RETRO RÁDIÓ

Hétköznapi csodák a kamrából: Ismerd meg a gyógyító ételeket!

Hétköznapi csodák a kamrából: Ismerd meg a gyógyító ételeket!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2017. 03. 23. 13:30

Talán nem is tudod, de számos hétköznapi étel vagy alapanyag képes felvenni a harcot a szervezetedben zajló gyulladásos folyamatokkal. Betegségeket elõzhetsz meg vagy gyõzhetsz le, ha gyakrabban fogyasztod ezeket az élelmiszereket.

A szervezet apró gyulladásai nem mindig hívják fel magukra látványos tünetekkel a figyelmet, ám akkor is ártanak, ha nem okoznak akut problémákat. Sok krónikus betegség létrejöttét segítik ugyanis, az allergiától a bőrproblémákig, az immunrendszer gyengeségétől az ízületi fájdalmakig. A feldolgozott ételek, a légszennyezettség hozzájárul a gyulladások kialakulásához. Ám ha bőségesen fogyasztod ezeket a gyulladáscsökkentő élelmiszereket, hamar megszabadulhatsz tőlük. Megmutatjuk, mi legyen mindig a kamrában.

Olívaolaj

Az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású polifenolok gazdag tárháza. Az extra szűz olívaolaj zsírsavainak több mint 70 százaléka az egyszeresen telítetlen oleinsav, amely segít a vérnyomás, vlaamint a “rossz” LDL koleszterinszint csökkentésében, és a “jó”, HDL koleszterin mennyiségének növelésében.

Fűszerek és zöldfűszerek

Tele vannak egészséges növényi tápanyagokkal, ráadásul, ha bőségesen használod őket, kevesebb só és cukor kell az ételekbe – ezek ugyanis gyulladáskeltő élelmiszerek. A fahéj segít megelőzni a puffadást és egyensúlyban tartani a vércukorszintet, a kurkuma ismert gyulladáscsökkentő és rákellenes hatással rendelkezik, az oregano természetes antibiotikum, a rozmaring és a levendula pedig enyhíti a szorongást és a fájdalmat.

Hagyma és fokhagyma

Rosttartalmuk táplálékot nyújt a bélrendszerben élő hasznos baktériumok számára. A bélflóra egyensúlya pedig segíti az immunrendszer működését és gátolja a gyulladások kialakulását.

Étcsokoládé

A legalább 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé az egyik legegészségesebb desszert. Segít a vérnyomás csökkentésében, a vércukorszint egyensúlyban tartásában. Napi néhány kockánál azonban nem érdemes többet fogyasztani belőle.

Avokádó

Egészséges zsírsavainak, alfa-linolésav-, fitoszterol- és karotinoid-tartalmának köszönhetően a gyulladások csökkentése mellett kordában tartja a vércukor- és koleszterinszintet, és enyhíti az ízületi fájdalmakat. Vaj és majonéz helyett is kiváló.

Keresztesvirágúak

A kelkáposzta, a karalábé, a karfiol, a káposzta, a brokkoli és a kelbimbó szulforafánjai a máj méregtelenítő munkáját segítik, így csillapítják a gyulladásokat. A glükozinolát nevű vegyületek pedig rákmegelőző hatással bírnak.

Citrusfélék

Hidratálják, és elektrolitokkal látják el a szervezetet, flavonoidjaik pedig segítenek a szabad gyökök semlegesítésében, illetve a daganatos betegségek megelőzésében. A héjuk is rendelkezik ezekkel a csodás tulajdonságokkal, így érdemes vegyszerrel nem kezeltet venni belőlük.

Biohúsok

A hagyományos körülmények között, tápmentesen tartott csirke-, sertés-, és marhahús gazdagabb a gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakban, és szegényebb a gyulladáskeltő omega-6 zsírsavakban, mint tápon nevelt társaik.

Tojás

Sok szakértő szerint a tojás a tökéletes táplálék, annyi fehérje, A- és B-vitamin van benne. Lurein- és zeaxantin-tartalma javítja a látást, míg a kolin az agy és a szív működésére van jó hatással.

Hal

A lazac, a szardínia és a hering tele van egészséges omega-3 zsírsavakkal, amelyek óvják a szív egészségét, csökkenti a gyulladásokat, javítják a hangulatot, és védik a bőr és a körmök egészségét.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.