Létrehozva: 2022.09.22.

A legjobb megoldások, hogy ne korpásodjon többé a haj

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy a hűvösebb hónapokban erősen korpásodni kezdett a haja. Vajon mi lehet ennek az oka és mit tehetünk ellene? Ez egy betegség vagy pusztán csak esztétikai kellemetlenség?

Bőrünk, életünk minden pillanatában hámlik, s nincs ez másként a fejünkön sem. Ha viszont a korpásodás, már erősen látszani kezd, semmiképpen nem tekinthetjük természetes folyamatnak. Becslések szerint minden második ember küzd ezzel a problémával, tehát komolyan kell foglalkoznunk vele. A korpásodás az év bármelyik hónapjában megjelenhet, de ilyenkor a téli hónapokban azért erősödhet fel, mert a fűtéstől és a meleg sapkák alatt kiszárad a fejbőr, nem szellőzik, ettől aztán gyorsabban kezdenek elhalni a hámsejtek. Azt azonban tudnunk kell, hogyha rendszeresen küzdünk a korpa kellemetlen tüneteivel, annak hátterében a genetikai adottságokon túl, bizony rengeteg féle betegség is rejtőzhet, aminek érdemes utánajárnunk. Ha sikerül megfelelő szakemberhez fordulnunk, akkor is nagy türelemre lesz szükségünk, mert a fejbőr hámlása egy makacs tünet, ami sajnos rendszeresen kiújulhat. Ha azonban kitartóak vagyunk a jutalom, vagyis a gyönyörű ápolt hajkorona nem marad el!

Tipp!

Ilyenkor télen, ha korpás a hajunk, ügyeljünk arra, hogy a sapka természetes anyagból készüljön, jól szellőzzön, ugyanakkor melegítsen. Sűrű szövésű fejfedő helyett, hordjunk inkább ritka szövésűt vagy kötöttet, amely alatt a fejbőr szellőzik, de mégsem fázik meg.

A korpásodásnak külső és belső okai is lehetnek, ha ezeken változtatunk máris sokat tettünk a korpa eltűnéséért:

Belső okok:

- hormonháztartás felborulása

- immunrendszer gyöngesége

- allergia

- kialvatlanság

- depresszió

- túlzott zsír, cukor, vagy keményítő fogyasztás

- kevés folyadékfogyasztás

- dohányzás

Külső okok:

túlzott hajlakk vagy zselé használat

hajfestékek, hajszínezők helytelen alkalmazása

túl forró hajformázó, hajsütő 

hajmosás után a fejbőr nem megfelelő öblítése

rossz minőségű, szárító hatású sampon használata

Jó tudni!

Bár a szakemberek nem értenek teljesen egyet, de egyre több kutatás bizonyítja, hogy a korpásodásért egy bizonyos gomba a felelős. Ez mindenkinek megtalálható a fejbőrén, de néha elszaporodik a hajas részen, végül hámlást, vagyis korpát okoz.

Hogyan deríthetjük ki?

Ha gombásodásra gyanakszunk, forduljunk szakemberhez, aki egy egyszerű vizsgálattal képes kimutatni a kórokozót. Az eljárás során a bőrre egy ragasztó csíkot tesznek, ami a lehúzáskor eltávolítja a legfelső hámréteget. Ezután ezt megfestik és mikroszkóp alatt láthatóvá válnak a gombák. 

Ha viszont közvetlenül hajfestés után jelenik meg a korpa érdemes allergia tesztet végeztetnünk az adott hajfestékre. Ha az eredmény pozitív térjünk át egy másikra. 

Mit válasszunk?

Ha súlyos az állapot, mielőtt bármilyen kenőcsöt, sampont választunk, kérjük ki bőrgyógyász tanácsát. Ha csak enyhék a tüneteink, jó hatásúak lehetnek a kén tartalmú samponok, kenőcsök, melyek a hámsejtek működését is befolyásolják, és gombaellenes, fertőtlenítő hatásuk is van. Hasonlóan jó eredménnyel használhatók a cink-pirition, szalicilsav tartalmú szerek. Kapható gombaellenes gyógyszert tartalmazó sampon is. Ezeket kezdetben célszerű naponta használni, később hetente egyszer. Tartósan egyféle készítmény használata azonban nem célszerű, mert elveszíti a hatását, ezért néhány havonta hasznos váltani.

Gondosan válasszuk meg samponunkat!
Használjunk bőrsemleges, gyógynövényes sampont. Ha sűrűn kell hajat mosnunk, kissé hígítsuk fel fejbőrünk kímélése céljából. Ha bőrünk zsírosan korpásodik, azaz a pikkelyképzősés mellett zsíros tapintású, akkor segíthet a csalán- vagy zsályasampon. Ha száraz korpásodás áll fenn, azaz a fejbőrünket megdörzsölve ujjunk száraz marad, de van pikkelyképződés, sőt viszketés is, akkor a méz alapú növényi samponok használata javasolt. Semmiképp ne dörzsöljük fejbőrünket, inkább lágyan masszírozzuk, majd hajmosás után alaposan öblítsük le. 

Házi módszerek, természetes hajápolás

Aki a természetes megoldások híve, olyan szert válasszon, ami gombaölő és fertőtlenítő hatással is rendelkezik. 

Az almaecet

Az almaecetes öblítővíz, nagyon hatékony lehet. Hajmosás után keverjünk össze 1:1 arányban langyos vizet és almaecetet, ezzel öblítsük át a hajat és dörzsöljük be jól a fejbőrbe.

A teafa olaj

Az Új-Zélandról származó aromaterápiás olaj is nagyon erős fertőtlenítő hatással rendelkezik. Három evőkanál olíva olajba, vagy mandulaolajba keverjünk el 10 csepp teafaolajat. Este lefekvés előtt ezt a keveréket masszírozzuk bele gondosan a bőrbe, ezután tegyünk egy nejlon zuhanyzó sapkát a fejünkre. Hagyjuk az olajakat hatni egy éjszakán keresztül. Reggel samponnal mossunk hajat. Hat héten keresztül hetente ismételjük meg a kezelést. 

A joghurt

Erről a tejtermékről már régóta tudjuk, hogy képes egyensúlyban tartani a bélrendszerben az egészséges gombák egyensúlyát. Éppen ezért külsőleg is nyugodtan használhatjuk. Kenjünk a korpás fejbőrre két deci joghurtot és hagyjuk hatni húsz percen keresztül. Ezután alaposan öblítsük le a hajat. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

vg.hu

Dől a pénz a leggazdagabb magyarhoz, rengetegen akarnak vele üzletelni

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Fantasztikus fizetésért toboroz dolgozókat a Lidl – ha kell, szállást is biztosítanak

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet

MEDICINA

Tedd fazékba a rozmaringot, és nem bánod meg