Magyar Péter a migrációpárti brüsszeli szabályokat követeli

POLITIK
Létrehozva: 2024.08.24.

Ezt a hatféle iskolakezdési támogatást lehet idén igénybe venni

A tanévkezdés több tízezer forintos költségét többféle támogatással is lehet csökkenteni. Ezek egy része automatikusan jár, más iskolakezdési támogatásokat azonban igényelni kell. Mutatjuk, ki és mit vehet igénybe idén!

A családok állami, önkormányzati, munkáltatói és alapítványi támogatásokat is igénybe vehetnek a tanévkezdéshez, de vannak bizonyos pályázatok és adó-visszatérítések is, amikkel csökkenthetők a költségek. Mutatjuk milyen anyagi segítséget kaphatnak a családok az iskolakezdéshez 2024-ben.

iskolakezdés
Többféle iskolakezdési támogatás is igényelhető idén. Fotó: Lithiumphoto / Shutterstock

Így segíti az állam az iskolakezdést

1. Az állam által biztosított támogatások automatikusan járnak minden arra jogosult családnak. Idén is ingyenesen jár például a tankönyv például minden köznevelésben és a szakképzésben tanulónak (minden nappali rendszerű alap- és középfokú iskolai oktatásban részt vevő tanulónak) elsőtől a 16. évfolyamig. Fontos tudni, hogy az ingyenes tankönyvek az iskola tulajdonát képezik, ezért azokba írni, firkálni nem lehet!

2. Emellett ingyenes étkezésre jogosultak az 1–8. évfolyamos tanulók, nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő általános iskolás gyermekek, egyes gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, illetve nevelésbe vett diákok. Olyan gyermekek számára is jár az ingyenes iskolai étkeztetést, akiket fogyatékosok intézményében helyeztek el, illetve a már nem általános iskolás, de nappali tagozaton tanuló gyermekek számára, ha nevelésbe vették őket vagy utógondozói ellátásban részesülnek-írja a Világgazdaság.

3. A szeptemberi családi pótlékot is előbb utalják. A szülők terheinek csökkentésére és az iskolakezdés megkönnyítése érdekében idén is hamarabb érkeznek a szeptemberben esedékes családtámogatási ellátások: a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES), a gyermeknevelési támogatás (GYET) és a családi pótlék-olvasható Koncz Zsófia családokért felelős államtitkár közösségi oldalán. A Magyar Posta Zrt. 08.23-án kezdte meg ezek kézbesítését, a Magyar Államkincstár pedig szintén ekkor utalja ezeket az ellátásokat az érintettek bankszámlájára. Ennek köszönhetően mintegy 1,1 millió család már a tanévkezdés előtt hozzájut a szeptemberben esedékes családtámogatási ellátásokhoz. Ez összegszerűen a következőt jelenti:

  • egy gyerek után 12.200 forint (egyedülálló szülő esetén 13.700 Ft),
  • két gyerek után 13.300 forint (egyedülálló szülő esetén 14.800 Ft),
  • három vagy több gyerek után 16.000 Ft gyerekenként ( egyedülálló szülő esetén 17 ezer).

Pályázatok útján is kaphatunk segítséget

4. A fentieken kívül további lehetőségekkel is számolhatnak a szülők: ilyen például az Egyszülős Központ, ahol az általános iskolás gyermekeket egyedül nevelő szülők pályázhatnak több tízezer forint értékű tanszercsomagra, amibe iskolatáska, tolltartó, írószerek, rajzeszközök, festékek, körző, vonalzó, számológép, uzsonnásdoboz és tisztálkodószerek kerülnek.

Így segítheti a munkáltató az iskolakezdést

5. A kormány biztosítja annak is a lehetőségét, hogy a munkáltató a közoktatásban részt vevő gyermekek után a munkavállalónak kedvező adózási szabályok alá tartozó béren kívüli juttatásként iskolakezdési támogatást adhat. Ez a támogatás tankönyvre, taneszközre, ruházatra használható fel.

Érdemes a munkáltatóknál érdeklődni a támogatásról, hiszen az 150 fő feletti munkavállalóval rendelkező cégek közül átlagosan minden harmadik, míg az 50 alkalmazott alatti cégeknél a munkáltatók mintegy 10% ad iskolakezdési támogatást a dolgozóinak.

Így segítik az önkormányzatok az iskolakezdést

6. A helyi önkormányzatok is több helyen segítik a családokat tanévkezdéskor. Az arra jogosultaknak például beiskolázási segélyt vagy támogatást nyújtanak. A támogatás módjáról és összegéről személyesen, a település hivatalos felhívásaiban, illetve honlapján érdemes tájékozódni. Íme néhány 2024-es példa:

  • Földes önkormányzata így segít: a támogatás összege a bölcsődei, az óvodai intézményi jogviszonnyal rendelkezők részére 6.000 Ft/fő, az általános iskolai és középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkezők részére 10.000 Ft/fő. A támogatást augusztus 15-ig lehet igényelni.
  • A XXIII. kerületi önkormányzat 25.000 forintot ad: minden, az általános iskola első osztályát szeptemberben kezdő csepeli gyereknek. A második osztálytól rászorultsági alapon jár a támogatás, amelynek összege: 25-30.000 Ft. Szeptember 30-ig lehet igényelni!
  • Józsefvárosban 15.000 forint jár, rászorultságtól függetlenül az elsős és a 15 éves, józsefvárosi gyerekek családjainak.
  • A XIII. kerületben június 15. és szeptember 15. között lehet benyújtani a kérelmet a gyerekenként összesen 10.000 forint értékű, két darab 5 ezer forintos utalványra, amelyeket a kijelölt kerületi üzletekben vásárolhatnak le.
  • A III. kerületben, az általános iskolások 10 ezer, a középiskolások 15 ezer, a felsőoktatásban tanulók pedig 17 ezer forint összegű beiskolázási támogatásban részesülhetnek a nappali tagozatos, 23 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben nem részesülő diákok.
  • A VII. kerületben az augusztus–szeptemberi hónapokban kérvényezhető támogatás. 1. osztályos tanuló esetén 20 ezer forint, 2–4. osztályos tanuló esetén 25 ezer forint, 5. osztálytól a nappali tagozaton tanulmányokat folytató diákok, hallgatók 23 éves koráig 30 ezer forint.
  • Vácon 10.000 forintot lehet igényelni alanyi jogon, jövedelemtől függetlenül, iskolakezdő gyermekenként.
  • Dunaújvárosban 6000 Ft jár az általános és középiskolás gyerekeknek, amit október 30-ig lehet igényelni.

Így segítenek a segélyszervezetek iskolakezdéskor

Így segíthetünk saját magunknak tanévkezdéskor

Akinek van egészségpénztári számlája, az a minimálbér összegig fizetheti a tanévkezdés költségeit az egészségpénztári vagy önsegélyező pénztári megtakarításunkból is. A pénztárba befizetett összeg után ráadásul jelentős adó-visszatérítést kaphatnak majd a szülők, vagyis ennyivel lehet olcsóbb az iskolakezdés.

A külföldön élő magyarok is kapnak segítséget

A magyar kormány a Szülőföldön magyarul program keretében a határon túli általános iskolásoknak, középiskolásoknak és egyetemi hallgatóknak 2023-hoz hasonlóan idén is fejenként százezer forintos iskolakezdési támogatást oszt ki, amelyet a Bethlen Gábor alapból fedeznek.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek