kulcsár edina
Magas koleszterintartalma miatt korábban számûzni akarták az étrendünkbõl, mára azonban kiderült, hogy a tojás nagyon is egészséges. Napi két tojás elfogyasztása nemhogy nem árt, hanem egyenesen jót tesz!
A tojás valójában ideális táplálék: rengeteg fehérje, vitamin, ásványi anyag és antioxidáns hatású vegyület van benne, ráadásul hihetetlenül változatosan készíthető el. Manapság az orvosok nagyon is ajánlják a fogyasztását, akár naponta is. De vajon milyen hatása van napi két tojásnak?
Egy új tudományos kutatás szerint napi két tojás mellett 18 százalékkal csökken a mellrák kockázata. A tojásban található aminosavak, vitaminok és ásványi anyagok ugyanis képesek stabilizálni az ösztrogénháztartást, ez pedig csökkenti a hormonfüggő daganatok előfordulásának valószínűségét.
Egy tojás akár 40 g HDL-koleszterint, azaz „jó” koleszterint tartalmaz, ezzel pedig segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Egy kísérletben a rendszeresen tojást reggelizők többet fogytak, különösen a veszélyes hasi zsírból – miközben a koleszterinszintjük változatlan maradt. A tojás magas omega-3 zsírsavtartalma is jól hat a szív és az erek egészségére.
A tojás A-vitamin, lutein és zeaxantin tartalmának köszönhetően javítja a látást. A két utóbbi vegyület erőteljes antioxidáns, amelyek különösen az időskori szemproblémák kivédésére alkalmasak.
A tojás kolin-tartalma létfontosságú az agy működéséhez. Ez az ingerületátvivő anyag az információk továbbítását segíti az agy és az idegrendszer felé, hiánya a memória romlását okozhatja.
A tojásban levő karotinoidok lassítják a bőr öregedését – ha főtt tojást eszel, különösen sok karotinoid vegyületet veszel magadhoz.
A folsavnak, amely a gyermekvállalásra készülő és várandós nők számára kiemelten fontos, szintén az egyik legjobb forrása a tojás.
A tojás sárgája fehérjét és ként tartalmaz, ezek pedig a bőr és a haj minőségét javítják. A lecitin az emésztést serkenti, és segíti a májat a szervezet méregtelenítésében.
A tojás hamar eltelít, megszünteti az értéktelen ételek utáni vágyat, így kevesebbet fogsz enni, és gyorsabban lefogysz.
A tojás nagyon gazdag D-vitaminban és kalciumban, amelyek többek közt a csontok és a fogak számára fontosak. Egyes kutatások szerint a fehérjék és a kalcium együtt segítenek fenntartani a csontok kalcium-egyensúlyát. A D-vitamin szintén az egész szervezet számára hasznos.