tóth gabi
Finom, frissítõ és egészséges - legalábbis ezt tudtuk eddig a teáról. A legújabb tanulmányok szerint azonban ez a finom ital akár veszélyes is lehet. Eláruljuk, miért.
Egy 2013-as toxikológiai vizsgálatban 30 -féle teát teszteltek a kutatók, és mindegyikben jelentős mennyiségű ólmot találtak. Ez a veszélyes fém többek között szív-, vese- és termékenységi problémákat okozhat. A három percig áztatott teák 73 százaléka, míg a 15 percig áztatott teák 83 százaléka tartalmazott egészségre veszélyes mennyiségű ólmot. A 15 percig áztatott teák 20 százaléka veszélyes mennyiségű alumíniummal is szennyezett volt. Egy másik, 2015-ben készült tanulmány szerint a citromsavval dúsított teákban magasabb volt az alumínium, a kadmium és az ólom szintje, mint a sima teában. Különösen a citromos, filteres teák voltak veszélyesek, ezek 10-70 százalékkal több nehézfémet tartalmaztak, mint a szálas teák.
Egy 2013-as vizsgálat szerint az olcsó teák fluortartalma meghaladta az ajánlott szintet. Az olcsóbb teafélékben jóval több fluor volt, mint a drágább változatokban, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy az olcsóbb teákat az ültetvények más részein, más technikával takarítják be, mint a drágábbakat. A túlzott fluorfogyasztás károsítja a fogakat, a csontokat és az ízületeket – ráadásul, ha éhgyomorra iszod a fluort tartalmazó teát, többet vesz fel belőle a szervezeted.
Egy 2015-ös vizsgálatban 44 -féle, kisbabáknak és terhes nőknek ajánlott gyógyteát elemeztek a kutatók, és megdöbbentő módon 86 százalékukban megtalálták ezt a májkárosodást okozó alkaloidát, amely egyébként bizonyos virágzó növényekből származik.
Ne áztasd három percnél tovább a teát, és kerüld a legszennyezettebb régiókból, Kínából, Indiából és Sri Lankából származó teafüveket. A fehér tea is jó választás, mivel ennek leveleit nagyon zsengén szüretelik, így nincs ideje felszívni a szennyező anyagokat. A teát inkább üvegpohárban, mint porcelán csészében tálald, a porcelán csésze máza ugyanis szintén tartalmazhat ólmot. Az esetleges nehézfém-szennyezés hatását azzal is ellensúlyozhatod, ha elegendő ásványi anyagot és D-vitamint veszel magadhoz.
A filteres tea helyett inkább a szálasra szavazz, mivel ez jobb minőségű, mint amit a filterben találsz. A filteres teában általában több a szennyező anyag, ezért ha csak ez van otthon, kevesebb ideig áztasd, mint a szálas változatot. A citromot csak akkor csepegtesd a teába, ha már kiáztattad, és leszűrted, mivel a citrom segíti a fémek kioldódását.
Ha a fluortól tartasz, szintén csökkentsd az áztatási időt, és ragaszkodj a drágább, minőségi teákhoz, különösen akkor, ha napi négy csészénél többet iszol. A minőségi Assam, Ceylon, Oolong és Darjeeling teák általában tiszták. Biztos, ami biztos, ne éhgyomorra idd ezt a finomságot.
Ne ragaszkodj egyetlen típushoz, termékhez vagy márkához, inkább kóstolj meg minél többféle teát. A pirrolidizin alkaloida szempontjából a legveszélyeztetettebb fajták a rooibos, és kisebb mértékben a borsmenta, a kamilla és az édeskömény, de a fekete teákban is megtalálták már ezt a vegyületet.
A tiszta, koffeinmentes gyümölcsteákban azonban a kutatók nem találtak szennyezést.
Forrás: womensday.com