Létrehozva: 2019.12.18.

Elképesztő újdonságok segítik a mellrákos nők gyógyulását

Az új felfedezések alapjaiban változtathatják meg a mellrák kezelését: akár a műtéttől és a kemoterápiától is megmenekülhetnek az érintettek, és a kezelések alig több mint egy hétig tartanak majd. De vajon mi az új, tudományos módszer lényege?

Szerző Horváth Gabi

A daganat diagnózisa mindig ijesztő és fájdalmas. A mellrák esetében pedig a gyógyítás a legtöbbször radikális műtétet, a mell eltávolítását, és súlyos mellékhatásokkal járó kemoterápiát jelent. Ezeknek a radikális megoldásoknak köszönhetően viszont azoknak a nőknek, akiknél időben észreveszik a tumort, 90 százaléka túléli a betegséget.

A világ egyik legrangosabb, a mellrák kezelésével foglalkozó konferenciáján a kutatók nemrég számos újdonságot jelentettek be a betegség kezelésével kapcsolatban. A cél a betegek életminőségének javítása, és olyan kezelések kidolgozása, amelyek pontosak, hatékonyak, és minél kevesebb nehézséggel járnak a betegek számára.

Fotó: Pixabnay.com

Az egyik legnagyobb szenzációt keltő új kezelés röntgensugarakkal semmisíti meg 10 nap alatt a tumort, így a kezelés csak a mell egy részét érinti. Dr. Simona Shaitelman, a University of Texas rákkutatója szerint ez már csak azért is célravezető, mert a kisebb, kiújuló daganatok a mellnek általában azonos részén szoktak újra megjelenni. A célzott kezeléssel ráadásul csökkenthető a kezelés során megjelenő égési sérülések és hegek mérete.

10 éve vizsgálják az eljárást

Olasz kutatók 520, 40 éven felüli mellrákos nőn próbálták ki az új kezelést, amelyet valójában már évek óta fejlesztenek, így a kiújulással kapcsolatos tapasztalatokat is összegezni tudták. A résztvevőknél kisebb, áttét nélküli daganatokat mutattak ki. A csoport egyik fele tíz napig minden másnap az új kezelést kapta, míg a csoport másik felének a megszokott módon az egész mellét kezelték. A tízéves megfigyelési időszak végén a kiújulás aránya mindkét csoportnál azonos volt, ráadásul mindkét csoport több mint 90 százaléka életben volt a megfigyelési idő végén. Dr. Icro Meattini, a Firenzei Egyetem onkológusa szerint a hagyományos sugárkezelés rengeteg orvoshoz járást igényel, ami borzasztóan stresszes, különösen azoknak, akik munka mellett csinálják végig a kezeléseket. Épp ezért, ha ezt sikerül egyszerűsíteni, az már önmagában is nyereség – feltéve persze, hogy a kezelés hatásossága nem csorbul.

Más tanulmányok is arra utalnak, hogy a sugárkezelés tekintetében érdemes nagyon pontosan bemérni az adagot: természetesen a hatásossághoz szükséges sugáradagra szükség van, ám aki nem kapott a szükségesnél többet, annál a túlélésen kívül a mell állapota is jobb volt évekkel a betegség után. Épp ezért a kisebb kockázatú mellrákok esetén egyre gyakrabban alkalmazzák a teljes mellet érintő sugárterápia helyett a helyi kezelést.

Fotó: Pixabay.com

A Cambridge-i egyetem kutatói pedig egy olyan teszten dolgoznak, amely a reményeik szerint ki tudja majd mutatni, ha egy melldaganat kockázata olyan alacsony, hogy az eltávolításán kívül más kezelésre nincs is szükség. Ily módon a betegek a sugárkezelést, és annak mellékhatásait is elkerülhetnék abban az esetben, ha valójában nincs rá szükség. Mindez jelenleg tesztelés alatt áll, a próba során 10 évig figyelik meg a betegeket.

Dönt a DNS-teszt

A nehezen kezelhető áttétes mellrákkal élő nők számára is van remény. Új, célzott gyógyszerek, és egy olyan genetikai teszt is kidolgozás alatt áll, amelynek köszönhetően esetleg a kemoterápia is elkerülhető lenne. Ez a teszt a tumor specifikus genetikai kódját határozná meg, így eldönthető lenne, hogy a célzott gyógyszerek közül melyik hat a legjobban erre a tumortípusra. A genetikai teszt alapja egy egyszerű vérvétel lenne. A célzottan a daganatra ható gyógyszerek pedig kevesebb mellékhatással járnának, mint a most használatos kemoterápiák.

Fotó: Pixabay,com

Egy toll, amely megmutatja a tumor határát

A műtét során mind a daganatot, mind pedig a környező szöveteket el kell távolítani, hogy ne maradjanak a szervezetben rákos sejtek. Az eltávolítandó szövetek pontos határát azonban nehéz meghatározni. Egy amerikai kutatók által kifejlesztett, kézben tartható eszköz viszont segít műtét közben „szkennelni” a szöveteket, és eldönteni, mennyit kell kivágni a mell állományából. A biztonság mellett, ami természetesen itt is a legfontosabb szempont, így a lehető legépebben megőrizhető a mell esztétikája. Az eszközt eddig 20 műtétnél tesztelték, és az eddigi tapasztalatok szerint pontosan megmutatja, vannak-e a szövetben daganatos sejtek. Az eszköz egy pici vízcseppet bocsát ki a szövetbe, amelyet azután visszaszív, és egy a műtőben elhelyezett speciális gép segítségével analizál.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy az aggodalom Szilágyi Áron drámai sérülése miatt

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

life.hu

Négy csillagjegy szülöttei úgy bánnak az édesanyjukkal, mint egy királynővel

vg.hu

Különösen pusztító vírust terjesztő kullancsfaj jelent meg hazánkban

ripost.hu

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

vg.hu

Hivatalos: Lázár János minisztériuma bejelentette, mikortól kapható az egynapos autópálya-matrica – ez a pontos dátum és ár

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Mi bajotok van?” — MC Hawer kiakadt a Házasság első látásra bombázóira

ripost.hu

Olyat találtak az ellenőrök az egyik KFC konyhájában, azonnal bezáratták

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel