Létrehozva: 2015.12.26.

A legjobb trükkök, ha betegre etted magad az ünnepek alatt

A hetekig tartó ünnepi trakta megterheli gyomrot. Eszel zsírosat, édeset összevissza. Mielõtt belekezdenél a nagy evésbe, érdemes végiggondolni a tavalyi karácsonyt, hátha idén elkerülheted a kellemetlenségeket.

A hagyományos karácsonyi ételek némelyike nem túl kedvező a szervezet számára. Magas a zsír-, a finomított szénhidrát- és cukortartalmuk, nehezen emészthetőek és igazi kalóriabombák. Sajnos sokszor az epe-, hasnyálmirigy- vagy cukorbetegek sem tudnak ellenállni az ünnepi túlevés kísértésének. Karácsony után rengeteg embert kezelnek gyomorrontással, hasnyálmirigy-gyulladással az orvosok.

A karácsonyi kellemetlenségeket elkerülhetnénk, ha néhány alapszabályt betartanánk.

Néhány diétás alapszabály karácsonyra:

  • Ha egész évben odafigyelsz az egészséges étkezésre, akkor természetesen karácsonykor is betarthatod az egészséges táplálkozás irányelveit. Részesítsd előnyben a halételeket, főként a tengeri halból készülteket! Könnyen emészthető, teljes értékű a fehérjetartalmuk, ezért kitűnő karácsonyi fogás lehet.
  • Karácsonykor se felejtkezz el a rostokról! A zöldségek, gyümölcsök ugyanis segítenek abban, hogy a szénhidrátok lassabban szívódjanak fel a szervezetedben.                      
  • Ha nem tudsz lemondani a karácsonyi hagyományos menükről, nehezebb húsokról, akkor is ügyelj rá, hogy a tányérod felén zöldség legyen.
  • Kerüld a tradicionális köreteket (krumpli, rizs). Egy egészséges fogás negyed rész könnyű hús, negyed rész egészséges köret és fél rész nyers vagy párolt esetleg grillezett zöldség legyen.
  • Az ünnepek alatt is kövesd a szabályt, mely szerint bőséges reggelit egyél, és ahogy halad előre a nap, egyre kisebb és egyre könnyebb fogások kerüljenek a tányérodra.
  • Naponta 4-5 maréknyi zöldséget és gyümölcsöt mindenképpen egyél meg. Ezt egészítsd ki néhány szem olajos maggal (dió- mandula, paradió, mogyoró)
  • Alkoholt csak mértékkel igyál!
  •  Az édességeket sem kell száműzni az asztalról, de vajas krémek helyett válaszd a diétás desszerteket. Főzésnél és sütésnél részesítsd előnyben a teljes kiőrlésű, vagy diétás liszteket, és ha lehet, inkább kevesebb zsiradékot és cukrot igénylő süteményeket válassz.
  • Igazi csoda az emésztésnek, ha az ünnepek alatt többször is elkortyolgatsz egy bögre gyömbérteát. Reszelj le egy darabka gyömbért, öntsd le forró vízzel, és pár perc után szűrd le.
  • +TIPP!

    Szentestére csak könnyű vacsorát készíts. Ahogy a nevében is benne van, ez egy este, nem kell hatalmas lakomával kezdeni. Koncentrálj inkább a másnapi ebédre, így biztosan elkerülheted a gyomorrontást.

    Ha mégis beüt a ménkű

    Sajnos, ha képtelen vagy ellenállni a csábító falatoknak, komoly gyomorrontással zárhatod a karácsonyt. Telítettségérzet, émelygés, hányinger, hányás, hasi görcsök és hasmenés is jelentkezhet. Súlyosabb esetekben hirtelen fellépő epegörcs is kialakulhat. A legveszélyesebb az akut hasnyálmirigy-gyulladás, ami már feltétlenül kórházi kezelést igényel.

    Gyomorrontás és epegörcs esetén a legjobb megoldás a koplalás.

    Ilyenkor fontos, hogy segítsd a mérgezett állapot megszüntetését, gyorsítsd fel az ürülést. Ha karácsonykor elcsaptad a gyomrodat, a diéta mellett a legjobb, ha napi háromszor egy evőkanál zabkorpával is kúrálod magad. Ez azonban csak akkor segít, ha bőségesen iszol folyadékot is mellette. Ha nem enyhülnek, vagy nem szűnnek meg a panaszok, orvoshoz kell fordulni.

    +Tipp!

    A gyomorrontás során megborul a bélflóra, és ennek helyreállításában segíthetnek a probiotikumok. De ma már a gyógyszertárakban beszerezhetünk természetes agyagkészítményeket is, melyek szintén felgyorsítják a gyógyulást.

    FONTOS!

    Ha szűnni nem akaró hasi fájdalmad van, ami hátba, lapockába sugárzik, azonnal menj orvoshoz, mert lehet, hogy hasnyálmirigy-gyulladást kaptál. A betegség gyakran bőséges evészet, vagy bőséges alkoholivás után lángol fel. Akinél már előfordult hasonló, annak fokozottan érdemes vigyáznia az ünnepi étkezéssel.

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Friss képek az orosz-ukrán háborúról

    origo.hu

    A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

    borsonline.hu

    Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

    hirtv.hu

    Bayer Zsolt: Gazember a családban

    vg.hu

    Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

    origo.hu

    Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

    mindmegette.hu

    Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

    ripost.hu

    Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

    ripost.hu

    Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

    ripost.hu

    Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    MEDICINA

    Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

    MEDICINA

    Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

    MEDICINA

    2 egyszerű arcápolási trükk, amitől sokkal gyorsabban eltűnnek a ráncaid

    MEDICINA

    Ez történik a testeddel, ha nem iszol elegendő vizet

    MEDICINA

    Nagyon élénk álmaid vannak mostanában? A szakértő megválaszolta, hogy miért

    MEDICINA

    Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el

    MEDICINA

    4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

    MEDICINA

    Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot