Létrehozva: 2024.10.27. 09:00

Anya és fia együtt fogyott le, 50 kilótól szabadultak meg ezzel a módszerrel

Kovács Zoltánné Zita és fia, Kovács Máté József szinte egy időben döntötte el, hogy szeretne lefogyni. Először koplalásba kezdtek, majd pár hét után teljes életmódot váltottak. Számukra is meglepő, hogy úgy olvadnak róluk a kilók, hogy közben finomakat esznek.

Amennyiben kitűzünk egy célt, sok erőt adhat hozzá, ha nem egyedül kell érte küzdeni. Az anya-fia páros szerint az ő esetükben nagy könnyebbség, hogy együtt faragják le a kilókát, ha kell, bíztatva vagy akár noszogatva a másikat.

„Ebédre simán megettem a kilós lasagnét”

Máté 13 éves kora körül kezdett el rohamosan meghízni, míg édesanyja, úgy emlékszik, hogy világéletében telt alkatú volt. Családjukban több szakács, vendéglátós van, mindenki jól főz, ráadásul szerették a hagyományos, zsírosabb ételeket.

Kovács Zoltánné Zita és fia, Kovács Máté József
Kovács Zoltánné Zita és fia, Kovács Máté József a nagy fogyás előtt  Fotó: Fanny

"Körülbelül fél éve összetalálkoztam egy barátommal, és megkértem, hogy csináljon rólam és az autómról pár képet" – meséli a fiatalember. "Amikor megláttam, hogy nézek ki a fotón, teljesen elszörnyedtem, hiszen nyilvánvaló, hogy egy ilyen túlsúly a nőknek se imponál, ugyanakkor belegondoltam, hogy ha így folytatom, abból komoly egészségügyi bajok lehetnek. Úgy döntöttem, hogy másnap elkezdem a koplalást, mellette 140 kilósan eljártam mindennap sétálni. Egyetlen alkalom maradt ki, de másnap azzal büntettem magam, hogy körbesétáltam a várost, ami 12 km. Korábban napi 3500-4500 kalóriát vittem be, a kilós lasagne simán lecsúszott ebédre. A koplalásom alatt 1000, maximum 1500 kalóriát fogyasztottam el."

Egy hét után becsatlakoztam, hogy ne legyen neki olyan nehéz egyedül 

– folytatja az édesanyja. "Én a kereskedelemben dolgozom napi tíz órákat, a fiam az építőiparban hegesztőként. Állandóan éhesek és kimerültek voltunk."

Kovács Zoltánné Zita és fia, Kovács Máté József
Anya és fia együtt több mint 50 kilótól szabadult meg  Fotó: Fanny

„Ha ennyit zabálsz, nem fogsz lefogyni”

A szenvedésüket látva, egy családtagjuk szakember segítségét ajánlotta nekik.

"Háromhetes koplalás után, egyedül belekezdtem Andi életmódprogramjába" – meséli Zita. 

A fiam pedig tovább folytatta az éhezést. Amikor látta, hogy ötször eszem egy nap, azt mondta: anya, ha ennyit zabálsz, nem fogsz lefogyni. Azonban két hét alatt több kilótól szabadultam meg, mint a háromhetes koplalásom alatt. Ekkor kapott hozzá kedvet a fiam is. 

Bár, a munkája miatt ő nem tudja beiktatni a napi öt étkezést, de a hármat mindig betartja és a program szerinti ételeket fogyasztja. Öt hónap alatt én 24 kilót, a fiam 32-t fogyott. Nekem sok problémám volt a gyomrommal. Voltam gyomortükrözésen, vastagbéltükrözésen, CT-n, de nem találták a problémát. Amióta életmódot váltottunk, azóta nem fáj. A fiam pedig magas vérnyomással küzdött, sokszor vérzett az orra, de az elmúlt hónapokban teljesen megszűnt."

"Körülbelül tíz évig volt rajtam az a hatalmas súlytöbblet" – vallja be Máté. "Ennyi idő alatt hozzászokik valamilyen szinten az ember, de így, hogy lement, már látom, milyen nehéz volt úgy mozogni, dolgozni. Leírhatatlan a különbség."

„Támogatni akartam a fiamat”

Szeretnének leadni még néhány kilót, és az a tervük, hogy hosszú távon tartják ezt az életmódot, hiszen magukon tapasztalják, hogy milyen jó hatással van az egészségükre is.

"Sokszor nem egyszerű, hiszen mindennap főzni kell, ráadásul a férjemnek külön készítem az ételeket" – meséli Zita. "Rossz alvó vagyok, korán megyek dolgozni, így sokszor hajnali kettőkor már a konyhában vagyok. Sokan mondják, hogy nekik nem lenne erre idejük, de azt gondolom, hogy ez csak kifogás. Ha valaki fejben eldönti, hogy megcsinálja, akkor tud rá időt szakítani. 

Meg kell kérdezni magunktól, hogy tényleg akarunk-e fogyni, egészségesebbek lenni. Nekem talán az segített, hogy szülőként ebben is támogatni akartam a gyerekemet. Úgy voltam vele, hogy ha már én is kövér vagyok, akkor csináljuk együtt és legyünk büszkék egymásra. 

Pénztárban dolgozom, naponta legalább ketten mondják, hogy mennyit fogytam. Én is hiú vagyok, persze, hogy jólesik a dicséret. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy szánjon rá időt, fogyjon le, és utána sokkal boldogabb ember lesz."

Sokan követik a példájukat

A látványos átváltozásuk sokakat motivál a családjukban, ismerőseik körében.

"Nem mindent, de vannak olyan ételek az étrendünkből, amiket már az egész család szívesen fogyaszt" – meséli Zita. 

Szerintem nagy tévhit, hogy az egészséges étel ízetlen, rossz. 

Például az egyik salátát a másik fiam, a menyem, sőt a kisunokám is szereti. Szintén nagy kedvenc egy csirkehúsos tortilla. Korábban sosem ettem kurkumás, kókusztejes csirkemellet, pedig finomabb, mint a hagyományos, tejszínes – sajtos csirke. Időnként anyukámnak is elküldtem egy-egy ételt, hogy kóstolja meg, hiszen ő is nagyon túlsúlyos. Már 70 év fölött van, de nyitott volt rá, és amikor én mínusz 15 kilónál jártam, ő is elkezdte Andi programját. Már fogyott hat kilót, és azt mondja, hogy sokkal jobban érzi magát, könnyebben tud mozogni. A jobb közérzet egyébként abból is adódik, hogy úgy lakunk jól, hogy nem telítődünk úgy el, mint régen a zsíros, nehéz ételektől. Ugyanúgy jól lehet lakni édesburgonyával, zöldborsós csirkemellel, mint töltöttkáposztával vagy pörkölttel, csak közben nem terheli meg a szervezetet."

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek