Létrehozva: 2024.10.18. 09:30

Otthoni teszt: már azt is megmutatja, hogy Covid vagy influenza okozza-e a betegséget

A láz és a köhögés számos légúti betegség tünete lehet. A gyors gyógyulásnak ugyanakkor alapvető feltétele a megfelelő diagnózis, napjainkban pedig egyáltalán nem mindegy, tisztában vagyunk-e azzal, hogy sima influenzával, vagy esetleg koronavírus-fertőzéssel van-e dolgunk. A jó hír, hogy jönnek az új otthoni tesztek, amikkel sokkal könnyebb lesz ennek a megállapítása.

Kaparó torok, felszökő láz, lüktető fejfájás és csúnya köhögés – ezek azok a tünetek, amelyek kivétel nélkül felső légúti megbetegedésről árulkodnak. Igen ám, de melyikről? A kérdésre azért sem mindegy, hogy mi a válasz, mert az ilyen fertőzésekért felelős vírusok mindegyike – így az influenza A és B típusa, valamint a Covid is – egyazon módon fejti ki nem éppen kellemes hatását. Ezek a vírustörzsek ugyanott támadják az immunrendszert és a megtévesztésig hasonló tüneteket váltanak ki a szervezetből. Ugyanakkor nem mindegy, hogy egy odahaza is kúrálható influenzával van-e dolgunk, vagy koronavírussal. Az otthoni tesztek már képesek ezek megkülönböztetésére.

otthoni teszt
A beteg és az orvos életét is megkönnyíti, valamint a gyógyulást is felgyorsíthatja egy idejében kapott pontos diagnózis arról, hogy influenza vagy Covid-fertőzés okozza a betegséget. Ez hamarosan egy otthoni teszttel is kimutatható lesz (Fotó: Antoni Shkraba / Pexels – Képünk illusztráció)

Áttörést hozhatnak az új otthoni tesztek

Az egymással átfedésben álló tünetek miatti bizonytalanságnak hamarosan vége. A livescience.com cikke szerint az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság sürgősségi felhasználási engedélyt adott hét olyan otthoni gyorstesztnek, amelyek segítségével könnyedén megállapíthatóvá válik, hogy melyik vírus a felelős a minket gyötrő betegségért. A most zöld utat kapó otthoni tesztek ugyanis képesek különbséget tenni a COVID-19, valamint az influenza A és az influenza B vírus között.

Egy Atlantában működő, orvosbiológiai mérnökökből, klinikai szakemberekből, valamint professzorokból álló kutatócsoport munkájának köszönhető, hogy hamarosan ott lesz a patikák polcain a forradalmi teszt. Ez nem csupán a betegeknek jelent majd óriási könnyebbséget, hanem az orvosoknak is, akiknek a rendelőjében ennek köszönhetően talán kevesebb beteg várakozik majd egy-egy influenzaszezon beköszöntével. További előnye az új otthoni tesztnek, hogy ha tudjuk, hogy milyen betegségünk van, akkor a kezelőorvosunk pontosabb diagnózist tud felállítani, célzottabban választhatja ki a kezelést. Mindez pedig jelentősen lerövidítheti a felépülési időt is. Arról már nem is beszélve, hogy szeretteinket is könnyebben megvédhetjük egy esetleges fertőzéstől.

Új korszak köszönthet ránk

Amellett, hogy az influenza és a Covid között különbséget tenni képes új otthoni tesztek kifejlesztésével az atlantai kutatócsoport már így is áttörést ért el, óriási távlatok is nyíltak a munkájuknak köszönhetően. Lehetővé vált, hogy a jövőben akár olyan otthoni tesztek is készüljenek, amelyek akár egyszerre több vírustörzset is képesek azonosítani. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy tökéletes otthoni teszt nem létezik, így amennyiben a negatív eredmény ellenére is tartósan fennállnak a tünetek, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek