Létrehozva: 2022.08.06.

Így áll a koronavírus-járvány a 6. hullám tetőzésekor – mi várható?

Itt a koronavírus-járvány 6. hulláma, a szakemberek szerint most tetőzik. Mire számíthatunk augusztusban és ősszel, az iskolakezdéskor? Oltassunk újra vagy már óvatosságra sincs szükség? Itt a Ripost nagy járvány-összefoglalója!

Több hazai szakértő szerint most tetőzik a koronavírus-járvány 6. hulláma Magyarországon. A korábbi stagnálást követően országos átlagban ismét emelkedést mutat a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja. Emelkedés tapasztalható Budapesten, Egerben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben - adta hírül a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A többi mintavételi hely esetében nincs változás, csökkenés egyik városban sem látható. Dr. Rusvai Miklós virológus azt mondta, még néhány napig, egy-két hétig számítani lehet az esetszámok növekedésére, azután várhatóan megfordul a tendencia. 

Az elmúlt héten összesen 21.840 új fertőzöttet igazoltak, a járvány kezdete óta közel kétmillió fertőzöttet azonosítottak. Egy hét alatt 96, többségében idős, krónikus beteg hunyt el. 1593 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 19-en vannak lélegeztetőgépen. 

Covid koronavírus
Fotó: Pixabay

 

Más ez a járványhullám

Dr. Szlávik János szerint nem ad okot jelentősebb aggodalomra a jelenlegi járványhelyzet. Több beteg van és a számuk még nőhet, de kevesebben kerülnek kórházba, mint a járvány korábbi hullámai során és az intenzív osztályon ápolt betegek száma sem nő számottevően. A járvány 5. hulláma idején, február 4-én például 227.407 volt az aktív fertőzöttek száma, 4588 koronavírusos beteget ápoltak kórházban és 168-an voltak lélegeztetőgépen. Egyetlen nap alatt 105-en haltak bele a betegségbe. Szlávik János abban bízik, hogy ilyen számokkal már nem kell találkoznunk. 

Szlávik János
Szlávik János Fotó: Ripost

Ez a járvány lassan kezd influenzaszerűvé laposodni

– fogalmazott a Dél-Pesti Centrum Kórház Infektológiai Osztályának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Jelenleg az Omikron BA4-es és BA5-ös változata terjed, ami ugyan fertőzőbb, mint a korábbi változatok, meg tudja kerülni az immunrendszert, de aránylag enyhe tüneteket okoz. Ez köszönhető az oltásoknak is. Múlt héten a beoltottak száma 6.413.971 volt, közülük 6.200.631 lakos a második, 3.889.453-an a harmadik, 320.083 ember pedig már a negyedik oltását is felvette. Aki három oltást kapott, annál nagyon ritkán alakul ki súlyos tünet, az oltatlanoknál viszont ez a variáns is képes tüdőgyulladást okozni.

 

Mások a tünetek is

Jelenleg leginkább a hasmenés, torokfájás, torokkaparás, esetleg hőemelkedés, láz, ízületi fájdalmak, fejfájás és gyengeség jellemző a fertőzöttekre, és újra előfordul íz- és szaglászavar. Ezek a tünetek akár az influenzával vagy allergiás tünetekkel is összekeverhetők, de úgy tűnik, hogy akiket beoltottak, ők általában 5-7 nap alatt meggyógyulnak, ritkán szorulnak komolyabb orvosi ellátásra.

 

Teszteljünk vagy ne teszteljünk?

Sokan nem bíznak a kereskedelmi forgalomban lévő, patikában kapható tesztekben, úgy gondolják, ezek nem mutatják ki a koronavírus új változatait. Szlávik doktor szerint viszont érdemes gyorstesztet készíteni, ha felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, mert ha a teszt pozitív, szinte biztos a fertőzöttség. Aki a felsorolt tünetek valamelyikét észleli, tesztelje le magát, így tudni fogja, hogy mehet-e dolgozni, vagy maradjon inkább otthon egy hétig.

 

Viseljük újra a maszkot?

maszk covid
Fotó: Pixabay

Külföldi megfigyelések szerint a jelenlegi vírusvariáns terjedését a maszk nem akadályozza lényegesen, ugyanakkor nem árt az elővigyázatosság, mivel a vírus leginkább a levegőben, cseppfertőzéssel terjed. Hazai szakértőink is úgy gondolják, hogy az egyéni védekezés, a maszkviselés továbbra is fontos szerepet játszhat a vírus elleni védekezésben, különösen a veszélyeztetettek és az oltatlanok esetében. Az sem kizárt, hogy a fertőzés tárgyakkal, eszközökkel is átvihető, ezért fontos a folyamatos fertőtlenítés, alapos kézmosás.

 

Kikre veszélyes most a vírus?

Továbbra is a veszélyeztetett csoportba tartoznak az idősek, a daganatos betegek és a hematológiai betegségben szenvedők, illetve a művese kezelésre szorulók. Ugyanakkor sokkal több gyermek betegszik meg, mint a korábbi vírusvariánsok terjedésekor, fokozottan figyeljünk rájuk!

 

4-5 havonta újra kell egy újabb oltás?

oltás covid
Fotó: Kovács Tamás

Alapvetően jó védelmet nyújt a három oltás. Mindenképpen javasolt az újabb oltás felvétele a veszélyeztetett csoportba tartozóknak a harmadik oltást követő 4-5 hónap elteltével. Szlávik János főorvos úgy véli, a jövőben várhatóan elegendő lesz évente egy emlékeztető oltás. Fontos viszont a gyerekek beoltása is, mivel a vírus egyre inkább őket is támadja.

Három oltás után a szervezetünk felismeri a vírust és harcba kezd ellene azért, hogy ne okozzon nagyobb bajt 

– véli a főorvos. Ugyanakkor figyelmeztet: aki eddig nem tette, feltétlenül oltassa be magát.

 

Az utazóknak külföldön kell korlátozásra számítaniuk?

Szinte mindenütt feloldották a covid miatti utazási korlátozásokat és a maszk sem kötelező. Ennek ellenére utazás esetén érdemes magunkkal vinni az európai uniós covid-igazolványt, amivel bizonyíthatjuk, hogy be vagyunk oltva vagy átestünk a betegségen. Aki Európán kívül utazik, mindenképpen tájékozódjon indulás előtt az aktuális helyi szabályozásról.

 

Mire számíthatunk iskolakezdés után?

Dr. Rusvai Miklós arra számít, hogy hamarosan lecseng a 6. hullám, de ősszel újra támad majd a vírus.

iskola gyerekek tanár tanító osztályterem
Fotó: Pixabay

Amikor megkezdődik az iskola, mindenki visszamegy a munkába, jön a hűvös és nyirkos idő, tehát valamikor szeptember végén, október elején kezdődhet majd a következő hullám, nem lepődnék meg, ha 10 ezer fölött lenne novemberre az új fertőzöttek száma naponta 

– fogalmazott a virológus a Ripostnak.

Szlávik János is komoly esélyt lát arra, hogy több beteg lesz az iskolakezdéskor, ugyanakkor hangsúlyozza: ez nem azt jelenti, hogy többen kerülnek kórházba, egyelőre úgy tűnik, az újabb variánsok nem okoznak komolyabb megbetegedést. Hozzátette azonban: mint minden vírus, a koronavírus is kiszámíthatatlan.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza Lengyelország atomfenyegetésére

origo.hu

Az amerikaiak szerint így lesz vége a háborúnak

borsonline.hu

"Félünk" – Aggasztó jeleket vettek észre Lajos hercegen, egyre jobban hasonlít Harryre?

vg.hu

Hatalmas bajban Ukrajna, az oroszok még az amerikai fegyverek érkezte előtt áttörhetnek

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

origo.hu

Hatalmas veszélybe kerültek Ördög Nóráék

astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Aggodalom: visszakerült a kórházba a magyar kislány, akit kiságyában harapott meg egy patkány

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV munkatársai is

INSIDER

Hihetetlen trükkel szöknek át a kárpátaljai férfiak Magyarországra - így úszta meg a háborút öt férfi

INSIDER

Dráma Szegeden: vezetés közben lett rosszul a buszsofőr, kollégái élesztették újra