RETRO RÁDIÓ

Túl nagy a baba? Ez a betegség fenyegeti!

Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2019. 11. 03. 12:30

Egy kutatás szerint a nagy súllyal született babák jobban ki vannak téve egyes allergiák kockázatának. De vajon melyiknek, és mit lehet tenni a probléma megelőzéséért?

Ausztrál kutatók szerint a nagyobb súllyal született babák esetében jelentősen nő az ételallergia és az ekcéma kockázata. Minden normál súlyon felüli kiló 44 százalékkal növeli a táplálékallergiák, és 17 százalékkal az ekcéma rizikóját. Az utóbbi évtizedek adatai szerint normál súlyúnak a 2,5 és 4 kilogramm közötti súllyal született babákat tekintjük, míg az átlagos születési súly körülbelül 3,4 kilogramm.

Fotó: Pixabay.com

Dr. Kathy Gatford, az University of Adelaide munkatársa, a tanulmány szerzője szerint az eredmény arra utal, hogy a nagy születési súlyú babák szüleinek érdemes mielőbb tanácsot kérni az allergiák megelőzésével kapcsolatban.

A kutató szerint a genetika önmagában nem jelenthet magyarázatot az allergiák kockázatára, a születés körüli környezeti tényezők viszont csökkenthetik vagy növelhetik a rizikót.

A vizsgálat során 42 korábbi tanulmány adatait elemezték a kutatók. Ezekben a kutatásokban több millió, többségében európai ember vett részt. Az ekcéma körülbelül kétmillió, a táplálékallergiák majdnem 70 ezer, míg a szénanátha körülbelül 100 ezer résztvevőt érintett. A kutatások résztvevőinek többsége gyermek volt.

Fotó: Pixabay.com

Dr. Gatford és csapata a születés terhességi hete szerint korrigált születési súly és az allergiás betegségek közötti esetleges kapcsolatot elemezte, ekkor jutottak arra a következtetésre, hogy a nagyobb születési súllyal a nagyobb kockázat is együtt jár a táplálékallergiák és az ekcéma tekintetében. A születési súly azonban nem volt hatással a szénanátha megjelenésére.

A kutatócsoport szerint az egyelőre nem tisztázott, hogy az alacsonyabb súlyú babák esetében miért kisebb az allergia rizikója. Lehetséges, hogy a kis súlyú babák immunrendszere a születéskor még gyengébb, és csak később normalizálódik. Mind a táplálékallergia, mind pedig az ekcéma immunrendszeri eredetű betegség, amelyet a kis súllyal együtt járó gyengébb immunrendszer ezek szerint nem tud kiváltani. A táplálékallergiákra ráadásul jellemző, hogy egy részüket kinőheti a gyerek, más részük, mint például a súlyos, akár életveszélyes mogyoróallergia viszont egész életre megmarad.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.