RETRO RÁDIÓ

Miért lett a csicsóka igazi nagyágyú?

Cream,Of,Jerusalem,Artichoke,Soup.,Vegetarian,Dish,Of,Jerusalem,Artichoke
Létrehozva2022. 09. 08. 07:02

Csicsóka? Már a szó hallatán is sokan fanyalognak, főleg, amikor kezükbe veszik a göcsörtös kis gumót. Pedig ez a zöldség valóságos csoda! Remek diétás alapanyag, sőt, cukorbetegek számára gyógyszer!

 

Szinte hihetetlen, de volt idő, amikor disznóknak adták takarmányként a csicsókát, manapság viszont ínyenceknek szolgálják fel a legfinomabb halak és pástétomok mellé. Nem véletlenül futott be a csicsóka ilyen fantasztikus karriert: ízletesebb és értékesebb, mint a burgonya, ráadásul sokkal egészségesebb!

Mitől lett nagyágyú? 

Dietetikusok évekkel ezelőtt rájöttek, hogy a csicsókában lévő szénhidrát inulin formájú, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag emésztetlenül halad át a szervezeten, vagyis sokkal kevésbé hizlal. Édes íze mégis eltelít, gyorsan csökkenti az éhségérzetet. A cukorbetegeknél azért fantasztikus szénhidrát-energiaforrás, mert akkor sem emeli a vércukorszintet, ha rendszeresen fogyasztjuk. Mindez úgy lehetséges, hogy a benne levő inulin nem bolygatja meg az inzulin háztartásunkat. Sőt, a legújabb kutatások szerint éppen csökkenti az inzulin felhasználást, ezzel párhuzamosan pedig megkönnyíti a vércukorszint beállítását. A csicsóka gumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma, gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktatóhatást, és meggátolja a székrekedés kialakulását.

Erősíti az immunrendszert!

A csicsókát egyébként nem csak cukorbetegeknek és diétázóknak ajánlják, hisz számtalan más kedvező tulajdonsággal is rendelkezik. Képes például a bélben lévő probiotikumokat táplálni, ezáltal erősíti az immunrendszert is. Talán nem ismert tény, de a csicsóka véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen, mivel segít csökkenteni a vér zsírtartalmát és húgysavszintjét. Sőt, a csicsókában található inulint már rákterápiában is alkalmazzák!

Így készítsük el:

A gumókat vízben, kefével alaposan tisztítsuk le, szükség szerint hámozzuk meg. Rövid ideig héjában is főzhetjük, süthetjük, így gyorsabban pucolható. A többi zöldséghez hasonlóan a csicsóka is nyersen a legegészségesebb, így jut belőle a legtöbb vitamin és ásványi anyag a szervezetbe. A nyers, hámozott csicsókát rágcsálhatjuk főétkezések között, íze és állaga hasonló a karalábéhoz vagy a káposztatorzsához.

Kenjük az arcra!

A csicsókát kozmetikai készítményekben is használják, ugyanis a gumó egyedülálló regeneráló, hidratáló, bőrnyugtató, bőrtápláló és frissítő hatással is rendelkezik.



 



 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.