RETRO RÁDIÓ

Egyre több a hamis méz! Így ismerd fel az igazit

Egyre több a hamis méz! Így ismerd fel az igazit
Rózsa Dia
Szerző
Rózsa Dia
Létrehozva2017. 12. 02. 16:00

Ne vásárolj olcsó, fõzött szirupot drága pénzen, méz helyett. A hamis méz akár szennyezett, egészségre ártalmas is lehet. A termelõ, a felvásárló és az értékesítõ is hamisíthatja a mézet. Mutatjuk, hogyan tudod megkülönböztetni a valódit a pancsolttól.

 Az Európai Uniós felmérések szerint a boltok polcain lévő méz több mint ötöde hamis. A hamisítványok főleg ázsiai eredetűek.

Sajnos nem könnyű megkülönböztetni az eredetit a hamisítottól.

A megoldás: lehetőleg ellenőrzött forrásból vagy ismerőstől vásárolj mézet.

Ha erre nincs módod, mire figyelj, ha nem akarsz pancsolt mézet venni?

1. Ára

A túl olcsón kínált méz eleve gyanús. A méz előállítása legfőképpen kétkezi munka. A virágzás ideje miatt is korlátozott a méztermelés. A leggátlástalanabb hamisítók még ezt is figyelembe veszik, és a nem eredeti mézet is az általános piaci áron kínálják.

2. Állaga

Figyeld meg a méz állagát. A valódi méz nem folyik. Még kibontás előtt döntsd meg az üveget. Jól látszik, ha túl folyós. A megvásárolt mézet csurgasd le. A valódi méz szépen egyben marad. Ha folyik, többé ne vásárolj attól a gyártótól.

3. Színe, áttetszősége, kristályosodás

A hamis méz vagy egyáltalán nem kristályosodik, vagy sokkal nehezebben.

  • repceméz - nagyon gyorsan kristályosodik, apró, selymes kristályokkal (ezért szinte csak kristályos állapotban lehet hozzájutni), ezen kívül még habosodik és erjed is (távolítsd el róla a habot fogyasztás előtt)
  • napraforgóméz - lassabban, nagy kristályokkal, két fázisban (az első fázis pár hét alatt beindul, felül folyékonyabb, alul sűrűbb réteg válik el egymástól)
  • vegyes virágméz - egyenletes tempóban, egyenletes kristályokkal
  • akácméz, hársméz, selyemfűméz – nehezen kristályosodik (az akácméz mindig áttetsző, világos, a selyemfű pedig mattos árnyalatú, nem csillog)
  • A kristályosodásra hajlamos mézeknél nézd meg a palackozás dátumát.

    Ha több hónapos például a virágméz, és még mindig áttetsző, nyugodtan gyanakodhatsz.

    4. Íze, illata

    A természetes méznek jellegzetes virágpor íze van. Vásárlás után mindig figyelmesen kóstold meg a mézet. Fejleszd ízlelésed.

  • akácméz – enyhén aromás, kevéssé savas
  • repceméz – nagyon édes, jellegzetes zamatú
  • napraforgóméz – kesernyésen édes, nagyon karakteres ízű
  • HAMISÍTÁSI TRÜKKÖK

    A termelő, a felvásárló és a kereskedő is különféle technikákkal tudja hamisítani a mézet

    1. Ipari méz

    A méhek nem a virágok nektárjából készítenek mézet, hanem a termelő által a velük feletetett, hígított kristálycukorból. Ennek a méznek a felhasználása csak a sütőipar számára engedélyezett.

    2. Szirupozás

    A csalók vízben feloldják a kristálycukrot, szirupot főznek belőle, és ezt hozzákeverik a valódi mézhez. Mivel a méz 80 százalékban maga is cukor (igaz, nem répacukor!), nehéz észrevenni a hamisítást. Az ilyen mézben kevesebb az ásványi anyag, a vitamin, a nyomelemek, ezért gyógyhatása is jelentősen csökken.

    Elterjedt az olcsó izocukorral való hígítás is. Ez a technika a legkönnyebben kimutatható az eredetiség vizsgálat során.

    3. Bekeverés

    A mézet melasszal, glicerinnel, mesterséges zamatanyagokkal is keverhetik.

    4. Műméz

    Leggyakrabban virágmézként árusítják. Invertcukorból készítik, aromás anyagokkal ízesítik. Így buktathatod le: egy kávéskanálnyi mézet oldj fel tiszta szeszben. A valódi méz teljesen feloldódik, a hamisított homályos lesz, és a belekevert anyag leülepedik.

    5. Forralás, melegítés

    Forralással, melegítéssel változtatják meg a méz állagát. Például a virágmézeknél melegítéssel állítják be a kívánt folyékonyságot. Praktikus szempontból is melegítik a mézet, mert úgy könnyebb palackozni.

    Az értékes tápanyagok sajnos elillannak ettől az eljárástól.

    6. Hígítás

    Jó minőségű mézet olcsó mézzel bekeverni is elterjedt trükk.

    7. Vizezés

    Vásárláskor fordítsd meg a lezárt üveget. Ha az aljáról a buborékok gyorsan haladnak fölfelé, akkor sok vizet tartalmaz, biztos, hogy hamisított.

    8. Színezés

    A méz színét is képesek változtatni a hamisítók, különféle adalékanyagok hozzákeverésével.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.