Létrehozva: 2020.12.04.

Állítják a kutatók: a koronavírus hazai második hulláma független az itthoni első hullámtól

Négy magyar kutatóintézet és klinika vizsgálja a COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 vírus változatait.

Érdekes megállapításra jutott a szegedi, pécsi, debreceni és budapesti kutatóintézetek és klinikák közreműködésével zajló vírusgenom-kutatási program.

A szakemberek megállapították, hogy az új típusú koronavírus-fertőzés hazai második hulláma független a tavaszi itthoni járványterjedéstől: a jelenlegi járványügyi helyzet nem a tavasszal kialakult és lappangva terjedő fertőzési láncok folytatása, hanem a nyár közepén történt újbóli behurcolások eredménye.

Fotó: 123rf

Az influenzánál lassabban mutálódik az új koronavírus

Mint az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat honlapján megjelent összefoglalóból kiderül: lényeges, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus genetikai állománya ugyan folyamatosan változik, de ez a változás viszonylag lassú folyamat más vírusok (például az influenzavírus) genetikai módosulásaihoz képest – tájékoztat prof. dr. Jakab Ferenc a Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) vezetője, és dr. Kemenesi Gábor, a VNL munkatársa. A vírus örökítőanyagának természetes változásai (mutációi) ugyanakkor fontos szerepet játszhatnak a kórokozó életképességében és fertőzőképességében, a mutációk időbeli és térbeli mintázata pedig fontos információt ad a járvány terjedéséről.

Itt a bizonyíték: nem terjedt a vírus február előtt hazánkban

A vírusváltozatok genetikai vizsgálata alapján kirajzolódó ún. evolúciós törzsfát elemezve megállapítható, hogy az első észlelt magyarországi behozatalok jellemezen február végén és március első felében történhettek – abban az időszakban, amikor az első fertőzések felütötték a fejüket Nyugat-Európában. Ez a megállapítás egyben azt is igazolja, hogy hibás az az általános népvélekedés, miszerint a vírus már korábban is terjedt volna hazánkban – mutatnak rá a genomszekvenciák bioinformatikai elemzését végző kutatók, dr. Ari Eszter és dr. Vásárhelyi Bálint Márk.

Éves szinten több ember halálát okozta a Covid-19, mint az influenza és a H1N1

Az Egészségügyi Világszervezet december 1-jei statisztikai adatai szerint világviszonylatban közel 63 millió fertőzöttet tartanak nyilván, és csaknem 1,5 millió haláleset következett be a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt. Összehasonlításként, a védőoltással megelőzhető szezonális influenzavírus-fertőzéssel összefüggő éves halálozást világviszonylatban 650 000 körülire becsülik, és a 2009-ben világjárványt (pandémiát) okozó H1N1 influenzavírus első éves halálozási száma sem haladta meg a 400 000 főt.

Az online vásárlás megfontolását javasolja az országos tisztifőorvos, azonban aki mégis boltba megy, annak új, a vásárlást rövidítő tippeket adott. Müller Cecília megerősítette, hétfőn döntenek az ünnepi időszakra vonatkozó szabályokról. Az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján kiderült az is, mi a helyzet a gyógymedencés kezelésekkel, és hányan vétettek a kijárási szabályok ellen.

296 személlyel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában a rendőrök, mivel nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes a védekezésért felelős operatív törzs pénteki online tájékoztatóján. Csütörtökön két üzlet ideiglenes bezárása mellett döntöttek a rendőrök, mivel azok nem tartották be a járványügyi szabályokat. Kecskeméten egy edzőtermet is bezárattak, mivel az nyitva tartott, és három személy testedzést végzett, a helyszínen tartózkodók ellen szabálysértési eljárást indítottak. Összesen 314 személlyel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában a kijárási tilalom megszegése miatt. 20 673 esetben ellenőrizték a hatósági házi karantén betartását csütörtökön. Emellett 8509 hatósági házi karantént rendeltek el. 6212 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 238 056 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 5513 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 68 525 fő, az aktív fertőzöttek száma 164 018. Az aktív fertőzöttek 20 százaléka, az áldozatok 22 százaléka, a gyógyultak 25 százaléka budapesti. 7812 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Működik az egészségügyi ellátás

Kiemelte, hogy a higiénés szabályok betartása mellett az egészségügyi ellátás működik. Csak azokat a beavatkozásokat halasztották el, amelyek nem járnak semmilyen káros hatással az egészségre. Magyarország összes kórházában ápolnak koronavírusos betegeket. Minden intézmény rendelkezik a kellő felszerelésekkel, lélegeztetőgépekkel, maszkokkal, kórházi ágyakkal, valamint elegendő számú egészségügyi személyzettel – mondta a tisztifőorvos.  

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az 54 éves Heather Graham ruhája semmit nem bíz a képzeletre - fotók, videó

origo.hu

Oroszország háborús üzenetet küldött Izraelnek és Iránnak

borsonline.hu

"Hiába kiabáltam, hogy állítsák meg" – piroson tekert át a hároméves kecskeméti kislány

mandiner.hu

Van egy sokkal találóbb kifejezés erre a mocskos, alávaló, szemét gazemberre

ripost.hu

Sokan lemondanak róla, Hosszú Katinka így juthat ki az olimpiára

magyarnemzet.hu

Klopp már nem hisz két játékosában, az egyik Szoboszlai – így látják Liverpoolban

origo.hu

Sejtelmesen üzent Stana Alexandra

astronet.hu

A Megértés angyala védelmez minket április 15. és 20. között

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

ripost.hu

Tízéves átok alól szabadulnak ezek a csillagjegyek, így találhatod meg a társad idén tavasszal...

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

A kormány milliókat ad otthonfelújításra - hamarosan indul a pályázat

INSIDER

A fagyok is visszatérhetnek: drasztikus lehűléssel ér véget az áprilisi nyár

INSIDER

Borzalom Kiskunhalason: lángoló ruhában ült az ágyán a nyugdíjas asztalos, döbbenet, hogyan mentették meg az életét

INSIDER

„Itt leszel a szívünkben örökké!” – rengetegen gyászolják a tragikusan fiatalon elhunyt Pál Tomit

INSIDER

„Láttam, hogy imbolyog, leült a székre, hirtelen előrezuhant, nem vett levegőt” - öt órán át küzdöttek Zsuzsi életéért, mindhiába