7 éve

Vigyázz, gyilkosod lehet a légkondi!

A kegyetlen hõségben úgy tekintesz a légkondira, mint a megváltóra? Vigyázz vele, mert súlyos betegségeket okozhat, ha rosszul használod!

A hőség mindenkit megvisel, de a légkondicionáló használatával csak óvatosan! Ha ész nélkül nyomatod magadra a hideget, mondván, hadd szóljon, kisvártatva a kórházban köthetsz ki. 

Hogyan használd a légkondit?

1. Az ideális az, ha a benti, klimatizált hőmérséklet 6-8 Celsius-fokkal alacsonyabb a kintinél. 

2. A berendezés rendszeres, előírásszerű karbantartását mindig végezd el!

3. Arra is figyelj, hogy a gép ne közvetlenül a testedre fújja a hideget!

A klímától berozsdásodik az ízület

Ha ugyanis nap közben többször is nagyobb hőmérsékleti váltásoknak teszed ki magad (például a hőségből bemész a légkondicionált irodába, majd kiszaladsz ebédelni, aztán vissza, és esetleg még a postára is kiugrasz a munkaidő alatt), akkor a nyakad és a vállad környékén könnyen beállhatnak az izmok. Az orvosok klímareuma néven ismerik azt a betegséget, mely a folytonos hideghatás, illetve az ismétlődő hőmérsékletkülönbségek miatt alakul ki, és rosszabb esetben akár krónikussá is válhat.

 

Kínzó migrén, fülzúgás fogfájás: kapcsold ki a légkondit!

A légkondi durván szárítja a levegőt, emiatt légszomjad lehet, kiszáradhat a szemed, a torkod, és az orrod nyálkahártyája, de akár fejfájás, szédülés, fülzúgás, kimerültség érzete is jelentkezhet, sőt, allergiás, megfázásos tünetek, kötőhártyagyulladás és fogfájás is felléphet. A folytonos légkondicionálás különösen az idősebbekre és a gyerekekre van rossz hatással, de az életerős fiataloknak sem tesz jót.

Agyrém: még tüdőgyulladást is okozhat!

Ha a berendezés szűrőrendszerét nem tisztítják megfelelően, abban baktériumok, vírusok, rendkívül káros gombák szaporodhatnak el. A legionárius-betegséget például tipikusan a levegőben szétporlasztott fertőző vízcseppek okozzák. Az influenzához hasonló tünetekkel, magas lázzal, köhögéssel, fejfájással, izomfájdalmakkal járó és a tüdőt begyullasztó betegség elsősorban a más alapbetegséggel küzdőket, az immunhiányos állapottal élőket és a dohányzókat fenyegeti, és erős antibiotikumokkal gyógyítható. Sajnos már előfordult olyan eset is, amikor az elővigyázatlan légkondizó nem élte túl a légiós betegséget.

Kicsinálja a légkondi a szívet a szemet, támadja az agyat

Hasonlóan veszélyesek a szisztémás gombabetegségek: a gombák spórája a légutakban fertőzéseket, többek közt tüdőgyulladást is okozhat, de kezelés nélkül a szívet, a vesét, a szemet és az agyat is megtámadhatja.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!