tóth gabi
Tudtad, hogy ha egyszerûen hagyod, hogy a rizs felszívja a fõzõvizét, veszélyes arzént juttathatsz a szervezetedbe? Kutatók azonban kikísérletezték a rizsfõzés biztonságosabb módját, amellyel eltüntetheted az arzén jó részét a rizsbõl.
Hogy kerül a rizsbe arzén? Az ipari eredetű környezetszennyezésből, és a régebben használt növényvédő szerekből, amelynek maradványa az elárasztott rizsföldek talajában akár évtizedekig is jelen lehet. Ír kutatók most azt vizsgálták, hogy a rizsfőzés különböző módszereivel eltávolítható-e az arzénszennyeződés a rizsből.
Andy Meharg professzor, a belfasti Queens University kutatója először két rész vizet adott egy rész rizshez, és hagyta, hogy a rizs teljesen felszívja a főzővizet. Amikor azonban két rész rizst öt rész vízben főzött meg, azt tapasztalta, hogy a rizs arzéntartalma a felére csökkent. A legjobban azonban akkor csökkent az arzéntartalom, ha főzés előtt egy éjszakára beáztatta a rizst.
A vizsgálatok szerint a rizs arzéntartalma tízszerese is lehet más élelmiszerekének. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség figyelmeztetett arra, hogy aki sok rizst eszik, annak szervezetében az arzén koncentrációja már aggodalomra adhat okot – az arzénszennyezés fejlődési problémákat, szívbetegséget, cukorbetegséget és idegrendszeri zavarokat okozhat, valamint akár a tüdő- és hólyagrák kialakulásához is hozzájárulhat.
A szakértő szerint a legjobb lenne, ha a kávéfőzőhöz hasonló eljárással főznénk meg a rizst, mivel a rajta átcsepegő forró víz eltávolítja róla a szennyeződéseket. Korábbi kísérletekben akár 57-85 százalékkal is csökkentette a rizs arzéntartalmát, ha 12 rész vízben főzték meg az egy rész rizst.
Forrás: Daily Mail