RETRO RÁDIÓ

Durva fertőzési góc alakulhat ki ezen a gyakran látogatott helyen

Étterem 01
Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2020. 09. 17. 17:00

Az amerikai járványügyi hatóság tapasztalatai szerint járvány idején az éttermek, étkezdék különösen neuralgikus pontnak számítanak, és akár fertőzési góccá is válhatnak. De vajon mekkora a veszély?

Az amerikai járványügyi hatóság adatai szerint a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált emberek nagyobb arányban étkeztek a tüneteik jelentkezését megelőző 14 nap során étteremben, mint azok, akiknek negatív a tesztje. A hatóság jelentései között publikált tanulmány szerzői 154 olyan ember adatait tekintették át, akiknek pozitív lett a koronavírus-tesztje, kontrollcsoportként pedig 160 olyan emberét, akiknek negatív lett a tesztje. A teszteket Amerika-szerte összesen 11 egészségügyi intézményben végezték el. A kutatók megvizsgálták a résztvevők demográfiai adatait, esetleges más betegségeit, a koronavírusnak való kitettségük mértékét, maszkviselési szokásaikat, és másfajta társadalmi viselkedéseiket, például az étterembe járással, fodrászhoz járással, illetve más, beltéri találkozókra járással kapcsolatos szokásaikat.

Fotó: Pixabay.com

Természetesen a két csoport között számos statisztikai különbség mutatkozott. A legnyilvánvalóbb ezek közül az volt, hogy a pozitív Covid-tesztet produkálók közül többen jelezték, hogy egy fertőzöttel álltak szoros kapcsolatban. Kevésbé nyilvánvaló, ám szintén jelentős különbség volt, hogy a vírusfertőzöttek közül jóval többen ettek étteremben a tüneteik megjelenését megelőző két hétben. Ez 41 százalékukra volt jellemző, szemben a negatív teszttel rendelkezők esetében mért 28 százalékkal.

Emellett a fertőzöttek közül kevesebben számoltak be arról, hogy az étteremben vagy kávézóban, ahol tartózkodtak, a személyzet és a vendégek is maszkot viseltek. Azt persze nem lehet pontosan megállapítani, hogy ezek a betegek hol kapták el a koronavírust, az adatok mégis arra utalnak, hogy az étterembe járás kockázati tényező lehet – különösen ott, ahol nem visel az ott tartózkodók túlnyomó többsége maszkot.

Fotó: Pixabay.com

Természetesen a kutatásnak megvannak a maga korlátai. Például csak olyan emberek vettek részt benne, akik önszántukból teszteltették magukat, így nem szerepeltek benne olyanok, akik enyhe tünetekkel, vagy tünetmentesen, teszt nélkül vészelték át a betegséget. Ráadásul a résztvevők önkéntes beszámolóin alapult, amely szükségképpen nem mindig teljesen pontos. Ráadásul a kérdőíven nem kellett megjelölniük a válaszadóknak azt sem, hogy zárt térben vagy az étterem teraszán ettek.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.