MEDICINA

Brutális: nem is hinnéd, melyik testrészed roncsolja a tűsarkú

Elképesztő pusztítást okoz a testeden.

Rendkívül szexi, dögös és nőies – viszont rendkívül káros is sajnos a tűsarkú viselése. Persze egy pillanatig sem szeretnénk lebeszélni arról, hogy alkalmanként igazán csinos és vonzó kiegészítője legyen a magassarkú cipő az öltözékedhez. Érdemes viszont nagyon alaposan megfontolnod, hogy milyen gyakran kerül elő a szekrényből, mert tartós viselése meglepően sok problémát okozhat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A többnyire hegyes orrban végződő, nagyon látványos és mutatós cipők könnyen észrevehető elváltozásokat és deformitást okoznak lábfejeden is. Nem beszélve a fájdalomról, melyet bizonyára te is sokszor megtapasztaltál már. Ennél viszont sokkal nagyobb tárháza van a gondoknak.

Térded előreugrik viselésekor, egészen máshová kerül a súlypontod, mint korábban, ez pedig térded, lábszárad, combod is megterheli. Természetes egyensúlyi állapota megborul testednek. Jó hír, hogy ez olyan mélyizmokat is megdolgoztat, melyeknek akár alakformáló hatása is lehet. De ez sokkal kisebb hatás, mint amennyire az ízületeket roncsolja.

youtube

Derekad előredől, éppen az egyensúly megőrzésének érdekében történik ez, mégis könnyen vezet lordózishoz, fájós derékhoz, amely sokkal kellemetlenebb később és hosszabb távon, mint amekkora örömöt okoz egy tűsarkú a lábadon.

youtube

Nem csupán derekad, de egész gerinced sokkal keményebb és szokatlanabb terhelést kap, mint egy lapos lábbelinél. Ez ellenkezik a test természetes felépítésével, így aztán mind a csigolyák, mind a porcok, ízületek és szalagok nagy kihívással kell, hogy megküzdjenek. Ez pedig sajnos hosszú távon már valódi gondokat képes okozni.

youtube

Élvezd tehát ki a nőies és igazán divatos megjelenést. De módjával és ésszel! Ha fájdalmat jelez a tested, arra mindenképpen érdemes odafigyelned és hallgatnod rá. És ilyenkor legjobb, amit tehetsz, ha egy időre újra kényelmes cipőre váltasz, hagyva időt annak, hogy szervezeted megfelelően regenerálódni tudjon.

És ezeket olvastad már?