tóth gabi
A magyar néphagyomány szerint, ha minden nap fogyasztasz mákot, nem lesznek anyagi nehézségeid, és a gyermekáldás sem marad el. Nem csak íze miatt imádjuk a mákot. Számos jótékony hatása miatt is nagyon kedveli mindenki.
Egyetlen mákgubóban rengeteg magocska fejlődik. Ezért is jelképezi a bőséget, egységet és a végtelenséget.
Az év minden napján fogyaszd, hogy bőséges anyagi áldás hulljon rád!
A mák őshazája Közép-Ázsia. A zöld gubóból nyugtató hatású teát főztek eleink. Ezért álomhozó pipacsnak is nevezték. Az asszírok az öröm növényének tartották.
Görcsoldó, köhögés- és fájdalomcsillapító hatású gyógyszereket és alkaloidokat állítanak elő belőle. A mákból kivont ópiumalkaloidák közül a morfin és a kodein a legismertebbek.
Bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat, B vitamint, niacint. Olajat is sajtolnak belőle, melyben rendkívül nagy mennyiségben található foszfor. Ez felelős a kalcium felszívódásáért. Kalciumtartalma a csúcstartó parmezánét is megelőzi!
Pár évvel ezelőtt Szlovákiában feltártak egy ősrégi temetőt, melyben, a hagyományosan máktermesztést folytató és mákot hetente többször fogyasztó emberek csontjait tökéletesen ép állapotban találták meg!
A felejtés és álom, de a boszorkányság és termékenység szimbóluma is.
A gyermekáldás érdekében tradíció volt egyes vidékeken mákszemekkel megszórni az ifjú párt.
Áztass búzát vízben 3 napig, majd szórd meg darált mákkal, 1 órán át áztatott mazsolával.
Reszeld le a répát, szórd meg mákkal, áztatott aszalt gyümölcsökkel.
Ha nem szeretnél külön fogást készíteni vele, keverd a reggeli müzlidbe vagy turmixodba.
25dkg mákot forralj fel kis vízzel. Forrás után vedd le a tűzről. Ha már langyos, édesítsd mézzel. Tartsd hűtőben. Fogyassz belőle reggelenként napi 1 evőkanálnyit.
Egy magyar gyógyszerészt tartanak a morfiumgyártás atyjának. Kabay János, feleségével, a vegyész Kelp Ilonával, az 1920-as években felfedezte, hogy az addig mezőgazdasági hulladéknak tartott, érett, száraz mákgubóból morfin és más alkaloidok állíthatók elő. Mégpedig sokkal olcsóbban, mintha ópiumból nyernék. Azóta is az ő módszerét használják szerte a világon!
Elismerjük a mák jótékony tulajdonságait, de azért
főként a csodás ízéért szeretjük.
„Mák nélkül nincs szent este” - írta Krúdy. A legszebb téli ünnepünkön ki ne hagyd a menüből. Készíthetsz belőle bejglit, de akár mákos gubát vagy tésztát is.