MEDICINA

Mi lesz a fürdőszobával, ha koronavírus-fertőzött van a családban?

Az világos, hogy a koronavírus-fertőzötteket házi karanténra kötelezik, de mit tehetsz, ha együtt élsz a beteggel? Hogyan kerülhető el családon belül a fertőzés, és mi lesz a közösen használt fürdőszobával?

Ha valamelyik családtagodnál koronavírus-fertőzést állapítanak meg, érdemes otthon is törekedni a lehető legszigorúbb elkülönítésre. Az, hogy ez mennyire megvalósítható, persze attól is függ, mekkora a lakás, nem utolsó sorban pedig attól is, ki lett beteg a családban. Egy tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató felnőtt könnyebben elkülöníthető, mint egy kisgyerek, vagy egy nagyobb gondoskodásra szoruló idősebb családtag.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fürdőszoba 01

Fotó: Pixabay.com

A beteg lehetőleg legyen egyedül egy szobában, a családtagjai az ételt is csak adják be neki, de ne menjenek be, ne tartózkodjanak vele egy légtérben. A szobát gyakran szellőztessétek, és ha a beteg képes rá, minél gyakrabban fertőtlenítsen, takarítson. A szobájából minél ritkábban jöjjön ki, és ilyenkor otthon is viseljen maszkot.

A legkényesebb pont a fürdőszoba, hiszen a nedves közeg még jobban kedvez a vírus terjedésének. Ha több fürdőszoba is van a házban, jó megoldás, ha az egyiket csak a beteg használja. Ha csak egyet használ a család minden tagja, akkor a beteg legyen az utolsó a fürdésnél, vagy fürödjön más napszakban, mint a többi családtag, és minden esetben fertőtlenítse a fürdőszobát, de még a kapcsolókat, kilincseket is maga után. A fertőzöttnek a vécét is minden használat után fertőtlenítenie kell.

Fürdőszoba 02

Fotó: Pixabay.com

A fürdőszobában ne legyenek nyitott polcon a fogkefék és a fogmosó poharak. Mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed, a legjobb, ha ezeket szigorúan elzárjuk. A fertőzöttnek legyen külön fogkrémje, szappanja, tusfürdője, ezeket szintén érdemes elkülönítve tárolni. A saját törölközőnket ne a fürdőszobában szárítsuk meg, hanem a lakásnak egy olyan helyiségében, ahol a beteg lehetőleg minél kevesebbet tartózkodik. A tiszta törölközőket most szintén ne a fürdőszobai szekrényben tároljuk, pakoljuk át a lakás egy másik részére. Minél kevesebb dolgot tartsunk szabadon a fürdőszoba polcain, a kád szélén, hiszen ezek mind potenciális fertőzésforrássá válhatnak.

Az pedig magától értetődő, hogy a fertőzött ruhái törölközői szintén legyenek elkülönítve. A szennyest ne dobja be egyszerűen a család által használt szennyesládába, hanem gyűjtse külön zsákban. Külön is kell mosni a ruháit, magas hőfokon, és ha van szárítógép a családban, akkor a szárításuk is magas hőfokon történjen. A fertőzött által használt egyszer használatos dolgokat, például a papír zsebkendőjét, a szalvétáját, vagy az arctisztításhoz használt vattapamacsait, szintén külön szemeteszsákban kell gyűjteni. Ezt a zsákot kidobás előtt tedd be egy másik zsákba, zárd le az egészet, és így dobd a ház szemétgyűjtőjébe. Természetesen utána alaposan moss kezet, és fertőtlenítő készítménnyel is fertőtlenítsd a kezedet.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?