Létrehozva: 2024.09.01.

Közlekedés: jönnek az óriási dugók, így változik a rend az iskolakezdéssel

Mutatjuk, hogyan közlekednek a Volánbusz, a MÁV-START, a BKK és a HÉV járatai a tanévkezdést napján és azt követően. Íme a szeptember 2-től érvényes menetrendek a közlekedésben!

Szeptember 2-án elindul a 2024/25-ös tanév. Több ezer diák indul majd útnak a reggeli órákban, a délutáni órákban haza. Emiatt, valamit az ősz kezdete miatt változik a vonatok, buszok és a fővárosi tömegközlekedési eszközök járatsűrűsége, menetrendje. Sajnos az útlezárások sem tűnnek el a tanévkezdéssel, így nagy dugók várhatók: útlezárások lesznek a Bartók Béla úton (XI. kerület), a Radnóti Miklós utcában (XIII. kerület), a Honvéd utcában (V. kerület), a Kerepesi úton, a Mester utcában (IX. kerület), a Dózsa György úton és még sokfelé máshol...

szeptember 2 menetrend közlekedés
Közlekedés: íme a szeptember 2-től érvényes menetrendek! / Fotó: Gé (Illusztráció)

Más lesz a közlekedés: íme a Volánbusz menetrendje szeptember 2-től

Az új tanév indulásával munkanapokon az autóbuszok újra a tanítási időszakban érvényes menetrendjük szerint közlekednek. Emellett a tanítási időszakban számos Volán járat új menetrend szerint közlekedik majd. Ami az általános menetrendet illeti:

Dátum

Közlekedési rend

Augusztus 31.

szabadnap

Szeptember 1.

a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti nap

Szeptember 2.

a hét első tanítási és munkanapja

Szeptember 3.

munkanap, tanítási nap

Szeptember 4.

munkanap, tanítási nap

Szeptember 5.

munkanap, tanítási nap

Szeptember 6.

a hét utolsó munkanapja és tanítási napja

Szeptember 7.

szabadnap

Szeptember 8.

a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti nap

Forrás: volanbusz.hu

A megállóhelyi menetrendekben munkanapokon az "iskolai előadási napokon" vagy "a tanév tartama alatt munkanapokon" jelzésű indulási időpontokban indulnak a járatok a "tanszünetben munkanapokon" jelűek helyett. Azt is fontos tudni, hogy a nyár folyamán több országrészben változott a menetrend és szeptember 1-jétől is módosul több térségben a buszok közlekedése. Ezek a változások itt tekinthetők meg. Az iskolába járók számára pedig emlékeztetőül:

  • 14 év alatti gyermekek a helyközi autóbuszokon ingyen utazhatnak,
  • a 14–25 év közöttiek 50%-os kedvezménnyel vehetnek menetjegyet,
  • a 14 éven felüli nappali vagy esti tagozatos diákok kedvezményes havibérlet vásárlására jogosultak érvényes diákigazolvány vagy az oktatási intézmény által kiadott igazolás megléte esetén (vármegyebérletet: 945 Ft; országbérletet: 1890 Ft).

Ilyen lesz a MÁV menetrendje szeptember 2-től

A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló főszezoni menetrend szeptember 1-jéig lesz érvényben. Ezután új menetrend lép életbe. Vagyis ritkábban járnak például a vonatok a Balatonhoz, bizonyos járatokat pedig sűrítenek. A részletes, új menetrend itt található. Szeptember 2-től jelentősen módosul emellett a menetrend a miskolci fővonalon, megkezdődik ugyanis a Miskolc és Mezőkeresztes-Mezőnyárád közötti pálya felújítása, mintegy 27 kilométer hosszú szakaszon. A menetrendi változások a Budapest–Miskolc fővonalon december 4-ig lesznek érvényben. Ez alatt az idő alatt csak egy vágányon, több sebességkorlátozás mellett közlekedhetnek majd a vonatok, óránként és irányonként napközben csak pedig csak egy-egy személyszállító vonat tud áthaladni a felújítással érintett szakaszon. Erről bővebben itt lehet olvasni.

Változik a közlekedés, az iskolakezdéskor a vonatok menetrendje is megváltozik / Fotó: MÁV

További változás szeptember 2-től, hogy valamennyi Rákos és Pilisvörösvár között közlekedő S76-os járat kalauz nélküli járat lesz. Szeptember 16-tól pedig Budapest és Esztergom között is, valamint a Budapest–Győr vonalon a reggeli csúcsidőszakban Bicske és Budapest–Kelenföld között közlekedő G10-es, egy-egy Déli pályaudvar és Komárom közötti S10-es, valamint a hétvégente közlekedő egyes – szeptember 2-től már Rába InterRégió elnevezésű – vonatokon fog megvalósulni a jegyvizsgáló nélküli közlekedés - írja a MÁV.

Ilyen lesz a BKK menetrendje szeptember 2-től

bkk menetrend
Fotó: bkk.hu

Sűrűbben jár majd a HÉV is

A H5-ös és a H7-es HÉV-en a tanítási időszakban sűrűbb menetrend lép életbe a nyári időszakhoz képest, a H6-os és a H8-as HÉV vonalán pedig megnövelt kapacitással közlekednek majd a szerelvények. Ezeken a járatokon is érvényes az, hogy a 14 éven aluliak ingyenesen utazhatnak, a 25 éven aluliak pedig diákigazolvány nélkül is jogosultak 50% kedvezménnyel jegyet vásárolni. Azonban csak nappali vagy esti diákigazolvánnyal rendelkezők jogosultak a kedvezményes bérletek használatára.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek