kulcsár edina
Mostanában nagy divat felhagyni a tejtermékek fogyasztásával, mondván, ezek nem is olyan egészségesek, mint korábban gondoltuk. De vajon mi történik a testedben, ha soha többé nem nyúlsz tejhez, túróhoz, sajthoz és joghurthoz?
Harminc fölött a csontszövet már gyorsabban bomlik le, mint ahogy épül. Ahhoz, hogy fenntartsd az egyensúlyt, és ne kelljen tartanod a csontritkulástól, jó, ha minél több kalciumot fogyasztasz – ennek fő forrásai pedig a tejtermékek. Ha valamiért mégis muszáj lemondanod a tejtermékekről, akkor egyél sok zöld leveles zöldséget, tofut és szardíniát, de étrendkiegészítő formájában is szervezetedbe juttathatod a kalciumot. Ez utóbbit mindig evés közben vedd be, mert a gyomorsav segíti a felszívódását.
Tény, hogy a tej ronthatja a pattanásokra hajlamos bőr állapotát, mivel a tesztoszteronhoz hasonló, hormonszerű anyagokat tartalmaz, ezek pedig túlstimulálhatják a bőr faggyúmirigyeit.
Svéd kutatók szerint azt a nőt, aki napi egy pohárnál több tejet iszik, kétszer annyi eséllyel fenyegeti a petefészekrák, mint azt, aki e mennyiség alatt marad. A napi két adag tejterméket fogyasztó férfiakat 34 százalékkal jobban fenyegeti a prosztatarák veszélye, mint a kevés tejterméket evőket. Itt is
a tejtermékekben levő hormonszerű anyagok lehetnek a felelősek.
Ha a tejtermékek eltűnnek az étlapodról, a probiotikus baktériumok mennyisége is alaposan megcsappan a beleidben. Ezek a hasznos baktériumok, amelyek legnagyobb mennyiségben a joghurtban és egyes sajtokban találhatóak, az egészséges bélflóráért felelnek, amelytől az emésztésed mellett akár az immunrendszered működése is függhet. Ha végképp nem akarsz joghurtot enni, akkor más erjesztett ételekkel, például savanyú káposztával veheted őket magadhoz.
Azt gondolod, hogy könnyen lefogysz majd, ha elhagyod a vajat, a fagyit vagy a zsíros tejet? Egy svéd kísérlet szerint a tejtermékek zsír- és fehérjetartalma kifejezetten segíti a fogyást, mivel sokáig teltségérzettel ajándékoz meg. Ha viszont a fehérjék helyett inkább szénhidrátokat eszel, könnyen felszedhetsz pár kilót. Ha tejtermék nélkül akarsz fehérjékhez jutni, egyél minél több diófélét, magot, tojást és hüvelyest.
Legalábbis akkor, ha tejtermék helyett szójatejet és szójajoghurtot fogyasztasz majd, mivel ezek elég nehezen emészthető ételek. A szója olyan, oligoszacharidoknak nevezett cukrokat tartalmaz, amelyeket a szervezet nehezen dolgoz fel, különösen akkor, ha hirtelen kezdesz el belőle nagyobb mennyiségeket fogyasztani. Ne lepődj meg, ha puffadást és fokozott gázképződést érzel.
Több kutatás is megállapította, hogy azokat, akik nagyon sok tejet és tejterméket fogyasztanak, nagyobb arányban fenyegeti az idő előtti elhalálozás kockázata. Ezért valószínűleg a galaktóz nevű tejcukor a felelős, amely növeli a szervezetben az úgynevezett oxidatív stresszt, és a lassan munkáló gyulladásokat. A fermentált tejtermékekben, például a joghurtban és a sajtban viszont alig van belőle, így a kutatások azt igazolták, hogy akik sok joghurtot és sajtot esznek, azok épp csökkentik a halálozás kockázatát.