyától, akkor esélyt ad magának, hogy rájöjjön, semmi rossz nem fog történni, ha például megérint egy gombot. A légzőgyakorlatok enyhíthetik a tüneteket. Érdemes ilyenkor lassan, mélyen lélegezni, orron be, szájon ki. Könnyebb, ha közben lassan elszámol ötig, amikor beszívja a levegőt, és ötig, amikor kifújja. Ez nagyon jól eltereli a figyelmét a félelemről, a légzés pedig nyugtatja az idegeket – javasolja a pszichológus, aki szerint szinte minden fóbia sikeresen kezelhető és gyógyítható. – A szakemberek általában expozíciós terápiával kezelik a betegeket. Ez arra összpontosít, hogy megváltoztassa az illető reakcióját a tárgyra, amelytől fél. Az egyén sajátos fóbiájának és a kapcsolódó gondolatoknak és érzéseknek a fokozatos, ismételt kitettsége segíthet abban, hogy az illető egyre kevésbé féljen. Megoldás lehet a kognitív viselkedésterápia is, amely a gondolkodásmód és a viselkedés megváltoztatásával segíthet a problémák kezelésében. Arra helyezi a hangsúlyt, hogy az ember megtanulja uralni a saját gondolatait és érzéseit. Súlyosabb esetben előfordulhat, hogy a kezelőorvos antidepresszáns, nyugtató vagy béta-blokkoló szedését is javasolja" – tájékoztat dr. Makai Gábor.

 

Szöveg: Bata Kata - Fanny magazin

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek