5 éve

Egyre több a hamis méz! Így ismerd fel az igazit

Ne vásárolj olcsó, fõzött szirupot drága pénzen, méz helyett. A hamis méz akár szennyezett, egészségre ártalmas is lehet. A termelõ, a felvásárló és az értékesítõ is hamisíthatja a mézet. Mutatjuk, hogyan tudod megkülönböztetni a valódit a pancsolttól.

Szerző Rózsa Dia

 Az Európai Uniós felmérések szerint a boltok polcain lévő méz több mint ötöde hamis. A hamisítványok főleg ázsiai eredetűek.

Sajnos nem könnyű megkülönböztetni az eredetit a hamisítottól.

A megoldás: lehetőleg ellenőrzött forrásból vagy ismerőstől vásárolj mézet.

Ha erre nincs módod, mire figyelj, ha nem akarsz pancsolt mézet venni?

1. Ára

A túl olcsón kínált méz eleve gyanús. A méz előállítása legfőképpen kétkezi munka. A virágzás ideje miatt is korlátozott a méztermelés. A leggátlástalanabb hamisítók még ezt is figyelembe veszik, és a nem eredeti mézet is az általános piaci áron kínálják.

2. Állaga

Figyeld meg a méz állagát. A valódi méz nem folyik. Még kibontás előtt döntsd meg az üveget. Jól látszik, ha túl folyós. A megvásárolt mézet csurgasd le. A valódi méz szépen egyben marad. Ha folyik, többé ne vásárolj attól a gyártótól.

3. Színe, áttetszősége, kristályosodás

A hamis méz vagy egyáltalán nem kristályosodik, vagy sokkal nehezebben.

  • repceméz - nagyon gyorsan kristályosodik, apró, selymes kristályokkal (ezért szinte csak kristályos állapotban lehet hozzájutni), ezen kívül még habosodik és erjed is (távolítsd el róla a habot fogyasztás előtt)
  • napraforgóméz - lassabban, nagy kristályokkal, két fázisban (az első fázis pár hét alatt beindul, felül folyékonyabb, alul sűrűbb réteg válik el egymástól)
  • vegyes virágméz - egyenletes tempóban, egyenletes kristályokkal
  • akácméz, hársméz, selyemfűméz – nehezen kristályosodik (az akácméz mindig áttetsző, világos, a selyemfű pedig mattos árnyalatú, nem csillog)
  • A kristályosodásra hajlamos mézeknél nézd meg a palackozás dátumát.

    Ha több hónapos például a virágméz, és még mindig áttetsző, nyugodtan gyanakodhatsz.

    4. Íze, illata

    A természetes méznek jellegzetes virágpor íze van. Vásárlás után mindig figyelmesen kóstold meg a mézet. Fejleszd ízlelésed.

  • akácméz – enyhén aromás, kevéssé savas
  • repceméz – nagyon édes, jellegzetes zamatú
  • napraforgóméz – kesernyésen édes, nagyon karakteres ízű
  • HAMISÍTÁSI TRÜKKÖK

    A termelő, a felvásárló és a kereskedő is különféle technikákkal tudja hamisítani a mézet

    1. Ipari méz

    A méhek nem a virágok nektárjából készítenek mézet, hanem a termelő által a velük feletetett, hígított kristálycukorból. Ennek a méznek a felhasználása csak a sütőipar számára engedélyezett.

    2. Szirupozás

    A csalók vízben feloldják a kristálycukrot, szirupot főznek belőle, és ezt hozzákeverik a valódi mézhez. Mivel a méz 80 százalékban maga is cukor (igaz, nem répacukor!), nehéz észrevenni a hamisítást. Az ilyen mézben kevesebb az ásványi anyag, a vitamin, a nyomelemek, ezért gyógyhatása is jelentősen csökken.

    Elterjedt az olcsó izocukorral való hígítás is. Ez a technika a legkönnyebben kimutatható az eredetiség vizsgálat során.

    3. Bekeverés

    A mézet melasszal, glicerinnel, mesterséges zamatanyagokkal is keverhetik.

    4. Műméz

    Leggyakrabban virágmézként árusítják. Invertcukorból készítik, aromás anyagokkal ízesítik. Így buktathatod le: egy kávéskanálnyi mézet oldj fel tiszta szeszben. A valódi méz teljesen feloldódik, a hamisított homályos lesz, és a belekevert anyag leülepedik.

    5. Forralás, melegítés

    Forralással, melegítéssel változtatják meg a méz állagát. Például a virágmézeknél melegítéssel állítják be a kívánt folyékonyságot. Praktikus szempontból is melegítik a mézet, mert úgy könnyebb palackozni.

    Az értékes tápanyagok sajnos elillannak ettől az eljárástól.

    6. Hígítás

    Jó minőségű mézet olcsó mézzel bekeverni is elterjedt trükk.

    7. Vizezés

    Vásárláskor fordítsd meg a lezárt üveget. Ha az aljáról a buborékok gyorsan haladnak fölfelé, akkor sok vizet tartalmaz, biztos, hogy hamisított.

    8. Színezés

    A méz színét is képesek változtatni a hamisítók, különféle adalékanyagok hozzákeverésével.

    Szerző Rózsa Dia

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Felhúzta a pólóját az óriásmellű szurkolónő, ezért szenvedett balesetet a raliversenyző - videó

    origo.hu

    Oroszország ultimátumot adott az Egyesült Államoknak

    mandiner.hu

    Brutális videó került elő: A Wagner-csoport katonái rátámadtak parancsnokukra, lapáttal ütötték-verték

    ripost.hu

    Saját fia miatt kényszerült munkásszállóra az édesanya: "Dohos, büdös, alig jobb, mint az utca"

    origo.hu

    Mazsi hűtlensége gyötörte halála előtt Berki Krisztiánt?

    mindmegette.hu

    Egészséges és finom desszert: így készül a tápiókapuding erdei gyümölcsökkel

    ripost.hu

    „Rám borult, úgy sírt és azt mondta, itt a vég!” - Öngyilkos lett egy fiatal nő Gyöngyösön

    ripost.hu

    Életét adta a gyermekéért: a romok alatt szülte meg babáját egy édesanya

    ripost.hu

    Megszólalt Zámbó Krisztián, durva dolgokat állít Zsuzskáról

    ripost.hu

    Sokkoló felvétel került elő a szado-mazo rúdtáncosnak állt Király L. Norbiról

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    MEDICINA

    Így tartsd a hűtőben a gyömbért, igazi csodaszer lesz

    MEDICINA

    Tisztítsd meg az ereidet, ez a hagymakúra segít

    MEDICINA

    Gyors teakúra, ami segít ledobni a karácsonyi felesleget

    MEDICINA

    Rosszul alszol éjszaka? Ez a zseniális trükk segít

    MEDICINA

    Koronavírus-gyógyítás: sikeres eredménnyel zárult a magyar kutatás

    MEDICINA

    Ezt a cserepes növényt tartsd a hálószobádban, és mindig jól fogsz aludni

    MEDICINA

    Kotyogós vagy kapszulás, kiderült, melyik kávé az egészségesebb

    MEDICINA

    Óvatosan az alkohollal, ezek a jelek mutatják, hogy már sokat iszol