kulcsár edina
Mindenki arra vágyik, hogy aktívan, betegségek nélkül öregedjen meg, és lehetõleg minél kevésbé szoruljon segítségre. Egy amerikai tanulmány szerint idõs korban öt étel segíti leginkább a töretlen egészséget.
Amerikai kutatók szerint
az öt fiatalságőrző szuperétel a narancs, az alma, a körte, a római saláta és a dió!
Ha ezek rendszeresen szerepelnek az étrendedben, sokáig megőrizheted életerődet. Az említett kutatásban 54.762 nő fizikai aktivitását, valamint étrendjükkel kapcsolatos adatait vizsgálták a kutatók. Az eredmények szerint általában véve a gyümölcsben és zöldségben gazdag, sóban és telítetlen zsírokban azonban szegény étrend támogatja legjobban az idősödő nők egészségét, amennyiben mellőzik a cukros üdítőket.
A kaliforniai kutatók hangsúlyozták, hogy ne elsősorban az egyes ételek fogyasztására, hanem inkább arra figyeljünk, hogy az étrendünk általában véve egészséges legyen. Az ugyanakkor tény, hogy ezekben az ételekben, különösen a dióban számos olyan anyag van, amely meghosszabbítja az életet, és javítja az egészséget.
Egy másik tudós, Dr. Michael Greger szerint
mindössze két marék dió hetente épp annyival hosszabbíthatja meg a nők életét, mint heti négy óra kocogás.
Azt is több vizsgálat igazolta már, hogy a dió képes csökkenteni a szívroham és a cukorbetegség kockázatát, oldja a stresszt és segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt, a mell- és a prosztatarákot, és csökkenteni a koleszterinszintet. Az új tanulmány pedig arra a következtetésre jutott, hogy
már heti hat szem dió is csökkentheti az időskori elesettség és gyengeség veszélyét.
Az almával kapcsolatban pedig azt mutatták ki a kutatások, hogy azok, akik napi egyetlen, kisebb almát megettek, máris 9 százalékkal csökkentették annak kockázatát, hogy egy évben többször is fel kelljen keresniük az orvost. A narancs elsősorban C-vitamin tartalma miatt került be a sorba – ez a vitamin erőteljes antioxidáns hatással bír. A körte rendszeres fogyasztása főként a gyümölcs rosttartalma révén csökkenti a cukorbetegség, az elhízás és a szívroham veszélyét. A római saláta, akárcsak a többi leveles zöldség, klorofilltartalmával, valamint rengeteg ásványi anyagával (például a csontok számára létfontosságú kalciummal) gyakorol jó hatást a szervezetre.
Az ételeknek a különféle idősödéssel kapcsolatos betegségekre gyakorolt hatását már eddig is sokszor vizsgálták, a táplálkozás és az időskori életminőség kapcsolatának elemzésére eddig kevesebb figyelem jutott. A mostani kutatás eredményeinek üzenete az, hogy
az egészséges étrend, amelyben bizonyos természetes élelmiszerek nagyobb hangsúllyal szerepelnek, segíthet a nőknek
megőrizni a képességüket bizonyos mindennapi alapfeladatok elvégzésére – ilyen például az önálló öltözködés vagy bevásárlás.