RETRO RÁDIÓ

Ne dobd el a kukorica bajuszát, fantasztikus, mire jó

Létrehozva2023. 08. 19. 09:00

Nyakunkon a csemegekukorica-szezon, egyre olcsóbb ez a finom zöldség a piacokon. Főzéskor a bajusz általában a kukában végzi, de kár kidobni, hiszen kincset ér! Mutatjuk, hogyan tudod felhasználni.

Legtöbbször a főzés előtt foglalkozunk a kukoricabajusszal, amikor hol könnyebben, hol nehezebben leszedjük a csőről, szemekről. Ezután ezek a vékony szálak általában kidobásra kerülnek. Természetes olajai miatt azonban rendkívüli gyógyhatással bír, ezért érdemes inkább megőrizni, és egész évben felhasználni a kukorica bajuszát. Mutatjuk, hogyan kell eltenni, és mi mindenre jó!

Vétek kidobni a kukorica bajuszát. Fotó: Shutterstock

Védi a veséket

A kukoricabajuszból főzött teát nagyanyáink a vesegörcsök enyhítésére alkalmazták. Bár ma már görcsök esetén tanácsos inkább az orvost felkeresni, megelőzés céljából érdemes ezt a teát fogyasztani, ugyanis ha rendszeresen issza valaki, nem lesz gondja a homokkal, vesekővel. 

Méregteleníti a szervezetet

A bajusz erősen vizelethajtó hatású, így teájának fogyasztása segít, hogy távozzanak a méreganyagok a szervezetből, ezzel pedig rengeteg jótékony folyamatot indít be. Például hosszú távon csökken a testsúly, csökken a reuma és a májbetegségek esélye.

Jó barátja a szívnek

A kukorica bajusza csökkenti a rossz koleszterin szintjét a vérben, ezzel védi az artériákat, segíti a keringési rendszer hatékony működését, így kisebb a szívroham esélye, és magas vérnyomásban szenvedők is fogyaszthatják.

Frissíti a testet és a lelket

Rendszeres fogyasztása élénkítő hatású, kisebb lesz a fáradékonyság esélye. A benne található bioaktív anyagok, antioxidánsok bizonyítottan csökkentik a depresszió kialakulásának esélyét. 

Zölden szedd le, szárítva tárold

Nem mindegy, hogy milyen kukorica bajuszt teszel el: csak az alkalmas tea készítésére, ami még zöldes-sárgás színű, a barnát már nem lehet felhasználni. Leszedés után vágd 1-2 centis darabokra, majd árnyékos, szellős helyen szárítsd ki. Ha jól kiszáradt, papírzacskóban vagy légmentesen zárható befőttes üvegben tárold, így egy-két évig is eláll. Teakészítéshez egy evőkanál szárított kukoricabajuszt tegyél bele 2,5 dl forró vízbe, majd hagyd állni tíz percig. Szűrés után fogyasztható is; kevés mézzel édesítheted is. Naponta 2-3 bögrével érdemes inni belőle. Figyelem: cukorbetegek egyeztessenek a kezelőorvosukkal a teakúra előtt, mert jelentősen csökkentheti a glükóz szintjét!

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.