5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

Megdőlt egy régi elmélet: nem a tej erősíti a csontokat, de akkor mi?

Megdőlt egy régi elmélet: nem a tej erősíti a csontokat, de akkor mi?
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2016. 04. 18. 09:45

Amerikai kutatók szerint napi 10 aszalt szilvával megóvhatod a csontjaid épségét. A kutatócsoport szerint ez a finomság olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek meggátolhatják a csontok leépülését.

A csontritkulástól védő táplálékok között mindenki elsőként a tejet sorolja fel – ám a legújabb kutatások szerint van még egy olyan táplálék, amely megóvja a csontjaid egészségét, sőt,

akár a menopauza utáni időszakban is képes visszafordítani a csontok leépülését.

Bahram H. Arjmandi floridai kutató épp ezt a csoportot vizsgálta – az ösztrogénszint csökkenése miatt ugyanis ilyenkor mindenki veszélyeztetettebb a csontritkulás szempontjából. 100 menopauza után levő hölgyet vont be a kutatásba: egyik, 55 főből álló csoportjuknak napi 100 gramm, azaz körülbelül 10 szem aszalt szilvát adott a normál étrend mellett. A másik csoport napi 100 gramm aszalt almát fogyasztott. A vizsgálatban részt vevő hölgyek napi 500 milligramm kalciumot és 400 egység D-vitamint is szedtek.

Az eredmények szerint az aszalt szilvát fogyasztó hölgyeknél lényegesen magasabb csontsűrűséget mértek az alkar egyik hosszú csontjában és a gerincben, mint az aszalt almát evő csoportban. Dr. Arjmandi szerint az aszalt szilva olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek leállítani a csontok leépülését, amely az idősödéssel párhuzamosan általában meghaladja a csontépítő folyamatok sebességét.

A kutatók szerint az optimális aszaltszilva-adag napi 10 szem.

A kutatók ezt a gyümölcsöt másokkal, például a fügével, a datolyával, az eperrel és a mazsolával is összehasonlították, és arra jutottak, hogy az aszalt szilva kivételes hatással rendelkezik a csontsűrűségre. A tudósok szerint a varázsszer az aszalt szilva polifenol-tartalma: ez az antioxidáns hatású vegyület segít a szervezet lúgosításában. Ráadásul az aszalt szilva jó forrása a bórnak és a réznek, amelyek szintén segítik a csontképződést.

Az aszalt szilva mellett érdemes más, polifenolokban gazdag gyümölcsöt is fogyasztani, például cseresznyét, szőlőt, málnát, epret, illetve nyers, friss szilvát.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.