
kulcsár edina
Világszerte milliók szedik a halolajkapszulákat abban a reményben, hogy azok majd megvédik õket a szívbetegségektõl. De vajon tényleg segítenek az aranyszínû kapszulák? Vagy egyáltalán nincs hatásuk a szívproblémák kockázatára?
Az omega-3 zsírsavak a halak és tengeri élőlények húsában, egyes diófélékben, és növényi olajokban találhatók meg a legnagyobb mennyiségben. Több kutatás is utal rá, hogy aki az egészséges étkezés részeként sok halat fogyaszt, az védettebb a szívbetegségek kockázatával szemben, mint az, aki kevés halat eszik. Ezt a hatást eddig az omega-3 zsírsavaknak tulajdonították, mostanában azonban megingott ez a szilárd vélekedés.
Egy brit vizsgálat, amelyben 79 korábbi kutatás eredményeit tekintették át a tudósok, arra vállalkozott, hogy felbecsülje a halolaj-tartalmú étrend-kiegészítők esetleges jó hatását, vagy éppen annak hiányát. A legtöbb áttekintett kutatás során a résztvevők egyik csoportja halolajkészítményeket szedett, míg a másik placebót kapott. Az áttekintő vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a hosszú szénláncú omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítményeknek kevés, vagy egyenesen semmi hatásuk nincs a bármely okból, illetve a szív- és érrendszeri problémák, valamint szívkoszorúér-betegség miatt bekövetkező halálozás kockázatára.
Az étrend-kiegészítők sem a hirtelen fellépő szív- és érrendszeri események, sem pedig a szabálytalan szívverés előfordulásának gyakoriságát nem csökkentették. A főként a diófélékben előforduló egyik omega-3 zsírsavfajta, az alfa-linolénsav ugyan kis mértékben csökkentette a szív- és érrendszeri események számát, valamint a szívkoszorúér-betegség miatti halálozás kockázatát, illetve a szabálytalan szívverés gyakoriságát, ám ez olyan kismértékű, hogy ezer étrend-kiegészítőt szedő ember közül csupán egynél mutatkoznának a jó hatások.