Létrehozva: 2020.07.31.

Az orvosok szerint ez a cipő totál hazavágja a lábad nyáron

Ha nyár, akkor séta, és ha séta, akkor könnyű cipő. De vajon melyik az a cipő, amelyik még egy kutyasétáltatás alatt is képes tönkre tenni a lábadat? Nem, nem a flip-flop papucs, bár az is csúnya dolgokat tud művelni. De az ortopéd orvosok most felfedték, melyik a másik egészségtelen divatcikk.

Szerző Horváth Gabi

A séta hasznos: növeli az állóképességedet, felfrissíti a testedet és a lelkedet, és ha sokat sétálsz, a napi mozgásról is könnyen gondoskodhatsz. Az viszont egyáltalán nem mindegy, miben rovod a kilométereket, akár a természetben, akár a városban gyalogolsz. Azt már eddig is tudtuk, hogy a lapos, vékony talpú flip-flop papucs hamar tönkre teheti a lábadat. Most azonban az orvosok azt is elárulták, melyik az a másik divatos nyári cipő, amelyikben nem tanácsos többet sétálni, mint amennyit a kertkapuig gyalogolsz.

Fotó: Pixabay.com

Ez az ártalmas lábbeli nem más, mint a szandál. Persze vannak kifejezetten sportcélokra, gyalogláshoz, túrázáshoz gyártott, a lábboltozatot alátámasztó és a lábat kellőképpen fogó szandálok, de most nem róluk beszélünk, hanem a vékony pántos, olcsó darabokról, amelyekben csúszkál a láb, semmit nem tartanak, semmit nem fognak, ráadásul sokszor kényelmetlenek is. Ebből a szempontból szinte mindegy, hogy tűsarkú vagy lapos talpú szandálról van szó, a lényeg, hogy ezek a cipők semmi stabilitást nem adnak a lábadnak. A magas sarkúban ráadásul még a bokádat is könnyebb kificamítani, bár ez még a lapos talpú változatokban sem lehetetlen.

Fotó: Pixabay.com

A szandálban a lúdtalp kialakulását is kockáztatod. Emellett a vékony pántok feltörhetik a lábadat, és nem véletlenül érzed azt egy hosszú szandálos nap után, hogy az egész talpad sajog. Ilyenkor ugyanis túlerőlteted az izmokat, amelyek fájdalommal válaszolnak. Még az sem ritka, hogy nem csak a talpad fájdul meg a hosszas, szandálos séta után, hanem a vádlid izmai vagy más lábizmaid is begörcsölnek. A lábat nem megfelelően támasztó, kényelmetlen cipőben pedig, ha tartósan viseled, akár bütyök, kalapácsujj, tartós sarokfájdalom, vagy akár idegbecsípődés is kialakulhat, ami szintén hosszan tartó fájdalommal jár.

De akkor mit érdemes felhúzni egy kényelmes sétához? A szakértők szerint egy jó szerkezetű sportcipőt, amelyet futáshoz vagy sétáláshoz ajánlanak, és amelyet kifejezetten az előre haladó mozgáshoz terveztek. Ezek a cipők védenek a láb talajhoz ütődése ellen, és a lábboltozatnak is támaszt adnak. A legjobbak azok a cipők, amelyek sarka kicsit vastagabb, mint a cipő eleje, ugyanis ezek még a sarok kényelmes, természetes emeléséről is gondoskodnak.

Fotó: Pixabay.com

A lábboltozatot megemelő talprész nem végzi el a láb helyett a szükséges munkát, ehelyett inkább hozzászoktatja a talpat a helyes tartáshoz. A jó harántemelővel ellátott cipőkben a talp izmai a megfelelő mértékben edződnek, ennek pedig akár a teljes testtartásra is hatása lehet.

Az persze nem baj, ha néha-néha szandált veszel fel egy csinos ruhához, de ezt lehetőleg akkor tedd, amikor nem kell sokat gyalogolnod. Ha pedig a sportcipőnél nyitottabb, nyáriasabb lábbelit keresel a sétáidhoz, akkor válassz kifejezetten sportcélokra készült túraszandált, amelyben van harántemelő, és vastag, kényelmes pántjai feltörés nélkül, stabilan tartják a lábadat.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Most jött a hír: Putyinnak lett igaza

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

mindmegette.hu

Óriási felháborodást válott ki a Tesco legújabb lépése

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

mindmegette.hu

3 kihagyhatatlan karalábéleves, amit imádni fog az egész család

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet

MEDICINA

Tedd fazékba a rozmaringot, és nem bánod meg

MEDICINA

Durva, mi történik a testeddel, ha mindennap szénsavas üdítőt iszol