tóth gabi
A nagy eső miatt hatalmasat nőttek a gyomok is, de vannak olyanok, amiket kár kidobni, ugyanis gyógyhatással bírnak. Érdemes őket felhasználni!
Minden kertben meglódultak a gyomok a bőséges eső hatására, ideje füvet nyírni, kigyomlálni a veteményest, a virágoskertet. Ez senkinek nem a kedvenc munkája, pedig gyomlálás közben is találhatsz kincseket: olyan növényeket, melyeket bár gyomként tartunk számon, valójában nemcsak ehetők, de egészségesek is! Mutatjuk a három legelterjedtebbet!
Szinte mindenhol találkozhatsz vele, nincs olyan része a kertnek, ahol ne bukkanna fel, és hatalmasra tud nőni, ha nem irtod ki. A libatop azonban nemcsak egy bosszantó gaz, hanem gyógynövény is: gyomorfájdalmakra, emésztési problémákra roppant hatásos. Leveleit nyersen, salátába is fogyaszthatod, de kerülhet levesbe, főzelékbe is, illetve szárítva gyógyító teát készíthetsz belőlük.
Főleg a pázsiton szokott problémát okozni, hiszen rontja az összképet, ha megjelenik, de van, aki a veteményesből, virágoskertből is irtja. A pitypang minden része gyógyhatású, a levelét, a gyökerét, a virágját is el lehet fogyasztani, és érdemes is. Nyáron inkább a leveleit érdemes gyűjteni, hiszen a gyökerekben októberben a legmagasabb a hatóanyag-tartalom. Fanyar, finom ízével minden salátába passzol a pitypanglevél, és magas vitamin- és ásványianyag-tartalmával támogatja az immunrendszert. Emellett gyomorégésre is hatékony, és vizelethajtó, májregeneráló hatása is van.
Az egyik legjobban utált gyomnövény, hiszen gyorsan elburjánzik, ráadásul még a kesztyűn is átcsíp. Leveleiből főzeléket, levest, teát készíthetsz. A benne lévő hatóanyagok csillapítják az ízületi fájdalmakat, enyhítik a reumás panaszokat, felfázás ellen is hatásos a teája, hiszen gyulladáscsökkentő anyagok találhatók benne. Ha csalánt szedsz, a zsengébb hajtásokat érdemes összegyűjteni. Teáját csak kúraszerűen szabad alkalmazni: 6 hét után tarts legalább egy hónap szünetet, a folyamatos fogyasztása ugyanis mellékhatásokat okozhat.