RETRO RÁDIÓ

Így kell megfőzni a mirelit zöldséget, hogy ne legyen veszélyes

Így kell megfőzni a mirelit zöldséget, hogy ne legyen veszélyes
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2018. 08. 09. 20:04

Nemrégiben 9 áldozatot követelt Európa-szerte a Listeria-fertõzés, amelynek kórokozója egy hazai fagyaszóüzem zöldségeiben rejtõzött. Van azonban egy módszer, amellyel minimálisra csökkentheted a fertõzés kockázatát.

Maga a baktérium számos élelmiszerben jelen lehet a lágy sajtoktól a tejen keresztül egyes zöldségfélékig. A kismamákra és babáikra, valamint a legyengült immunrendszerű emberekre jelenthet súlyos veszélyt, de jobb, ha az egészséges immunrendszerű emberek is igyekeznek elkerülni a fertőződést.

A fertőzést okozó, Listeria monocytogenes nevű baktérium a klinikai esetek 20-30 százalékában okoz halálos kimenetelű betegsége. Akár -18 Celsius-fokig is képes életben maradni, így a hűtés sem pusztítja el. Az alapos hőkezelést viszont nem szereti. Ha 2-3 percig 75 Celsius-fok fölötti hőmérsékletre hevítjük, akkor elpusztul. Vagyis érdemes alaposan megfőzni a zöldségeket, és vigyázni arra, hogy a zöldséges étel közepe is percekig magas hőmérsékletű legyen.

Ha szereted a turmixot és a salátát, ebbe is csak főzve tedd a zöldséget. A vizsgálatok szerint a kukorica a legveszélyesebb mirelit zöldség a Listeria szempontjából, így annak főzésére különösen ügyelj, de a többi fagyasztott zöldséget se fogyaszd el nyersen, mindig főzd meg. A gyümölcsök viszont nem veszélyesek, mivel savas kémhatásuk nem kedvez a baktériumnak. A gyorsfagyasztott málnát tehát nyugodtan megeheted közvetlenül a felengedés után.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.