tóth gabi
Pontosan olyan rossz az íze a frissen lefőtt kávéba facsart citromnak, amilyennek képzeled, de nem is az íze miatt szokták inni. Hanem azért, mert pár perc alatt elmúlik tőle a fejfájás...
Itt az ősz, jönnek-mennek a frontok, és velük együtt gyakoribb a fejfájás is. Sokszor a migrénre nem is használnak a gyógyszerek, így érdemes természetes módszereket kipróbálni; ezek közé tartozik a citromos kávé is. A módszer az interneten terjed, és többen állítják, hogy nagyon hatásos; bár azzal mindenki egyetért, hogy borzasztó ízkombináció a citrom és a kávé, így gyorsan le kell húzni az italt. Azonban néhány perc, és a fejfájást mintha elvágták volna!
Így készítsd el
Amint érzed, hogy kezd fájni a fejed, főzz le egy erős kávét, majd facsard bele egy fél citrom levét. Még melegen idd meg – ezt persze mondani könnyebb, mint megcsinálni, de megéri a gyötrelmet! Nem mindenkinél hat percek alatt, érdemes várni egy kicsit, de a legtöbben, akik kipróbálták, azt mondták, legkésőbb fél óra múlva elmúlt a fejfájásuk.
Miért hatásos?
Nemcsak egy újabb internetes trend a citromos kávé, tudományosan bizonyított, hogy ez a kombináció hatásos a fejfájás csillapítására. Ugyanis leggyakrabban azért fáj a fejünk, mert kitágulnak az agyi erek, a koffein pedig ezeket húzza össze. Emellett a koffein gátolja az agyban a prosztgaldin nevű anyag termelését, így az nem ingerli a fájdalomért felelős idegeket. A citrom pedig citromsavtartalma miatt segít, hogy a koffein gyorsabban felszívódjon a gyomorban, emellett pedig a benne lévő C-vitamin felerősíti a koffein hatását.
Nem mindenkinél hatásos, de megéri kipróbálni
A fejfájás típusától, az egyéni emésztéstől is függ, hogy hatni fog-e a citromos kávé, hiszen nem mindegy, mitől fáj valakinek a feje. De általában a többségnek be szokott válni, így érdemes egy próbát tenni vele. Ha szeretnéd elkerülni a kellemetlen ízeket, a fél citrom levét egy pohár vízbe facsard, idd meg, majd rögtön utána a kávét. Bár összekeverve hatásosabb, külön lenyelve is segíthet.