Létrehozva: 2019.02.22.

Áttörés: egyetlen vércseppből kimutatják a mellrákot

Nagy orvosi szenzáció: a heidelbergi egyetem klinikáján olyan tesztet fejlesztettek ki, amely a mammográfiai vizsgálathoz hasonló hatékonysággal képes kimutatni a mellrákot, sõt még a petefészekrákot is, egyetlen csepp vér segítségével. A német tudósok fejlesztése még idén piacra kerülhet.

A tudományos és orvosi szenzációról a német Bild napilap számolt be. Az új vértesztet Christof Sohn professzor, az egyetemi klinika orvosigazgatója és csapata fejlesztette ki, ők segítettek pontosan elmagyarázni, milyen hatékonyságú az új teszt.

 

Hogy lehet a rákot a vérből kimutatni?

15 rákot jelző markert követnek nyomon: azokat a „hírvivő” anyagokat keresik, amelyeket az aktív rákos sejtek küldenek a vérbe. 

Milyen biztos a teszt?

75 százalékos biztonságú, vagyis ilyen valószínűséggel tudják megmondani, hogy akinél pozítív a teszt, a mellrákos. Ez átlagban csaknem ugyanolyan pontos, mint a mammográfiai vizsgálatok, amelyeknél 78 százalékos a találati arány – a fiatalabbaknál pedig a vérteszt hatékonyabb, mint a mammográfia. Ráadásul ez a teszt csak feleannyiszor téved, mint a mammográfia. Bármilyen típusú vizsgálatnál újabb vizsgálatokat kell végezni, ha pozitív az eredmény. A korábbi vértesztek pontossága egyébként maximum 33 százalék, ehhez képest hatalmas javulás a 78 százalék.

 

Kiváltja-e a mammográfiát?

A vérteszt nem helyettesíti a mammográfiát, de korábban jelezheti a bajt: a röntgenvizsgálatoknál csak akkor látják meg a tumort, ha az már pár milliméteres, ami már több millió rákos sejtet is jelenthet – a vérteszttel sokkal hamarabb riadót lehet fújni! A vérteszt nem olyan kellemetlen, mint a mammográfia, és nem kap sugárzást, akit vizsgálnak.

 

Milyen korosztályokban használható?

Minden korosztályban, nem csak az idősebbeknél. Igazán a 30 év fölötti korosztályban érdemes használni, ahol megnő a mellrák gyakorisága. A vérteszt nagy előnye, hogy a fiatalabb korosztályoknál különösen jók az eredmények, mint az az 1300 fős mintán kiderült: az 50 évesnél fiatalabb nők esetében már 86 százalékos volt a pontossága! Ez azt jelenti, hogy a fiatalabbaknál már nagyon korai stádiumban felfedezhető vele a mellrák. A teszt különösen azoknál lehet fontos, akik hordozzák a mellrákra hajlamossá tevő 12 gén valamelyikét – akik hordozzák, azoknál 6-080 százalékos valószínűséggel megbetegednek – náluk egyenesen életmentő lehet, ha időben felfedezik a kórt. Náluk, az úgynevezett „rizikópácienseknél” egyébként még nagyobb, 90 százalék körüli pontosságú a vérteszt.

 

Más rákot is kimutat?

Igen, mégpedig a petefészekrákot – ez jóval ritkább, mint a mellrák, tizedannyi a megbetegedés. Viszont erre a rákfélére nincs olyan általános szűrés, mint a mammográfiára, ezért általában csak sokkal később ismerik fel, mint a mellrákot, így a megbetegedések nagyobb része végződik halállal. Így a rendszerese teszttel ezt a kórt is időben ki lehet mutatni. Ráadásul a petefészekrákra még nagyobb a találati pontossága: 82 százalék. Ezért a rizikócsoportoknál fontos lehet a rendszeres tesztelés.

Mikortól lesz kapható és mennyiért?

Az árát még Németországban sem közölték, és azt sem, pontosan mikor kerül az orvosokhoz, gyógyszertárakba – de az biztos, hogy a németeknél még ebben az évben.

 

A mellrák a leggyakoribb halálos daganat nőknél

Magyarországon évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Az emlőrák ezzel a magyar nők leggyakrabban előforduló daganata. Az emlőrák kezelése annál hatékonyabb, minél korábban ismerik fel a daganatot. A német vérteszt a petefészkrákot is kimutatja - több mint 1100 ilyen emgbetegedés van hazánkban évente, de a betegség miatt csaknem 700 nő hal meg évente.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kizuhant egy kislány egy csepeli panel ötödik emeleti lakásából

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

Közleményt adtak ki a Messenger- és a Facebook-felhasználóknak

mandiner.hu

Sajtóhír: az OBI tulajdonosa megrendezte halálát és Oroszországba menekült

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

travelo.hu

Visszanyerte szabadságát a meglőtt gólya

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

magyarnemzet.hu

Az Orbán-gyűlölő Lilu hatalmas öngólt lőtt, ezt nagyon benézte

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Minden esése emlékeztet minket arra, hogy fogy az időnk" – Alig merik kivinni az udvarra szülei az izomsorvadásos Ádint

INSIDER

Ezt nem hiszed el: emberi ürülékkel és konyhai szeméttel repül a magyar légitársaság gépe

INSIDER

Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Menczer Tamás: Néhány óra alatt összegyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz