5 éve

Állandóan elalszol a tévé előtt? Téged is támadhat a csendes gyilkos

Te is azok közé tartozol, akik elalszanak a tévé elõtt és alig várják, hogy ágyba kerülhessenek? Mutatjuk, mi lehet az oka. Férfiaknak különösen veszélyes!

Egy japán kutatás szerint összefüggés fedezhető fel a kora esti fáradtság és a magas vérnyomás között.  A magas vérnyomás pedig szívproblémák kialakulásához vezethet.

Egyes férfiak harcolnak azért, hogy szemüket nyitva tudják tartani este és ha korábban ágyba is bújnak, akkor sem pihentető az alvásuk. Rendszeresen felébrednek, forgolódnak az ágyban. Szakaszosan alszanak és valószínűleg magas a vérnyomásuk - állapítja meg a Hiroshima Egyetem tanulmánya.

A japán kutatásban 2400-an vettek részt. A kutatásban részt vett 40 és 60 év közötti nők esetében nem bizonyosodott be, hogy összefüggés lenne a magas vérnyomás és a rossz alvási minőség között.  Azok a férfiak azonban, akik a magas vérnyomás korai stádiumában voltak, átlagosan 18 perccel korábban feküdtek le aludni, mint az egészségesek.

A hipertónia előszobája a szívinfarktus, agyvérzés és demencia kialakulásának.

Becslések szerint világszerte 7,5 millió ember szenved magas vérnyomástól és előkelő helyet foglal el a halálozási okok listáján is. Sok embernek azonban fogalma sincs róla, milyen veszélyes lehet.

Gyógyszerekkel vagy egyszerűen csak az életmód változással azonban kezelni lehet.

Mivel azonban a magas vérnyomásnak csak kevés tünete van, néha túl későn megy az ember orvoshoz. Esetleg csak akkor, amikor már kialakult a betegség.

A kutatócsoport megállapította, hogy összefüggés fedezhető fel a magas vérnyomás és a rossz alvás között. Azt azonban nem sikerült bizonyítani, hogy több és minőségibb alvás megszüntetné a vérnyomás problémákat.

Az a valószínű, hogy a vérnyomás problémák elmozdítják a szervezet belső óráját - az ún. cirkadián ritmust.

A fáradtság az esti órákban jelentkezik, éjszaka azonban éberré válik a beteg és hiába megy korábban ágyba, nem lesz pihentebb.

 

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!