Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.27.

A kormány minden élethelyzetben segíti a családokat

Erről beszélt Koncz Zsófia.

A kormány minden élethelyzetben segíti a családokat. Azok a vidéki szülők, akiknek gyermeke szeptember 1-jén önkormányzati fenntartású bölcsődébe jár, havonta legfeljebb 50 ezer forintot igényelhetnek – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára az M1-en kedden.

Koncz Zsófia kiemelte, hogy tekintettel a tanévkezdésre a szeptemberben esedékes családtámogatási ellátásokat már augusztusban folyósítják.

Az államtitkár nemzetközi szinten is kiemelkedő eredménynek nevezte, hogy ingyenes tankönyvekkel segíti a kormány a közoktatásban és a szakképzésben tanulókat. Kifejtette, hogy már augusztusban eljuttatják 4100 iskolába, egymillió-kétszázezer diáknak a tizenhárommillió tankönyvet. Megjegyezte, hogy az ingyenes, illetve kedvezményes gyermekétkeztetés is jelentős segítség a családoknak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy újból lesz bölcsődei térítésidíj-támogatás, amely szeptember 2-tól igényelhető a Magyar Államkincstár weboldalán.

Elmondta, hogy azok a szülők, akiknek gyermeke szeptember 1-jén bölcsődébe jár, havonta legfeljebb 50 ezer forintot igényelhetnek. A gyermeküket egyedül nevelő szülők esetében a támogatás mértéke akár 65 ezer forint is lehet; a támogatást a vidéken élők vehetik igénybe, a fővárosban élők nem – tette hozzá.

A bölcsődei fejlesztés az elmúlt időszak igazi sikertörténete – emelte ki az államtitkár. Ismertetése szerint

2010-ben 32 500 bölcsődei férőhely volt, most több mint a duplája, 66 ezer, és a bölcsődei ellátás háromszor annyi településen érhető el, mint korábban.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Koncz Zsófia arról is beszélt, hogy a kormány az idei évben is jutalmazza azokat az önkormányzatokat, amelyek kiemelten odafigyelnek az idősebb korosztályra.

Kiemelte, hogy ebben az évben külön is elismerik azokat az önkormányzatokat, amelyek a demenciával küzdő időseknek biztosítanak programokat. Az idősbarát díjra augusztus 30-ig lehet jelentkezni – tette hozzá az államtitkár.

A kormány célja, hogy a családpolitikán keresztül is támogassa az időseket, ezért is hirdette meg a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) idén is az Idősbarát Önkormányzat Díj felhívását – közölte a tárca családokért felelős államtitkára a Facebook-oldalára feltöltött videójában.

Koncz Zsófia elmondta, ezzel az idős emberekért kiemelkedő munkát végző önkormányzatokat kívánják elismerni.

Úgy fogalmazott, az idősek egy élet munkájával megteremtették a jelent a fiatalabb generációk számára.

A pályázatok minden évben jól mutatják, a helyi közösségek milyen kreatív ötletekkel tudják segíteni a 65 év felettieket abban, hogy időskorukban is aktív és közösségi életet tudjanak élni – fűzte hozzá.

Az idei felhívás kiemelt figyelmet fordít a demenciával élő idősekre, ezért olyan önkormányzati intézkedéseket is szeretnének díjazni, melyek segítik a demencia miatt fokozott figyelmet igénylőket, illetve a generációk közötti kapcsolatok erősítését – ismertette az államtitkár.

A pályázati felhívás a kormany.hu oldalon érhető el, beadási határideje augusztus 30.

„Várjuk az önkormányzatok jelentkezését, tegyünk együtt az idősekért, akiknek minden magyar család nagyon sokat köszönhet” – mondta Koncz Zsófia.

A családalapításhoz óriási segítség a babaváró támogatás, és mivel a cél nem az, hogy büntessék a családokat, hanem az, hogy a tervezett gyermekek megszülessenek, ezért örülnek, hogy a kormány két évvel meghosszabbítja a gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidőt – mondta korábban Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) elnöke az M1 Ma reggel című műsorában.

Az elnök emlékeztetett, hogy 2008-2009-ben, a gazdasági válság idején „megsarcolták a családokat”, lezuhant a termékenységi arányszám is. 2010-től azonban az új kormány folyamatosan arra figyelt, hogy a gazdaság teljesítőképességéhez mérten mindig bővítse a családtámogatások körét. Öt évvel ezelőtt nagy lépés volt a családvédelmi akcióterv bejelentése, és azon belül a babaváró támogatás – mondta.

Kifejtette, a fiatalok különböző akadályokat tapasztalnak a családalapítás előtt, legyen az a diákhitel törlesztése vagy az önrész összegyűjtése, a szabadfelhasználású támogatás (ami hitel, de három gyermek után átalakul támogatássá) pedig olyan lehetőség, amivel a legfontosabb célt, a családalapítást tudják megvalósítani.

 

Mint kiemelte, minél korábban születik meg az első gyermek, annál biztosabban tudnak nagycsaláddá válni, és ebben óriási segítség a babaváró támogatás. Csak öt év telt még el, legalább még öt évre szükség van, hogy kiderüljön, mennyi család lesz nagycsalád – tette hozzá.

Kitért rá, hogy Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a közelmúltban összehívta a családszervezeteket, a megbeszélésen a NOE is azt javasolta, hogy hosszabbítsák meg a babaváró támogatás első ötéves türelmi idejét azok számára, akik 2020-ban és 2021-ben vették fel a hitelt.

Több mint 247 ezren vették igénybe a támogatást, és elenyésző azok száma, akiknél még nem született gyermek – közölte.

A cél az, hogy a tervezett gyermekek megszülessenek, nem az a cél, hogy a kormány büntesse a családokat – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezért örülnek a kétéves haladéknak.

Az interjúban szó volt arról, hogy a babaváró támogatás a családtámogatási rendszer legsikeresebb eleme, egyre többen veszik igénybe a csok pluszt és a falusi csokot, és arról is, hogy jövőre megduplázná a kormány a gyermekek után járó családi adókedvezmény mértékét.

Kardosné Gyurkó Katalin az adókedvezmény kapcsán arról beszélt, hogy a fogyasztói társadalom szempontjából nézve, sarkalatosan fogalmazva, a gyermekvállalás idő- és pénzveszteség. Azzal, hogy 2011-ben bevezették a családi adókedvezményt, leginkább a nagycsaládosokon segítettek, hiszen gyermekenként 33 ezer forint a támogatás – mondta, hozzátéve, ha ezt két lépcsőben tényleg sikerül 100 százalékban megemelni, akkor a családok még több pénzt is kapnak, mint 2011-ben.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában az elnök hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kormány egyik első intézkedése volt a családi adókedvezmény bevezetése, ami újszerű elem volt, végre együtt vette figyelembe a családi jövedelmet.

Mint mondta, az összeg valóban nem emelkedett az infláció mértékével, de most eljött ez az idő, és azzal, hogy megduplázódhat a családi adókedvezmény mértéke, azt jelenti, hogy nemcsak az infláció mértékével fog növekedni, hanem reálértéken is.

A babaváró hitel a családtámogatási rendszer egyik legsikeresebb eleme – közölte korábban a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára, jelezve: az elmúlt hónapban 500 pár vette igénybe a vállalt gyermek megszületésére vonatkozó 2 év türelmi időt, az év végéig ez a szám várhatóan eléri a 10 ezret.

Beneda Attila elmondta: a babaváró hitelt már mintegy negyedmillió házaspár vette igénybe összesen 2400 milliárd forint értékben, és idén eddig már többen és nagyobb összegben, mint a múlt év azonos időszakában.

Már 158 ezer családban összesen 210 ezer gyermek született a babaváró támogatási konstrukcióban. 2010 óta pedig legalább 180 ezer olyan gyermek született, aki a családtámogatási intézkedések nélkül nem jött volna világra

– emelte ki.

A nemrég bejelentett 2 év türelmi idő azokra vonatkozik, akik 2019. július 1. és 2021. június 30. között vették fel a babaváró hitelt, és még nem született gyermekük – ismertette a helyettes államtitkár, emlékeztetve: eredetileg öt év volt arra, hogy a vállalt gyermek megszülessen, de időközben olyan, előre nem látható események nehezítették, tették bizonytalanná a gyermekvállalást mint a Covid-járvány, az ukrajnai háború vagy az energiaválság.

A magyar családpolitikában azonban fontos a kiszámíthatóság, ezért segített a kormány a 2 év türelmi idővel – hangsúlyozta.

Hozzátette: a babaváró hitelek 95 százalékát rendben törlesztik, sőt, vannak, akik már éltek a végtörlesztés lehetőségével vagy már a 3. gyermek is megszületett, csak a hitelfelvevő családok 2 százalékánál merült fel valamilyen akadály – közölte Beneda Attila.

Arra a kérdésre, hogy a kormány tervezi-e a türelmi idő meghosszabbítását a 2021. június 30-a után felvett hitelek esetében is, a helyettes államtitkár azt mondta: ez az intézkedés elsősorban az előre nem látható helyzetek, például járvány, háború következményeinek kezelésére szolgál, és remélhetőleg a jövőben nem lesz rá szükség, de a kormány továbbra is odafigyel a gyermeket vállalókra.

„Családbarát országot építve próbálunk működni már 14 éve” – tette hozzá Beneda Attila.

A helyettes államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kifejtette: a babaváró hitel egy szabadon felhasználható, kamatmentes, legfeljebb 11 millió forintos kölcsön gyermeket vállaló házaspárok számára. A gyermek megszületésével átalakul családtámogatássá, az állam a második gyerek megszületése esetén a tőke 30 százalékát, a harmadiknál pedig a teljes összeget átvállalja a családtól. A kölcsön felhasználható a lakáskörülmények javítására, de akár nyelvtanfolyamra is. Ilyen a világon sehol nincs – jelentette ki.

„A család a legnagyobb hátterünk, legnagyobb biztonságunk” – hangsúlyozta Beneda Attila.

Arra is felhívta a figyelmet: a születéskor várható élettartam növekedésével nem jár együtt a fogamzóképes kor meghosszabbodása, ezért támogatják fokozottabban, hogy az első gyermek 30 éves kor előtt szülessen meg. A támogatás annyiban változott, hogy a 30 év alatti pároknál az anyák szja-mentességet kapnak, a kormány így is segíti, hogy minél előbb megszülessen az első gyermek, és így nagyobb esélye legyen további gyermekek világra jöttének.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek