1 éve

Szabad-e éhgyomorra kávét inni?

Reggel az első dolgod, hogy megiszol egy csésze kávét? Vajon ártalmas ez a szokás vagy semmi gond nincs vele?

Szerző Horváth Gabi

Van, aki addig semmihez nem kezd hozzá, amíg meg nem itta az első kávéját éhgyomorra. A kérdés csak az, hogy vajon ez egy egészségtelen szokás, amiről mihamarabb le kellene szoknod, vagy egyszerűen a te egyéni reggeli rutinod.

Fotó: Pixabay.com

A szakértők szerint ez attól is függ, mennyire vagy érzékeny a koffeinre. Mindenkinek a szervezete másként reagál a kávéra, és ez még inkább így van, ha éhgyomorra fogyasztja az italt. Egyelőre nincs rá tudományos bizonyíték, hogy az éhgyomorra ivott kávé mindenképpen emésztési problémákat okoz.

Mivel minden ételre és italra másként reagálunk, első körben érdemes azt megfigyelni, hogy a te tested hogyan reagál, ha éhgyomorra iszol egy kávét. Nincs mindenkire érvényes megoldás, neked kell hallgatnod a szervezeted jelzéseire. Ha emésztési problémáid vannak, akkor például érdemes átgondolnod a reggeli kávézást. A kávé ugyanis serkenti a gyomorsavtermelést, így a refluxszal vagy gyomorégéssel küzdőknek irritálhatja a gyomrát. Nekik érdemes a gyomorsav-termelést csillapító élelmiszert fogyasztani a kávé mellé, például zabkását, érett banánt, tojást, teljes kiőrlésű pirítóst.

Mivel a kávé a bélmozgásokat is serkenti, lehet, hogy gyorsan a vécére kell menned kávézás után. Míg a székrekedéssel élőknek ez jó is lehet, azoknak, akik például irritábilis bél-szindrómával élnek, vagy egyébként is hasmenésre hajlamosak, erősítheti a kellemetlen tüneteit. Érdemes tudnod, hogy bár a koffein is hashajtó hatással bír, nem ez az egyetlen ilyen hatóanyag a kávéban, így akár a koffeinmentes kávé után is szaladhatsz a mellékhelyiségbe – különösen, ha a kávédba kerülő tejre is érzékeny vagy. Ilyenkor az étkezés sem biztos, hogy megoldás, hiszen egyes ételek szintén irritálhatják az emésztőrendszeredet – azt megint csak neked kell tudni, hogy pontosan mire is vagy érzékeny.

Fotó: Pixabay.com

A koffein az idegességet is erősítheti, így, ha hajlamos vagy a szorongásra, az álmatlanságra, az idegességre és a gyors szívverésre, akkor érdemes óvatosan bánnod vele. A szakemberek szerint egyébként a napi 400 milligramm alatti koffeinadag biztonságosnak számíthat az egészséges felnőttek számára, de egy erősen szorongó ember lehet, hogy már 200 milligrammtól remegni kezd. Egy csésze rendes, főzött kávé körülbelül 100 mg koffeint tartalmaz. A kávé ráadásul hirtelen ad éberséget, és az általa adott energia hirtelen is fog elfogyni. Ehhez járul az is, hogy éhgyomorra alacsony a vércukorszinted, ami megint csak fokozza a szorongást és az idegességet. Egyes kutatások szerint, ha nem kávét iszol, hanem eszel valamit, és beveszel egy koffeintablettát, lassíthatod ezt a folyamatot. Az is jó megoldás, ha fokozatosan megpróbálod csökkenteni a naponta elfogyasztott koffein mennyiségét.

Az is megtörténhet, hogy a kellemetlen tüneteidnek semmi közük nincs a kávéhoz. Lehet, hogy a gyomorfájást a stressz, a kevés alvás, vagy valamilyen élelmiszer váltja ki. Érdemes kísérletezni, megfigyelni a tested reakcióit, és szükség esetén orvoshoz fordulni, vagy elhagyni, ami kellemetlenséget

Szerző Horváth Gabi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!