Létrehozva: 2024.06.24.

Kiderült az igazság: tényleg ártalmas, ha a tavalyi napkrémmel kened be a bőröd?

Nyáron kötelező kellék a naptej, hiszen pár perc alatt le lehet égni. De mi legyen, ha rengeteg maradt meg előző évről? Szabad még használni, vagy inkább érdemes újat venni? Ennek jártunk utána.

Nemcsak napozáskor, de kiránduláskor, séta közben, vagy munkába menet is figyelni kell a fényvédelemre, hiszen a káros UV-sugárzás nemcsak leégést okozhat, hanem a bőrt is károsíthatja. Nem árt tehát, ha mindig van nálad napkrém, hiszen folyamatosan szükség van a fényvédelemre, ha a szabadban tartózkodsz. Ezek a termékek ugyanakkor nagyon drágák, és az emberek többsége a pazarlást sem szereti, ezért jogosan merül fel a kérdés, vajon a tavaly vásárolt, bontott, de még majdnem teli flakon naptejet szabad-e felhasználni, vagy ártalmas lehet a bőrnek.

Woman,Putting,Sunblock,Lotion,On,Shoulder,Before,Tanning,During,Summer
Bőrpanaszokat okozhat a lejárt naptej. Fotó: verona studio /  Shutterstock

Ha lejárt, dobd ki

Alapvetően nem azzal van a baj, hogy tavalyi a napkrém, hanem azzal, ha lejárt a szavatossági ideje – ezt a flakonon el tudod olvasni; általában 12 hónapig felhasználhatók ezek a krémek. Ami lejárt, azzal nem érdemes bekenni a bőrödet, mert jó eséllyel teljesen hatástalan, így ugyanúgy leégsz, mintha semmit nem használnál. Emellett – mint más lejárt kozmetikumok is –, allergiát, irritációt válthat ki. Érdemes tehát a lejárt naptejet fájó szívvel kidobni, és újat venni.

Ha nincs rajta dátum, vizsgáld meg

Mivel sokszor megfordul a naptej a strandon, hátizsákban stb., így előfordulhat, hogy lekopott róla a szavatossági idő, vagy leázott a címke. Ilyenkor kétséges, hogy lehet-e még használni; vizsgáld meg a szagát, állagát, hogy meggyőződj róla, jó-e még. Ha furcsa a szaga, vagy nagyon folyós az állaga, esetleg darabosság vált, vagy fehér helyett sárgás színe van, akkor nem szabad a bőrödre kenni. Mindez akkor is igaz, ha a lejárati idő előtt veszed észre ezeket a változásokat a naptejen.

Így tárold, hogy sokáig elálljon

Ha rosszul bánsz a naptejjel, idő előtt is megromolhat. Soha ne hagyd a flakont a tűző napon, vagy extrém hőségben, például az autóban. Strandon tedd a táskádba, vagy csavard egy törülközőbe, és tedd árnyékba. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek