MEDICINA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.26.

Kikészíti a légkondi a nyakadat? Így kerülheted el a fájdalmat

Amint nyáron beüt a hőség, már megy is a légkondi az irodákban, hivatalokban, közlekedési eszközökön, sőt, sok helyen otthon is. A hideg levegőtől viszont megfájdulhat a váll, a nyak, de akár a térd is. Mutatjuk, hogyan kerüld el az ízületi fájdalmat.

Ha olyan helyen tartózkodsz, ahol a forró nyári napokon megy a légkondi, nem csoda, ha esetleg megfájdul tőle a torkod, a vállad, a nyakad, esetleg a térded. Vajon el lehet kerülni a kellemetlenségeket?  A válaszhoz tudni kell, hogy a légkondi egy zárt rendszerben keringtet azonos hőmérsékleten száraz levegőt. Ennek az az előnye, hogy sokkal kevesebb az irritáló pollenrészecske, mint az utcán. Ugyanakkor nincs valódi légmozgás a helyiségben, és többnyire mindig ugyanoda fújja a hideg levegőt a rendszer. 

Angry,Couple,With,Remote,Controller,Suffering,From,Heat,At,Home
Fotó: LightField Studios /  Shutterstock

Sajnos az is lehet igen ártalmas, ha egy túlhűtött közekedési eszközön utazol, pláne, ha érzékenyek az ízületeid. Amikor a nyári forróságból belépsz a hűvösebb térbe, a nyirkos hideghatás izomfeszülést okozhat. Ez görcsökkel és fájdalmmal is járhat. Ha te is hajlamos vagy az ízületi problémák kialakulására, lehet, hogy ezt az érzést már meg is tapasztaltad. Mit tehetsz a légkondis helyiségben?

 

Ne irányítsd magadra a hideg levegőt!

Ezt a problémát egészen egyszerűen meg tudod oldani. Soha ne tartózkodj a hideg levegő alatt. Keress a szobában másik helyet. Már a klíma beszerelése előtt is jobb, ha végig gondolod, hogy a szoba melyik részén töltöd a legkevesebb időt, és úgy szereltesd fel a készüléket, hogy abba az irányba fújja majd a hideget a berendezés. Természetesen az irodába is elképzelhető, hogy az asztalokat úgy helyezik el, hogy senkire ne menjen a hideg.

Kerüld a nagy hőmérséklet-különbséget!

Figyelj oda arra, hogy a kinti és a benti levegő között ne legyen 6-8 foknál nagyobb eltérés. 

Az időzítés is fontos

Ha lehetséges, akkor kapcsold be a légkondit, amikor még nem is vagy a szobában. Előre hűtsd le pár fokkal a teret, amikor tudod, hogy több időt fogsz eltölteni ott. Amikor elérted a kívánt hőmérsékletet, kapcsold ki a klímát. 

Mit tegyél, ha utazáskor nincs hatásod a klímára?

Amikor nyári foróságban utazol vonaton vagy a buszon, és esetleg nem áll módodban irányítani a hideg levegőt, gondoskodj egy vékony sálról, vagy egy vékony takaróról, amivel védeni tudod a nyakad, vállad vagy esetleg a térded. Tartsd melegen az ízületeidet!

 

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek