Létrehozva: 2024.08.28.

Ősztől visszatér a bölcsődei támogatás: az otthonmaradást és a munkába állást is támogatja az állam

Ráadásul emelt összegben. Mutatjuk, mennyi lesz ősztől a megújult bölcsődei támogatás és azt is, mekkora támogatásra jogosultak azok a szülők, akik továbbra is otthon maradnak a gyermekükkel.

A gyermekükkel otthon lévő szülők ősztől támogatást kaphatnak ahhoz, hogy visszatérjenek a munka világába, bölcsődei térítési díj formájában. Emellett a korábbi családtámogatások is megmaradnak, változatlan összegben. Mutatjuk, mekkora összegre jogosultak azok az anyák, apák, nagyszülők, akik otthon vannak egy kisgyermekkel és azt is, mennyi támogatás igényelhető a munkába való visszatérés esetén. A kormány  ugyanis a családokra bízza a döntést, mikor áll munkába az édesanya és hogyan oldják meg a kisgyermek nevelését, menjen-e bölcsibe vagy ki maradjon vele otthon.

bölcsődei támogatás
Ősztől újra lehet bölcsődei támogatást igényelni, de dönthet úgy is a szülő, hogy otthon marad a gyermekével. Ezt is támogatja az állam. Fotó: Shutterstock

Mivel támogatja az állam a szülők otthonmaradását?

A gyermekükkel otthon maradó szülők (bizonyos esetekben nagyszülők is) a következő állami támogatásokra jogosultak:

  1. anyasági támogatás
  2. családi pótlék
  3. csecsemőgondozási díj (CSED)
  4. gyermekgondozási díj (GYED)
  5. gyermekgondozást segítő ellátás (GYES)
  6. gyermeknevelési támogatás (GYET)

Melyik mekkora összegű támogatást jelent?

  • Anyasági támogatás: erre a szülést követően az a nő jogosult, aki várandóssága alatt legalább négy alkalommal - koraszülés esetén legalább egyszer - várandósgondozáson vett részt. A támogatás összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-a, vagyis jelenleg valamivel több mint 64.000 Ft.
  • Családi pótlék: két formában létezik, a nevelési ellátás a gyermek születésétől a tankötelezetté válása évének október 31-éig jár, az iskoláztatási támogatás pedig a tankötelessé válás évének november 1-jétől a tankötelezettség teljes időtartamára jár, valamint a gyermek 20. életévéig, ha a tankötelezettség megszűnését követően köznevelési intézményben tanulmányokat folytat. Összege 1 gyermek után 12.200 Ft havonta, két gyermek után havi 13.300 Ft/gyermek, három vagy több gyermek estében pedig havi 16.000 Ft gyermekenként.
  • CSED: szülési szabadság idejére, legfeljebb a gyermek születését követő 168. napig jár, ami legkorábban a szülést megelőző négy héttel kezdődhet. Összege a szülő bruttó fizetésének 100%-a.
  • GYED: a gyerek kétéves koráig (ikreknél hároméves koráig) jár a CSED lejárta (168 nap) után. A szülőkön kívül a nevelőszülő, továbbá a nagyszülő is igénybe veheti, összege pedig havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a lehet. Vagyis jelenleg havi bruttó 373 520 Ft a GYED felső határa.
  • GYES: a gyerek hároméves koráig jár (ikreknél iskolakezdésig), összege 1 gyermek esetében azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, ami 28.500 Ft, 2 gyermek esetén ennek 200%-a, 3 gyermek esetén 300%-a, 4 gyermek esetén 400%-a, 5 gyermek esetén 500%-a, 6 gyermek esetén 600%-a.
  • GYET: három vagy annál több gyerek esetén igényelhető, a legkisebb gyerek 8 éves koráig vagy a legidősebb gyerek nagykorúságáig. Összege havi 28.500 Ft, függetlenül a gyermekek számától.

Mivel járul hozzá az állam a munkába való visszatéréshez?

  • A szülők dönthetnek úgy is, hogy a gyermekük kétéves kora környékén visszatérnek a munka világába. Ezt támogatandó, idén ősztől újra lehet majd támogatást igényelni a bölcsődei térítési díjhoz. A korábban hasonló néven futó támogatáshoz képest az új rendszerben a szülők akkor is igénybe vehetik a támogatást, ha gyermeküket önkormányzati fenntartású bölcsődében helyezik el, valamint továbbra is jogosultak a támogatásra azok, akiknek a gyermekei minibölcsődét, családi bölcsődét, munkahelyi bölcsődét vagy napközbeni gyermekfelügyeletet vesznek igénybe - jelentette be Koncz Zsófia családügyi államtitkár a közösségi oldalán. További változás, hogy az új bölcsődei támogatást az a munkába álló vagy munkába visszatérő, bölcsődei ellátásra jogosult gyermeket nevelő szülő igényelheti, akinek állandó lakóhelyének címe, vagy ha tartózkodási hellyel rendelkezik, tartózkodási helyének címe a kevésbé fejlett régiók területén van. Ilyen régiónak számít Pest, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld és a Dél-Alföld.
  • A bölcsődei támogatás mellett a dolgozó szülők adókedvezményt is igénybe vehetnek (ennyivel nő a nettó fizetésük) a megszületett gyermekeik után. Ennek összege 1 gyermek esetén havi 10.000 Ft, 2 gyermek esetén havi 17.500 Ft gyermekenként, 3 vagy több gyermek esetén pedig havi 33.000 Ft gyermekenként.

Mennyi lesz a bölcsődei támogatás összege?

Gyermekenként legfeljebb havi 50.000 forint támogatás biztosítható, de bizonyos esetekben ennél többet is lehet igényelni. A gyermeküket egyedül nevelő szülők, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult szülők, a menekült hátterű szülők, a sajátos nevelési igényű, korai fejlesztésre jogosult, tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülők számára az összeg gyermekenként legfeljebb havi 65.000 Ft lehet.

További tudnivalók az új bölcsődei támogatásról

  • Egy gyermek vonatkozásában csak egy szülő részesíthető támogatásban.
  • Egy személy több gyermek után is részesíthető támogatásban
  • Annak, aki rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval és bankszámlával, annak oda utalják a pénzt.
  • A hivatalos nevén Kisgyermeket nevelők munkaerő-piaci visszatérésének célzott támogatását szeptember 2-tól lehet kérelmezni a Magyar Államkincstáron keresztül, itt.

Az iskolakezdést is támogatja az állam

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is előbb utalták a szeptemberi családi pótlékot a családoknak, így augusztusban két havi juttatásból gazdálkodhatnak. Emellett a tankönyvekért sem kell idén fizetni sem a köznevelésben, sem pedig a szakképzésben tanulóknak, elő évfolyamtól a 16. évfolyamig, illetve az iskolai étkeztetés is ingyenes marad azon 1–8. évfolyamon tanulóknak, akik nappali rendszerű iskolai oktatásban vesznek részt, egyes gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, illetve nevelésbe vett diákok.


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek