tóth gabi
Nyakunkon a csemegekukorica-szezon, egyre olcsóbb ez a finom zöldség a piacokon. Főzéskor a bajusz általában a kukában végzi, de kár kidobni, hiszen kincset ér! Mutatjuk, hogyan tudod felhasználni.
Legtöbbször a főzés előtt foglalkozunk a kukoricabajusszal, amikor hol könnyebben, hol nehezebben leszedjük a csőről, szemekről. Ezután ezek a vékony szálak általában kidobásra kerülnek. Természetes olajai miatt azonban rendkívüli gyógyhatással bír, ezért érdemes inkább megőrizni, és egész évben felhasználni a kukorica bajuszát. Mutatjuk, hogyan kell eltenni, és mi mindenre jó!
Védi a veséket
A kukoricabajuszból főzött teát nagyanyáink a vesegörcsök enyhítésére alkalmazták. Bár ma már görcsök esetén tanácsos inkább az orvost felkeresni, megelőzés céljából érdemes ezt a teát fogyasztani, ugyanis ha rendszeresen issza valaki, nem lesz gondja a homokkal, vesekővel.
Méregteleníti a szervezetet
A bajusz erősen vizelethajtó hatású, így teájának fogyasztása segít, hogy távozzanak a méreganyagok a szervezetből, ezzel pedig rengeteg jótékony folyamatot indít be. Például hosszú távon csökken a testsúly, csökken a reuma és a májbetegségek esélye.
Jó barátja a szívnek
A kukorica bajusza csökkenti a rossz koleszterin szintjét a vérben, ezzel védi az artériákat, segíti a keringési rendszer hatékony működését, így kisebb a szívroham esélye, és magas vérnyomásban szenvedők is fogyaszthatják.
Frissíti a testet és a lelket
Rendszeres fogyasztása élénkítő hatású, kisebb lesz a fáradékonyság esélye. A benne található bioaktív anyagok, antioxidánsok bizonyítottan csökkentik a depresszió kialakulásának esélyét.
Zölden szedd le, szárítva tárold
Nem mindegy, hogy milyen kukorica bajuszt teszel el: csak az alkalmas tea készítésére, ami még zöldes-sárgás színű, a barnát már nem lehet felhasználni. Leszedés után vágd 1-2 centis darabokra, majd árnyékos, szellős helyen szárítsd ki. Ha jól kiszáradt, papírzacskóban vagy légmentesen zárható befőttes üvegben tárold, így egy-két évig is eláll. Teakészítéshez egy evőkanál szárított kukoricabajuszt tegyél bele 2,5 dl forró vízbe, majd hagyd állni tíz percig. Szűrés után fogyasztható is; kevés mézzel édesítheted is. Naponta 2-3 bögrével érdemes inni belőle. Figyelem: cukorbetegek egyeztessenek a kezelőorvosukkal a teakúra előtt, mert jelentősen csökkentheti a glükóz szintjét!