kulcsár edina
Szereted a kávét, de érzed, hogy sokszor kikészül tőle a gyomrod? Segít a szódabikarbóna! Mutatjuk hogyan.
A reggeli kedvenc kávédat iszogatva gyakran érzed azt, hogy bántja a gyomrodat? Könnyen elképzelhető, hogy valóban a forró fekete okozza a gondot, hiszen a kávé alapjában véve is elősegíti a gyomorsav termelődést. Rásadásul maga a kávé is túlsavasodhat...
Amikor megiszod a kávét, hatására felgyorsul az emésztésed, ez a folyamat is beindítja a gyomorban a savképződést. Előfordulhat, hogy hasmenést, sőt, akár még gyomorrontást is okozhat a kávé, ha érzékeny vagy rá. Arról is már többször hallottunk, hogy a rendszeres kávéfogyasztás a vastagbelek nyálkahártyájának nem tesz jót. Ha ezt meg szeretnéd előzni, akkor figyelj oda, mennyi koffeint viszel be a szervezetedbe. Napi 400 milligrammnál többet ne fogyassz belőle!
A kávé enyhén savas, pH-ja 5 körül van. Ez főleg akkor okoz problémát egy átlag embernél, ha éhgyomorra issza meg a kedvenc italát. A szódabikarbóna pH-ja viszont lúgos ezért semlegesíteni tudja a kávéitalban előforduló savakat. Tehát a szódabikarbóna akár gyógyító hatású is lehet ebben az esetben. A kellemetlen maró érzetek elkerülése érdekében tegyél 1/4 teáskanál szódabikarbónát a kávédba. Megmarad a kellemes íz, mégsem mar. Így fogyasztva a kávé jó eséllyel szimpatikusabb lesz a gyomrodnak.
Ha nagyon érzékeny a gyomrod, nem árt ha hosszan készítve, vagyis a presszóhoz képest hígabban iszod a kávédat.