Létrehozva: 2024.08.27.

Az ingyenes tankönyv mellé laptop is jár: mutatjuk, hogy kiknek!

Idén is többféleképp segíti az iskolakezdést a magyar állam. Többek között ingyenes tankönyvvel, étkeztetéssel és otthoni tanulásra használható eszközökkel. Mutatjuk, kik jogosultak például ingyen laptopra és étkezésre!

Egy két éve indul program keretében több százezer laptopot osztanak szét a diákok és a tanárok között. Ez a program idén ősztől tovább folytatódik, emellett más iskolakezdést, iskolába járást segítő támogatás is igénybe vehető lesz a hamarosan induló, 2024/2025-ös tanévben. 

Female construction worker using laptop during home renovation process. laptop
Idén is több diák kap ingyen laptopot az államtól az otthoni tanulást elősegítendő. Fotó: skynesher / Shutterstock

Idén is ingyen kapja a legtöbb diák a tankönyvet

A következő tanévben sem kell sok családnak megvennie a tankönyveket. Az ugyanis ingyenesen jár minden köznevelésben és a szakképzésben tanulónak, egész pontosan minden nappali rendszerű alap- és középfokú iskolai oktatásban részt vevő tanulónak, elsőtől a 16. évfolyamig. Fontos tudni, hogy az ingyenes tankönyvek az iskola tulajdonát képezik, ezért azokba írni, firkálni nem lehet!

Folytatják az ingyen laptopok kiosztását is

A következő tanévben is folytatódik az a 2022-ben indult országos projekt, melynek keretében mintegy 500.000 hordozható számítógépet osztanak ki 5-12. évfolyamos diákoknak, tanároknak és oktatási intézményeknek. A gépek specifikációját évről évre úgy igazítják, hogy a tanuláshoz szükséges szoftvereket, videókat, interaktív online alkalmazásokat kényelmesen tudják használni a diákok, ugyanakkor hordozható, biztonságos, praktikus kialakításúak legyenek. Az eszközöket azok a diákok is megkapják majd, akiknek a szülei nem jelentkeznek azokért, illetve nem csupán az állami iskolák, hanem egyházi, magán- és nemzetiségi önkormányzati fenntartású intézmények is kapnak a gépekből. A korszerű, érintőképernyős Dell, Asus, HP és Lenovo márkájú gépekre hároméves garancia is jár és a diákok névre szólóan kapják meg azokat.

Idén is ingyenes, kedvezményes étkeztetést biztosítanak a diákoknak

A következő tanévben is ingyenes étkezésre jogosultak az 1–8. évfolyamos tanulók, nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő általános iskolás gyermekek, egyes gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, illetve nevelésbe vett diákok. Olyan gyermekek számára is jár az ingyenes iskolai étkeztetést, akiket fogyatékosok intézményében helyeztek el, illetve a már nem általános iskolás, de nappali tagozaton tanuló gyermekek számára, ha nevelésbe vették őket vagy utógondozói ellátásban részesülnek-írja a Világgazdaság.

Emellett féláron étkezhetnek az általános iskolás tanulmányokon felül nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanulók – ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, az általános iskolás és ezen felüli évfolyamokban; a nappali rendszerben tanuló gyermeknek – ha olyan családban élnek, amelyben három vagy több gyermeket nevelnek, feltéve, hogy a tanulónak az étkeztetés nem ingyenes és azok a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek, akiknek a részére az étkeztetés nem ingyenes. A tanulónak az ingyenes, félárú étkezés addig jár, amíg a nappali tagozaton be nem fejezik tanulmányaikat.

További segítség is igénybe vehető az iskolakezdéshez

  • A szülők terheinek csökkentésére és az iskolakezdés megkönnyítése érdekében idén is hamarabb érkeztek a szeptemberben esedékes családtámogatási ellátások: a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES), a gyermeknevelési támogatás (GYET) és a családi pótlék.
  • A kormány biztosítja annak is a lehetőségét, hogy a munkáltató a közoktatásban részt vevő gyermekek után a munkavállalónak kedvező adózási szabályok alá tartozó béren kívüli juttatásként iskolakezdési támogatást adhat. Ez a támogatás tankönyvre, taneszközre, ruházatra használható fel.
  • A helyi önkormányzatok is több helyen segítik a családokat tanévkezdéskor. Az arra jogosultaknak például beiskolázási segélyt vagy támogatást nyújtanak. A támogatás módjáról és összegéről személyesen, a település hivatalos felhívásaiban, illetve honlapján érdemes tájékozódni.
  • A segélyszervezetek is hirdettek különböző akciókat, melynek keretében a rászoruló családok tanszercsomaghoz, iskolatáskához juthatnak.
  • Akinek pedig van egészségpénztári számlája, az a minimálbér összegig fizetheti a tanévkezdés költségeit az egészségpénztári vagy önsegélyező pénztári megtakarításunkból is. A pénztárba befizetett összeg után ráadásul jelentős adó-visszatérítést kaphatnak majd a szülők, vagyis ennyivel lehet olcsóbb az iskolakezdés.

Az iskolakezdésig pedig így telik a szerencsés gyermekek nyári szünete:

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek