1 éve

Egy konferencia, 300 000 koronavírus-fertőzés: ilyen egy döbbenetes szuperterjesztő esemény!

Egy februári amerikai üzleti konferencia a koronavírus-fertőzések elképesztő hullámához vezetett. A 175 résztvevővel lezajlott esemény akár 300 000 fertőzésben is szerepet játszhatott a világ minden táján.

Szerző Horváth Gabi

Egy új kutatás eredményei szerint elég volt hozzá egy idén februári üzleti konferencia, hogy a koronavírus közel 300 000 embert fertőzzön meg világszerte. Ez a vizsgálati eredmény világosan megmutatja, miért nem szabad most nagy létszámú rendezvényeket szervezni.

Fotó: Pixabay.com

Egy amerikai cég február 26.-án és 27.-én tartott egy üzleti konferenciát Bostonban – napokkal azelőtt, hogy az Egyesült Államokban beszámoltak volna a koronavírus első áldozatairól. A 175 résztvevővel lezajlott rendezvény a következő hetekben több mint 100 koronavírus-fertőzésért volt felelőssé tehető, így felmerült, hogy valószínűleg szuperterjesztő esemény lehetett. A kutatók elemezni kezdték a konferenciához köthető 28 esetben előforduló SARS-CoV-2 vírus genetikai információját. A vírusok genetikája annyira hasonló volt, hogy valószínűsítették, hogy az esetek kapcsolatban álltak egymással – mert bár egy vírusról van szó, annak genetikai információja viszonylag gyorsan változik, így az egy tőről fakadó eseteket fel lehet deríteni.

A további elemzés során a kutatók arra is rájöttek, hogy a vírus genetikai markerei közül kettő a konferencia előtt nem volt jelen az Egyesült Államokban. Ezeknek az egyedi markereknek a vizsgálata adott esélyt arra, hogy feltérképezzék, meddig érhetnek egy szuperterjesztő esemény szálai.

Fotó: Pixabay.com

Kiderült, hogy nagyon messzire. A kutatás novemberi befejezéséig a Boston környéki négy megyében 51 718 koronavírus-fertőzést jelentettek. Ennek 30-46 százalékában tudtak a konferencián kimutatott vírushoz köthető genetikai információt kimutatni. November 1.-ig 29 amerikai államban mutatták ki a konferenciához köthető genetikájú vírusokat, de még Ausztráliában, Svédországban és Szlovákiában is találtak a fertőzési lánc végén olyan eseteket, amelyeknek közük lehetett a rendezvényhez.

A kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy több, mint 300 000 esetben tartalmaznak a koronavírus-minták olyan genetikai markereket, amelyeket vissza lehet vezetni a februári konferenciára. Csak Floridában 71 000 ilyen eset volt. Vagyis az Egyesült Államok koronavírusos eseteinek 1,6 százaléka egyetlen rendezvényhez köthető. Bár a kutatásnak vannak korlátai, szemléletesen megmutatja, milyen fertőzési hullámot tud egy-egy rendezvény beindítani – legyen az esküvő vagy konferencia.

Szerző Horváth Gabi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!