INSIDER

Túlsúllyal veszélyesebb a koronavírus? Itt a kutatási eredmény

Fokozott veszélyben van a magyarok egyharmada a koronavírus miatt!
  • Szerző: Ripost

Egy amerikai kutatásban 5200 koronavírusos esetet vizsgáltak meg, és mint kiderült, a fertőzöttek 35 százaléka elhízott volt. Úgy tűnik tehát, a nagy testtömegindexű (a tanulmány szerint ez 40 feletti BMI-t jelent) pácienseket könnyebben betegíti meg a koronavírus, nagyobb eséllyel kerülnek kórházba, illetve sokszor rosszabb állapotba, továbbá gyakrabban kell lélegeztetőgépre tenni őket. Esetükben a gyógyulási folyamat is tovább tart, átlagosan 6 nappal – írja a Blikk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

A súlyos megbetegedés rizikója már 30-as BMI felett növekszik. A tudósok szerint lehetséges, hogy az elhízás állhat annak a hátterében, hogy egyes országokban több áldozatot szed a járvány. Magyarországon a lakosság mintegy 30 százaléka küzd túlsúllyal.

„Sosem felejtem el, amikor a járvány tavaszi időszakában közölték, hogy az első fiatal, mindössze 37 éves áldozat extrém elhízott volt. Bár a társaságunk tagjainak többsége nem ebbe a kategóriába tartozik, mégis számolnunk kell vele, hogy nekünk sokkal kockázatosabb a vírus„ – mondta Pettkó Judit, a Túlsúllyal Élők Társaságának elnöke.

„Az elhízás önmagában is egy krónikus visszatérő betegség, ami az életkorral csak súlyosbodik. Állandó gyulladással jár, ami igénybe veszi az immunrendszert. A többletsúly terheli a légzőrendszert és a keringést, magas vérnyomást, cukorbetegséget okoz, daganatra hajlamosít. Még a lélegeztetőgépre kapcsolást is kockázatossá teszi – magyarázta Halmay Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?