Létrehozva: 2023.03.28.
Módosítva: 2023.03.28.

Az állandó fáradtság megszüntetése ellen tehet bármit (x)

A tartós fáradtság, más néven krónikus fáradtság az állandó kimerültség és energiahiány érzése, amely hosszú ideig tart.

Fontos megjegyezni, hogy a krónikus fáradtság különbözik az általános fáradtságérzéstől – ez egy súlyos fizikai és szellemi kimerültség, amely legyengít. A krónikus fáradtság tünetei közé tartozik a szélsőséges letargia és motiválatlanság, a gyakori fejfájás, a koncentrációs és összpontosítási nehézségek, ingerlékenység, depresszió és szorongás, valamint a fizikai fájdalom, a betegségekre vagy fertőzésekre való fokozott fogékonyság, alvászavarok, például álmatlanság vagy túlzott alvás, emésztési problémák, például székrekedés vagy hasmenés, memóriazavarok vagy szédülés. 

Fatigue,After,Active,Hard,Training.,Tired,Guy,With,Dumbbells,And
A krónikus fáradtság jele lehet, ha valaki lépten-nyomon elalszik. Fotó: Shutterstock

A tartós fáradtság oka egyénenként nagyon eltérő lehet. Egyes esetekben az életmódbeli tényezők, például az egészségtelen táplálkozási szokások vagy a testmozgás hiánya okozhatja. A további lehetséges okok közé tartoznak az olyan egészségi állapotok, mint a vérszegénység vagy a pajzsmirigybetegség, mentális problémák, mint a depresszió, hormonális egyensúlyhiány, krónikus stressz, bizonyos gyógyszerek, a helytelen táplálkozás miatti tápanyaghiány; a minőségi alvás hiánya, allergiák, autoimmun betegségek, mint a lupusz vagy a reumás ízületi gyulladás, vírusfertőzések, mint a mononukleózis vagy a mirigyláz, korai menopauza a 40 év alatti nőknél, sőt egyes rákkezelések mellékhatása is lehet. 

Hogyan éljen együtt a krónikus fáradtság szindrómával?

A krónikus fáradtság szindrómával való együttélés kihívást jelenthet, de vannak olyan lépések, amelyekkel kezelhetővé tehetik a betegséget. 

Az első lépés a fáradtság kiváltó okainak azonosítása, akár fizikai vagy mentális stressz, akár étrendi tényezők, a testmozgás hiánya vagy valami más okozza. 

Ha azonosította a kiváltó okot, stratégiákat dolgozhat ki a tünetek kezelésére és csökkentésére. 

A testmozgás fontos része a fáradtságérzet leküzdésének, és azt az ön egyéni igényeihez kell igazítani. Kezdje alacsony intenzitású, nem túl sok energiát igénylő tevékenységekkel, például sétával, nyújtással vagy jógával, és fokozatosan növelje az intenzitást, ahogy a szervezete hozzászokik. Fontos, hogy a gyakorlatok között pihenőidőket is iktasson be, hogy a szervezetnek legyen ideje regenerálódni és gyógyulni. 

Az állandó fáradtság tüneteinek kezelésében az étrend is döntő szerepet játszik. A kiegyensúlyozott, rendszeres étkezés a nap folyamán segít fenntartani a stabil vércukorszintet, ami megakadályozza a vércukorszint kiszámíthatatlan ingadozásából adódó hirtelen energiaszint-zuhanásokat. Érdemes megfontolni a feldolgozott élelmiszerek, például a finomított lisztek és cukrok csökkentését vagy elhagyását az étrendből, mivel ezek idővel hozzájárulhatnak az állandó fáradtsághoz. A sok friss gyümölcs és zöldség fogyasztása elengedhetetlen az optimális energiaszinthez szükséges összes vitamin és ásványi anyag beviteléhez, ugyanakkor kerülje a feldolgozott élelmiszerekben található mesterséges adalékanyagokat, amelyek idővel tovább csökkenthetik az energiatartalékokat. 

Depressed,Woman,Awake,In,The,Night,,She,Is,Exhausted,And
Fontos az elegendő, minőségi alvás. Fotó: Shutterstock

A megfelelő alvás szintén kulcsfontosságú az állandó fáradtság ellen, mivel az alváshiány nemcsak a fáradtságot fokozza, hanem a kognitív funkciókat is rontja, például a fókuszálást, a koncentrációt és az emlékezőképességet. Ha azt tapasztalja, hogy nehezen alszik el éjszaka, vagy napközben az éjszakai alvás ellenére is túlzottan fáradtnak érzi magát, érdemes beszélni egy egészségügyi szakemberrel az álmatlanság vagy a nappali fáradtság lehetséges kiváltó okairól, aki így módszereket javasolhat az alvás minőségének és mennyiségének javítására, például olyan nyugtató lefekvési rituálék bevezetését, mint a fények lekapcsolása vagy meleg fürdő lefekvés előtt, vagy kék fényt blokkoló szemüveg beszerzését, ha a digitális képernyők miatt nem tud eleget aludni éjszaka. 

Emellett a stressz csökkentése is fontos a krónikus fáradtsággal élők számára, mivel az állandó stressz idővel szűnni nem akaró fáradtsághoz vezet a fokozott kortizoltermelés miatt, ami csökkenti a képességünket, hogy megbirkózzunk a szokásos napi tevékenységekkel anélkül, hogy a szervezetünk túlzott megterhelése miatt gyorsan kiégnénk. A rendszeres szünetek tartása munkaidőben, a munkán kívüli, örömöt adó hobbik, mint például a kertészkedés vagy a festés, a relaxációs technikák, például a tudatossági meditáció vagy a jóga elsajátítása mind hatékony módszerek a stresszszint csökkentésére, hogy a folyamatos fáradtság idővel ne váljon problémává.

További tippeket a fáradtság leküzdésére a www.goldentree.hu weboldalon találhat.

Az állandó fáradtság ellen segíthetnek harcba szállni a vitaminok és ásványi anyagok
A vitaminhiány gyakran kiváltó oka az állandó fáradtságérzetnek. Az állandó fáradtság ellen vitaminokra is szükség van ahhoz, hogy a szervezet energiává alakítsa a táplálékot, ezért bizonyos vitaminok pótlása segíthet ennek az állapotnak a leküzdésében. 

Az olyan B-komplex vitaminok, mint a tiamin, a riboflavin, a niacin, a pantoténsav és a biotin, nélkülözhetetlenek a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok lebontásában, hasznosítható energiává alakításában. A C-vitamin szintén fontos az energiatermeléshez, mivel javítja a vas felszívódását a szervezetben, miközben fenntartja az egészséges immunrendszert. Ezenkívül más kulcsfontosságú vitaminok, mint a folsav, a D-vitamin és az E-vitamin is segíthetnek az energiaszint növelésében, ha megfelelő adagokban fogyasztjuk őket. 

Ezektől az étrendkiegészítőből származó vitaminoktól eltekintve a gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag, összességében kiegyensúlyozott étrend a legfontosabb az állandó energiaszint egész napos fenntartásához. A magas élelmi rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása biztosítja a tápanyagok tartós felszabadulását, ami segíti az állandó energiatermelést. 

Fontos továbbá, hogy rendszeresen fogyasszon omega-3 zsírsavforrásokat, például zsírosabb halat vagy lenmagolajat, mivel ezek a vegyületek csökkentik a gyulladást, amely állandó kimerültségérzethez vezethet. Emellett az olyan adaptogének, mint az ashwagandha vagy a rhodiola rosea hozzáadása, hasznos lehet a stressz-szint kezelésében, ami idővel hozzájárulhat a kimerültséghez, ha nem figyelünk oda megfelelően. 

Általánosságban fontos megérteni, hogy a szervezetnek milyen vitaminokra van szüksége ahhoz, hogy a nap folyamán állandó energiaszintet tartson fenn. Ha alaposan megvizsgálja a táplálkozási szükségleteit, azonosíthatja azokat a hiányosságokat, amelyek hozzájárulhatnak a krónikus fáradtsághoz, és ennek megfelelően kezelheti azokat a megfelelő étrend-kiegészítők bevezetésével a napi rutinjába (a legjobbak közül jó néhányat a Golden Tree weboldalán talál meg), valamint kiegyensúlyozott, tápláló ételekkel teli étrenddel.

(X)

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem egy luxustelefon, de nagyon jó vétel lehet a Samsung Galaxy A55

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

mindmegette.hu

Meg kell-e mosni a lábunkat zuhanyzáskor? Itt a bőrgyógyász válasza

hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet